Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zde je toto hodně diskutovaná otázka, nicméně moje otázka není stejná jako ostatní zde.
Přítel zakoupil byt v bytovém domě, kdy majitel zbylé byty postupně opravuje, dělá rekonstrukce a byty poté z části pronajímá a z části prodává (systém prodeje/pronájmu mi uniká, bylo řečeno, že dům bude rozprodán).
Ani tak ovšem nejde o hluk při rekonstrukcích, protože dělníci jsou opravdu rychlí a kompletní rekonstrukce dvou bytů u nás na patře trvala cca 3 týdny. Jde spíše o sousedy samotné. Soused přes chodbičku (mladík 20 let cca) má neustále nahlas hudbu a to pěkne obasovanou, problém je v tom, že neváhá své sousedy obtěžovat o víkendu v 8 hodin ráno a to stylem, že nadskakují i sklenice v kuchyňské lince. Ovšem když dá pokoj tento soused, tak nedá pokoj soused kdesi nad námi a pouští hudbu nahlas a ten taky neváhá pouštět hudbu v 8 ráno i o víkendu, no a aby toho nebylo dost tak sousedé přes velkou chodbu se společnou zdí s naším bytem jaksi trpí představou že to my děláme takový bordel a budíme je, načež na nás začnou bouchat a když se to neztiší (jak by taky mohlo když to nejsme my) tak i oni pouští hudbu nahlas a my jsme tu opravdu ve zvukové bariéře. Se sousedem přes chodbičku jsem si to jakštakž vyříkala, protože jsem ho upozornila na brzký příchod potomka a taky na to, že jestli mi bude dítě několikrát denně budit tak budu zlá, ale ozývá se zbytek domu šíleným hlukem. O sousedech přímo nad námi ani nemluvím, hlucná pračka ve 2,3,4 nebo 5 hodin ráno je již samožřejmostí a byt vybaven plovoučkou po které neváhají dupat v noci jako sloni také.
Já jen nevím co mám dělat s těmi sousedy co neustále pouští hudbu nahlas, ze se fakt nedá spát a špunty mě opravdu tlačí a používat je každý den opravdu nelze.
Je schopný mi zde někdo poradit, co se s tímto dá dělat?
no,,,můj přistěhovalý soused pode mnou z dědiny z baráku,kde si mohl hrát jak chtěl také to zkoušel. Několikrát so pouštěl "muziku " ,,ale to nebyla klasická muzika a,ale seskupení bubny, basa a to mi tak dunělo v bytě,že mi vibrovaly vnitřnosti. Tak se bavil do 3 do rána. Manželka s děclem byly pryč,tak toho patrně chtěl využít.
Já na hrudý den znova slyším tu hrůzu,tak jsem zavovala policii ,,oni přijeli a on neotevřel. Prototože můj na něho zvonil a také neotevřel .Tak odešli . Asi do týdne jsem vytřepávala hadru z balkonu a on začal na mne řvát ,že zavolá poliše. A stalo se. Tak jsem jim řekla co se dělo s ním a jeho kraválem a že to je msta. Tak mu řekli,že může on ,,nebo já, podat písemně na obecní úřad stížnost. . A měli z toho srandu. Je pochopitelně jako stěžovatel pustil .Ale zle zle pochodil
Za chvíli jeho žena přišla se strachem že si budu na ně stěžovat a prosila,ať nic nikde neposílám.Takže ona mi začala mluvit,že má alergii její chlap a ta hadra mu vadí ,mám psa.Ale byla to hadra jak jsem utírala parapet venkovní. Asi za týden ho vidím jak vypaluje si vesele na balkoně čenich cigarety ,Nevím,ale jak je takový alergik,ti mají problém s dýcháním a on jezdí na kole .kde jezdí kolem auta ,,to mu nevadí? Hubu dokořán a dýchá ty jedy a alergeny.No tak asi tak to zkuste. Nesmí nikdo nikoho rušit i v pravé poledne .Oni si někteří myslí,že pouze jak je noční klid.
Samozrejme dekuji za odpovedi a rady, jen se obavam ze to vsechno neni tak jednoduche.
Jak rikam, jde i predevsim o tu hudbu a pokud nepomuze domluva tak to opravdu budu resit stiznosti na obecni urad. Jinak samozrejme chapu ze male dite je take velmi hlucne obzvlaste pokud ma hlad ci chce prebalit, ale budu se to snazit minimalizovat, ale tohle snad dokaze pochopit kazdy ze male mimino neumlcim polstarem...
