Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hluk ze železniční dopravy

Od: jakubd* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jestli nemátě někdo zkušenosti s měřením hluku ze železniční dopravy. Konkrétně mi jde o to, že měření se údajně nějakým způsobem průměruje a hluk ze železniční dopravy nikdy nemůže překročit hlukové limity (?).

Bydlím 35m od kolejiště a když jsem tu měl na "návštěvě" hygienickou stanici, řekli mi, že měření je naprosto zbytečné, neboť se hluk právě průměruje... Nemáte s tím prosím někdo zkušenost?

Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

poseidon*
hodnocení

2x

Ochrana před hlukem je složitá věc. Pokud vím, tak zachování platných hlukových limitů (ochrany zdraví obyvatel) se neslučuje s mnoha plánovanými (i stávajícími) dopravními stavbami (či je prodražuje) a tak Ministerstvo zdravotnictví začalo před cca dvěma lety uvažovat o zvýšení hygienických limitů v příslušném zákoně. To se ale kvůli protestům obyvatel ukázalo politicky těžko průchodné. Proto ministerstvo loni zvýšilo hlukové limity nepřímo, novelizací vyhlášky kde došlo k úpravám metodik různých výpočtů hladiny akustického tlaku a to je zřejmě věc, o které mluvili hygienici. Co dělat? Doporučuji spojit se s podobně postiženými lidmi v okolí, nejlépe založit občanské sdružení a zajistit si odbornou právní pomoc v Ekologickém právním servisu, či v Ateliéru pro životní prostředí.

repkin*
hodnocení

2x

Tu radu Vám měli dát lemplové z higieny. Pamatuji si na případ, kdy se např. v Praze řešilo, že lidem vadil hluk z dálnice a tak jim nechali udělat plastová okna + kus protihlukové stěny a byl klid.

jakubd*
hodnocení

Lemplové z hygieny, to je přesný výraz. :) Dělají, že mají zájem něco vyřešit, ale jen o tom hojně hovoří... Mimochodem, nevíte na kolik Kč by mohlo vyjít měření hluku? Hygiena mi řekla, že jedno, 24 hodinové měření vyjde na 60 000 Kč. Mno a s těmi okny - bydlím v památkové zóně a plast mi nedovolili..., bohužel na špaletová nemám finance a na protihlukovou bych musel psát prezidentovi? :))

to jsou mi tedy odborníci na hovno. Měření jako takové podle mě je nesmysl celodenní. Důležité je měření v noci, kdy je relativní klid a rozdíly hluku při jednoucím vlaku jsou velké. Denní limity v určitých dopr. zónách jsou dnes tak vysoké, že je podle mě není třeba měřit. Myslím si že v noci by to jisto jistě nevyšlo, ale jestli se dělá nějaký průměr,což je samozřejmě totální nesmysl hlediska hlukového dopadu na člověka, tak to možná opravdu výjde. Oni dopravci jsou vycůraní, a mají v tom jasno, a pouštějí vlaky tak, aby jim to jakš takš vycházelo. Napište petici s hodně podpisy a pošlete na správu železniční dopraní cesty, stavební úřad odbor dopraby,městskou část, a co ja vim na koho (ombudsmana) ať se s tím aspoň seznámí.Od té hygijeny, je Vaše velká chyba, jste si měl vyžádat písemnéstanovisko k obhlídce = závěr zjištění.

hodnocení

0x

Řekl bych, že s tím nic nenaděláš. Kdyby to něčemu vadilo, tak by se asi domy tak blízko dráhy nestavěly. A co sis koupil, to máš :)

jakubd*
hodnocení

Ty domy tu byly mnohem dřív než dráha... počítám tak rok 1920+- (domy)... dřív se na nějaké hlukové limity nehledělo, ale když stavěli železnici, měli postavit i protihlukovou stěnu. ;)

jakubd*
hodnocení

A je pravda, že se meření hluku, resp. hladina hluku průměruje? Díky

des*

Průměruje a vyjde vám,žeby měl ještě každou hodinu někdo fláknout na kolejnici protože nejste v limitu.Je jen jedno řešení,odstěhovat se ,pokud si nelze zvyknout.Já když jsem se dostal na učňák do Brna,tak nám jezdila pod okny šalina.Vedne v noci,první týden jsme nikdo nespali,pak jsme si zvykli a naopak nás rušilo ticho když měli výluku.Myslete pozitivně.

repkin*

Skoro bych i řekl, že jsme chodili na stejnou školu *smich*:D. Já si zvykl hned druhý den.

simbajsnik

A jak by jste si pánové zvykali na řvoucí nádražní rozhlas? Máme to 6m od oken a pod okny. Je to slyšet i za zcela zavřenými okny - akustické znělky síly budíčku z mobilu. Na to se taky vztahuje průměr?

jakubd*
Na to se určitě vztahují také hlukové normy. Bud napsat situaci na hygienickou stanici nebo protihluková okna.

To bych zkusil asertivně a diplomaticky vyřešit tak, že bych z okna nasměroval reproduktor (větší...velký..největší) směrem k nádraží...a jakmile by ČSD hlásilo něco nádražním rozhlasem, hlásil bych také něco..., nebo pouštěl hudbu...jakoukoliv...Když mohou oni, proč ne Vy? Třeba by se časem podařilo domluvit alespoň na snížení intenzity nádražního rozhlasu..

buss

Veřejná produkce? Nelze!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]