Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřeboval bych vědět jestli je v pořádku pokud mám trvalé bydliště a přechodné bydliště tak platím na dvou místech naráz za odpady.děkuji za případné odpovědi.
mbcolor..
přechodné bydliště myslíte co? komu tam platíte?
platíte dle tvalého bydliště, a dle vyhlášky obce.
Vlastnické právo neboli dekret mám na oba byty a platím tam i tam což mi připadá jako zbytečné.
Nejsem tedy zcela obeznámen s platnou legislativou,ale připadá mi logické že jeden občan bude platit jeden odpad
Ne, má to logiku, ta obec ve které hradíte přece část platby nepřepošle té druhé. Nebo přesvědčete jednu z nich, že tam odpad nevzniká, nezdržujete se tam, jen tu nemovitost vlastníte, nikdo tam není hlášen k pobytu. Tu legislativu je si třeba přečíst + vyhlášku obce, jsou tam postupy, úlevy. Kdyby byla centrální platírna odpadů...
mbcolor,
"Vlastnické právo neboli dekret mám na oba byty" toto jsem pochopil takto:
na byt č.1 mám dekret a tam mám trvalé bydliště, proto musíte platit za zákona a vyhlášky obce
na byt č.2 mám dekret a NEmám tam trvalé bydliště, ale poplatek po mě chce ...kdo po Vás chce poplatky..
nebo to je jinak?
přesně tak jak jste uvedl. platím oba byty příslušným obcím v místě pod které se tyto byty nachází.
abychom úplně neodbočili od původní otázky zajímalo mne zdali mohu zažádat na jedné nebo druhé obci o zrušení tohoto poplatku
a případně jak to formulovat na co se odkázat
V pořádku to není. Logicky byste měl platit tam, kde skutečně odpady tvoříte. Bohužel, legislativa je ve většině měst nastavena tak, že se platí tam, kde máte trvalý pobyt. Pak už je jen na vašich vyjednávacích schopnostech a přístupnosti úředníků, abyste si v místě trvalého bydliště vymohl výjimku a odpuštění poplatků. Řešilo se to zde v poradně už několikrát, zkuste pohledat v historii, nějaké nápady tam padly.
P.S.: já jsem donedávna platil v místě trvalého bydliště a tam kde jsem skutečně bydlel po mě nikdo platit nechtěl
Tak třeba Prostějov to má takto
Od poplatku za komunální odpad se v roce 2012 osvobozuje:
d) poplatník, který se zdržuje v jiné obci na území České republiky a platí poplatek nebo úhradu podle jiného právního předpisu (tzn. je vybírán jinak, než z trvalého pobytu) _důkazem tohoto tvrzení je např. doklad o úhradě poplatku od dané obce či vlastníka nemovitosti apod.
A Zlín to má stejně jen složitěji napsané
pepr, v Pardubicích mě zlobí, páč tuto možnost zrušili. Takže musím platit za dvě nemovitosti.
doplněno 20.04.12 15:35:Pardubice v roce 2011 mají novou vyhlášku, kde zrušili mnohé prominutí poplatku. Páč chtějí peníze..
Zrovna včera přišla složenky na 2x500Kč a pro synka 1x1000Kč... přitom vloni jsem požádal a doložil prominutí poplatku pro synka. Musím jít v pondělí na úřad.
Platná právní úprava zakotvuje tři možné způsoby plateb fyzických osob za komunální odpad. Viz druhý odkaz od Lidky (dole pod článkem jsou ty způsoby rozepsané), kde student platí dvarát odpady a podle toho jaký způsob plateb si ty dvě obce zvolili, tak je to buď v pořádku nebo naopak není.
Takže je možné že zrovna Pardubice teďka postupují podle jiného způsobu plateb než dřív.
Tak, tak, Milane a bude hůř. Pardubice nejsou jediné, kde zrušili některá osvobození. A horší to bude od příštího roku s výši poplatku. V tom případě by se vyplatila verze platby podle přistavené popelnice. Ovšem nevidím snahu u zastupitelů místní poplatek rušit a zavádět platbu. Při současných cenách a výši poplatku není veliký rozdíl, ale pokud by se poplatek dostal na hranici 1000 Kč, tak by to bylo o něčem jiném. Navíc by se konečně promítlo v ceně poctivé třídění odpadu.
