Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý HLAVNÍ UZÁVĚR PLYNU

Od: deseme odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat mám před plynoměrem starý uzávěr plynu - nejde zavřít. Kdo má tento uzávěr ve vlastnictví já nebo plynárny? Nebo nešel by nějak zavřít - nejde sním otočit. Děkuji za odpovědi..

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

1x

Patří plynárnám, Vaše je to až za hodinama.

K Janiku, budu rád, když mě přesvědčíte o správnosti Vaší rady. Protože se dostavil technik z plynáren, přišel očuchávat spoje. Jelikož je v domě ještě rozvoz 2,5" na svítiplyn, jsou až k pynoměrům spoje šroubované. Zjistil netěsnosti, sepsal zápis, dal datum do kdy odstranit závady. Argumentoval jsem podobným názorem, ale ujistil mě, že se mýlím. Od přípojky v chodníku je to naše. Totéž mě potvrdili i 3 firmy, které jsem pozval k vypracování cenových nabídek.

Budu velice rád, když mě přesvědčíte předpisem či něčím podobným, abych ušetřil desítky tisíc korun, páč se jedná o předělání 6 plynoměrů...

děkuji a krásnou neděli.

des*
Pane Milane, Rozvod plynu ve Vašem domě je napájen z plynovodu, od kterého odbočuje k domu plynovodní přípojka. Na ni pak navazuje odběrné plynové zařízení (OPZ). Podle § 2 odst. 2 písm. (b) zákona č. 458/2000 Sb. (energetický zákon) platí:(2) hlavním uzávěrem plynu [je] uzavírací armatura odběrného plynového zařízení, která odděluje odběrné plynové zařízení od plynovodní přípojky,(5) odběrným plynovým zařízením [jsou] veškerá zařízení počínaje hlavním uzávěrem plynuvčetně zařízení pro konečné využití plynu; není jím měřicí zařízení,(11) plynovodní přípojkou [je] zařízení začínající odbočením z plynovodu přepravní nebo distribuční soustavy a ukončené před hlavním uzávěrem plynu; toto zařízení slouží k připojení odběrného plynového zařízení.Z uvedeného je zřejmé, že hlavní uzávěr plynu je součástí OPZ a je v majetku vlastníků jednotek jako společné technické zařízení domu. Při tom je bezvýznamné, zda hlavní uzávěr je umístěn uvnitř domu, nebo na vlastním pozemku, nebo na pozemku jiného vlastníka.

Desi, tak nevím, mám poděkovat, nebo nadávat.

Jelikož jsem pozitivní, tak jistě že Vám upřimně děkuji za text i za potvrzení toho, že si to musí majitelka domu uhradit celou rekonstrukci. To mě na chvilku udělal radost kolega @kjanik , nepřesnou informací.

Pane Desi, nic jiného si nezasloužíte :) a *palec*

deseme
hodnocení

Děkuji všem za rady - nechám uzávěr zítra vyměnit.

kjanik112*
hodnocení

1x

Omlouvám se za neúmyslnou nepřesnost. Už asi 4 x mě unikal plyn, a když jsem projednával závadu, tak se vždy ptali, kde je únik. Když jsem řekl, že za hodinami, řekli, že si to musím sám zaplatit. Z toho jsem si to nějak zafixoval. Kolega Des to uvedl na pravou míru, díky.

des*

Sloužím lidu*hi*

repkin*

To by mohl říct každej. *smich*

hodnocení

0x

To je hlavní bolest starých kuželových kohoutů. Jsou těsněny vazelínou a když s kohoutem občas neotočíte, vazelína v nich zatuhne. Existuje jednorázové rychlé řešení. Zkuste mírně povolit matici na zadní straně kohoutu a klepněte do ní (přez dřevěný špalík, ať jí nepoškodíte). Tím se uvolní kužel v kohoutu. Pak kohout otočte a matici ihned zas dotáhněte. Pravděpodobně dojde k malému úniku plynu, takže větrat a nekouřit! Potom celý kohout zkontrolujte mírně zředěným saponátem (nesmí se dělat bublinky. Řešení je to nouzové, pokud potřebujete s kohoutem manipulovat rychle. Kohout nechte vyměnit, nebo aspoň vyčistit a nově namazat čerstvou vazelínou (to už sám nedělejte).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]