Kdezto sousedske sterea asi ztezi umlcim kdyz kolikrat nereaguji pres ten hluk samotni sousede na klepani
Koupili jsme dům se 4 bytovkami a já se do jednoho bytu v přízemí přestěhovala. Parádní bydlení jen co je pravda. Doposud jsem bydlela vždy v rodinném domě. Takže tam byl jenom takový hluk, jaký jsem si udělala sama. A i když naši nájemníci jsou slušní lidé, docela dlouho jsem si zvykala na hluk okolo. Jednak ložnici mám vedle domovních dveří a chodby. Docela jsem se těšila na to, že se v důchodovém věku naučím ráno trochu lenošit. Ale od 5 ráno jsem slyšela prvního pracujícího odcházet. Dneska už to ani nevnímám. Nade mnou bydlí matka s dospělou dcerou. Jsou docela akční - takže ráno je slyším ještě před šestou hodinou, jak asi upravují rozkládací gauč, někdy i luxují - no mírný rachot. Když přijede jejich asi šestiletý vnouček, tak se třesou u mne i nástěnné lampy na chodbě a koupelně. Ale už jsem si pomalu na tyto zvuky zvykla, protože mi nic jiného nezbývalo. Prostě když nebydlíte v rodinném domku, tak musíte počítat s tím, že se určitý hluk bude ozývat ze všech stran. Až budete mít děcko vy, možná si budou na vás stěžovat i sousedi pod vámi. Tak vám přeji, abyste se ohledně hudby rozumně domluvila. Jiná rada mne nenapadá a asi ani neexistuje, pokud vás nebude rušit v nočním čase.
no ono asi to nejhorší je, že jsem na hluk poměrně dost zvyklá, ale asi jak na který.
Vyrůstala jsem v panelovém domě na severu čech hned u hlavního tahu na liberec (20m doslova od silnice) a jeste v přízemí kde taky večně třískaly dveře a v domě byla spousta dětí ale i dospělých, kterí se rádi napili a byli hluční. Nemluvě o tom, že hned naproti jsme měli nonstopku a opilci hulákali z plných plic celou noc. Jenže toto je bohužel opravdu jiný hluk a je to opravdu hluk.
Spíš mne napadlo, jestli by toto nebylo možné řesit přes hyg. stanici a jestli s tím nemá třeba někdo zkušenosti.
Je tu spousta dotazů kde si lidé stěžují na to jak se sousedi v 11 večer koupou, nebo že jim přes den behají nad hlavou děti apod. To by mi pravdu nevadilo a ani si na toto nestěžuji, i když to tu je taky. Nestežuju si že naši sousedé v noci luxují, nebo že ti nad námi perou jen v noci a mají zřejmě rozbitou pračku, mě jde opravdu pouze a jen o tu hudbu, rpotože to tu je jak v cikanským doupěti
na chodbách máte obvykle vždy jističe elektrického vedení. Kdyby jela ta pračkadříve jak v 6 hodin ráno jdu na chodbu a vypnu jim tedy proud v celém bytě. Taktéž pro statní hlukotvořiče. Chce to jen malý šroubovák na otervření skříně nebo kličku, pokudo ni toto nemají zrovna po ruce docela s nimi vyšplouchnete.
Co tak jim domluvit? Kdyz to nepomuze obratit se na majitele a obecni urad. Idkyz nedelaji hluk v nocnich hodinach, nemuzou pres den obtezovat ostatni sousedy. Obecni urad muze dat pokutu.
Když mým synům bylo 3,5 a 1 rok, bydleli jsme pod sousedy, odkud bylo kdykoliv, zejména ráno, slyšet opravdu hlučné a velmi hrubé nadávky. Několikrát mě nadávka nade mnou i vzbudila. To bylo velice nepříjemné. Navíc jsem si nebyla jistá, jestli onen muž svou přítelkyni napadá jen slovně a jestli nemám volat policii.¨Naštěstí jsme se odstěhovali.
Myslím, že jediné co funguje je rozumná domluva, ale ta není s každým možná.
Zkouším se na Vaši situaci podívat z hlediska, jestli je na ní něco dobrého. Asi vás to nenadchne, ale... Dost miminek je velice hlučných zejména v noci. Maminky jsou zoufalé, co s dítkem počít, aby nerušilo sousedy. Když se narodil můj první syn, naši sousedé museli přestěhovat ložnici, protože se mnou nechtěli probdít řadu nocí. Kam mířím? Vám to nebude muset dělat hlavu, jestli miminko někoho ruší. Aspoň si vaši sousedé uvědomí, jak lehce prostupuje hluk z bytu do bytu.
Samozřejmě vám přeji klidné a zejména zdravé dítě. Nebojte se, že ho budou sousedé rušit. Malé děti spí, když chtějí spát a může vedle nich startovat traktor.
A rada pro Vás?
zkusit se domluvit a hlavně si zvyknout - jinak už je opravdu jen jediné řešení - odstěhovat se
1) zjistěte si, zda Vámi obývaná městská část má uvedenou vyhlášku o nočním klidu (kde je stanoveno od-do), i pokud nemá, tak ústavní soud rozhodl, že je obecně dán pojem noční klid od 22-06 hod (základem je §34 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví: Noční dobou se pro účely kontroly dodržení povinností v ochraně před hlukem a vibracemi rozumí doba mezi 22.00 a 6.00 hodinou.), takže sepsat s ostatními sousedy stížnost a tuto zaslat na příslušný magistrát pro podezření z přestupku. Šikovný odkaz zde: steti.cz/...
2) párkrát bych zkusil na problémového souseda zaklepat a slušně ho požádat, aby si hudbu ztišil, pokud čekáte příchod potomka a soused to nepochopí, vzít mokrý hadr a praštit ho s ním přes obličej, klidně i celá řada nájemníků za Vámi, on si to napotřetí rozmyslí
3)v případě, že ani toto nepomůže, tak si stěžovat u majitele domu, aby mu např. zatrest navýšil nájem, na to páky jsou
4) a nejhorší varianta, odstěhovat se jinam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.