Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lepidlo na lino, které lze nanášet válečkem

Od: xycan odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, při pročítání jedné z dnešních otázek mne napadla jedna, trošku související.

V létě se chystáme také na výměnu "lina" /PVC/, a tak zjišťuji různé informace.

Moje otázka: existuje lepidlo na celoplošné lepení "lina", které se nemusí nanášet stěrkou, ale válečkem nebo štětcem (lepidlo spíše "tekuté", ne pastovité konzistence)? Zajímalo by mě lepidlo lino x beton (nesavé x savé) a lino x lino (nesavé x nesavé).

Díky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Klidně třeba chemopren (kydžtak po naředění)...

Ale zubovou stěrkou lze lépe zajistit rovnoměrnost vrstvy a práce s ní není obtížnější...

xycan
hodnocení

Když já si právě nejsem jistá, jak se se zubovou stěrkou pracuje (abych měla lepidlo nanesené rovnoměrně a hlavně, abych to "stíhala" než zaschne).

A za odpověď díky.

mowla*

Zubovou stěrkou se lepidlo nabere a roztírá, podobně jako štětkou... Rovnoměrnost je snazší udržet - reguluje se výškou zubů (stěrku vybrat právě podle potřebné síly vrstvy)...

"Než zaschne" - závisí na rychlosti schnutí (tuhnutí) lepidla (tmelu) - ale za je aplikováno štětkou nebo stěrkou tuto dobu neovlivňuje...

jabraka*
hodnocení

2x

Především bych ctěl říci,že lino(PVC) tam,kde není příliš zatěžováno,není potřeba přilepovat.Je to podpořeno i praxí.Jen je potřeba dodržet určité montážní podmínky.Roli rozvinout a nechat na podlaze při provozní teplotě ležet 24 hodin.Nechat při oříznutí dostatečnou dilatační mezeru okolo stěn.Jsou i negativní poznatky,na příklad u vily Tugendhat v Brně došlo vlivem velké návštěvnosti této památky po rekonstrukci právě k zvlnění položené PVC krytiny.

Pro lepení je použitelná řada kontaktních lepidel s rozpouštědlem,ale výhodnější jsou disperzní,která nezasmradí byt výpary ředidla.Lepidlo se roztírá širokou špachtlí celoplošně a nechá zaschnout.Na pololepkavou plochu se rozvine role lina a válečkem se vytlačí vzduch.Nakonec se lino ořízne okolo stěn s mezerou 0,5 - 1 cm. thomsit.cz/...

JABRAKA

fik*
hodnocení

0x

Obecně se válečkem nanášejí především disperzní lepidla, některá rozpuštědlová lze nanášet i štětcem, váleček pro ně příliš vhodný není. Vždy záleží především na doporučení přímo od výrobce. Ředit jakákoliv lepidla výrobci většinou nedoporučují - zhoršuje se tím kvalita lepidla a tedy a výsledného spoje. Většina výrobců nebo prodejců v CZ má v nabídce několik druhů lepidel na lino x beton (nesavé x savé) a lino x lino (nesavé x nesavé) - zkuste jejich: www.lear.cz, www.bralep.cz, www.ebenel.cz, popř. specializovanou prodejnu kde Vám určitě poradí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]