Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak prát samet?

Od: rufusanda odpovědí: 3 změna:

Prosím můžu vyprat aspoň v ruce sametové šaty nebo je mohu jen chemicky čistit? Díky

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

innkas*
hodnocení

0x

Sametové šaty můžete bez obav vyprat ručně,já jsem je prala i v automatické pračce v programu na jemné prálo a nic se jim nestalo. Suším je na ramínku,aby zůstaly bez záhybů.Já jsem ty svoje šila,ale pokud máte šaty koupené,bude tam cedulka s údaji o ůdržbě.

Dceři jsem koupila sametové šaty a také jim praní neuškodilo.Perte je nejlépe samostatně,na sametu se usilovně drží každý chloupek a pak to musíte obírat.

jabraka*
hodnocení

0x

Protože je samet většinou z bavlny,dříve i z hedvábí,hrozí při praní sražení tkaniny.Novodobé samety obsahují v konstrukci tkaniny i polyester takže se mohou prát.Držel bych se štítku na šatech,tam musí být vyznačeno jak složení,tak způsob praní,či čištění.Praní v každém případě jen při nízké teplotě a to prostředky na hedvábí.

JABRAKA

doplněno 24.10.08 10:41:

Nakonec mě předběhla InkaS a tak se drž její rady.

JB

lm®

Já bych taky samet prala ručně (nebo v pračce pokud máte program ruční praní bez odstředování) a hlavně bych je před praním otočila na ruby - kvůli těm chloupkům co tam tak rádi ulpívají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]