Milane, jenom to upřesním - v Libereci platí zatím 492 Kč. Co vím, tak jedině neplatí v Teplicích. S tím se Kubera chlubí při každé příležitosti.
Toto je výpis z OZV magistrátu - POPLATNÍKEM je každá fyzická osoba s trvalým pobytem na území Statutátního města Liberec. Poplatníkem je také každá fyzická osoba, která má ve vlastnictví stavbu k individuální rekreaci na území města, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba. Za poplatníky nezpůsobilé nebo omezeně způsobilé k právním úkonům jednají zákonní zástupci.
Lidko, jako vždy s Vámi souhlasím, bohužel nesouhlasím s postupem magistrátu. To ale nejde změnit, žádný zastupitel se nevzdá poplatku od lidí. Jedině Liberec nemusí platit za odpady...
S tříděním odpadu souhlasím, ostatní mi sdělují, že to přeháním. Mě to ale nevadí a třídím dál.
doplněno 20.04.12 16:30:článek 7.
Milane, proč chtějí po synovi 1000kč? Viz pardubice.eu/...
doplněno 20.04.12 16:48: Nevím proč odkaz nefunguje, je to ze stánek www.pardubice.eu Asi to maj rozbitý , ale to je jedno. V tom odkazu je to samé co v tom vašem z 16:30. článek 5
pepr, to právě musím zjistit v pondělí, až budu mít vycházky. Páč loni jsem jim doložil, že byl více jak 6 měsíců mimo Českou republiku.
Přitom mě ujištovali, že toto stačí a hlavně že vidí, že v minulosti byl vždy osvobozen od poplatku. Vůbec nejde o poplatek 500Kč, ale o princip, proč to platit, když si platí jinde popelnici za 1200Kč ročně.
Odkaz nefunguje...
doplněno 20.04.12 16:42:doplněno 20.04.12 16:42:aha, nejde kopírovat...a otevřít..
Je v tom pořád pár nejasností,existují i vyjímky z vyhlášek.Ale v podstatě za odpady ze zákona platí každý občan,včetně nemluvňat.Prostě každý,kdo vlastní rodné číslo.Pak další platbu platí majitel nemovité budovy,chaty,bytu jinde,než v místě bydliště podle místní vyhlášky o odpadech.Tady je to jedna platba za jednu nemovitost,bez ohledu,kolik je spolumajitelů.
JABRAKA
Jardo, omlouvám se, ale takto to opravdu není!
V Rasoškách se neplatí podle rodného čísla. V Pardubicích až od 6 let, (a další děti),
Spravedlivé to nemůže být nikdy, páč ještě nikdo nevymyslel jak to udělat.
Milane,u nás se platí skutečně tak,jak jsem napsal.Nakonec ty mrňata s pemprskami zaplní popelnice nejvíc.Musím platit za chatku v kolonii a ještě za chalupu na Šumavě.Takže platím za odpady celkem třikrát.
JABRAKA
Ale musím podotknout,že vždy dělám odpady jen tam,kde jsem.Kdyby byla nějaká spravedlnost,tak by jí došlo,že nemohu dělat bordel současně na třech místech,takže odpady bych měl platit jen jednou.
JABRAKA
taky něco ohledně placení za odpady. Moje dcera tady v republice nežije již 12 let , ale má tu ona i její děti trvalé bydlště a i když žádné odpady nevytváří vyjma v létě když tu jsou měsíc na prázdninách , tak platí za každé dítě i sebe. Neexistuje vjímka která by od tohoto placení někoho kdo tu má trvalé bydliště osvobozovala. . je to tak a dcera nechce mít problémy a dluhy tak to zaplatí. . Ale myslím si že ten pisatel o radu nemuže platit 2x. Já žiji v létě na chatě a obec ode mne nic nevymáhá , odpadky jednou týdně -co nejde spálit , vozíme do popelnic u domu kde mám trv. bydlení a řádně platím. ...
Korina, sdělíte, prosím název obce, kde má Vaše dcera bydliště? Páč vyjímky většinou existují. To že neplatíte v obci kde máte chatu Vám přeji.
Jardo, spravedlivé to nemůže být nikdy, ale to je na delší vysvětlování na příkladech. Kdyby byli všichni lidé slušní, jako jsou zde, určitě by nebyli problémy.
V Liberci se mají, tam neplatí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.