Nejste přihlášen/a.
Dobry den vsem,planuji vymalovani kuchyne,kde jsem zjistila,ze by chtelo asi seskrabat a jsou dost velke praskliny,nerovnosti.Take bych rada mela jistotu,po oskrabani,aby se povrch zpevnil,ale nemam s penetraci vubec zadne zkusenosti.moje sahaji jen tak ze jsem si vzdy sadrou pospravila a zacala s naterem.Se skrabani vymalby,take móc zkusenosti nemam.Vim jen ze se musi hodne namocit a skrabat,ale jestli vsechno az na omitku,nebo jen co jde,nevim si rady.Take jsem slysela,ze nekdo jeste po seskrabani na mokro stetkou dohladka rozmaze?Pouzit penetraci ci ne a jakou?Diky za rady jak vubec postupovat.Cas je,nyni jsem vymalovala loznici,chystam se na druhou,malinko sem tam s loupanim byl problem,ale po mensi oprave drzi.v druhe loznici to snad take zvladnu bez skrabani,ikdyz nevim zda se muze i tak natrit penetraci?No a z te kuchyne ,me jima hruza,bojim se toho,prosim poradte.Dekuji
doplněno 19.04.12 11:05:Dobryden jeste zakladni otazka.Jak se pozna,ze je potreba malba skrabat?Mozna hloupy dotaz,ale nekdy se p omyti neloupe,pak natirate a sup a teprve se loupe.Takze mam pri myti hodne namocit ,abych poznala zda jde dolu,nebojen kdyz vzniknou puchyrky?Dekuji
Takže,je nutné řadně namočit a nechat asi 5min vsáknout,pak seškrabat.
Pokud je tam hodně vrstev postup opakovat.Je dobré oškrabanou stěnu takzvaně rozmýt štětkou,tím se zahladi stopy po škrabce a malba vypada pěkněji.Penetrací určitě ni cnezkazíte,naopak snížite spotřebu barvy,zpevníte podklad,sjednotíte nasakavost podkladu.
Na starou barvu taky lze penetrovat,malba se zpevní a vyhnete se odlupování barvy,ale ne vždy(odskoušet na cca1m2)potom lze malovat.Tady bych zvolil čistou disperzi(Primalex Polar)neobsahuje žádné procento hlinky,tedy dříve vysychá a nepodmáčí tak podklad(netvoří se puchýře)Penetraci použít od stejného výrobce,tedy Primalex,je duležité dodržet mísicí poměry s vodou.
Dobry den, dik za odpoved.Jen se jeste zeptam kolik ty penetrace potrebuji na 100m2 a kolik stoji?Natira se stim dobre,je to tekutejsi nez barva?JInak s tou barvou mam uz ponauceni,ted vzdy jsem malovala Primalexem,nebo clasikem a v pohode.Za to ted jsem si nechala doporucit tzv.levnou barvu a to bude zrejme hlinka,loupalo se to,spatne natiralo,hruza.jenomze jeste jednou to budu muset absolvovat,mam jiz natonovanu barvu z teto potvory.Loznici se mi skrabat nechce,myslite,tedy ze mam jen napenetrovat?dik
Byl bych opatrný s výběrem penetrace, někteří výrobci nabízejí obarvenou vodu bez výsledného efektu za stejné peníze nebo i vyšší než ostatní. Většina výrobků má označení S2802A, ale nikdy to není totéž. Důležitý je obsah sušiny ve výrobku - čím více, tím lépe a doporučený poměr ředění (bývá 1:2 až 1:10).
juglans,
navlhčit a oškrábat, navlhčit a oškrábat, navlhčit a oškrábat, tak louho pokud tam budou staré malby. Zasádrovat nerovnosti a poškození stěn, třeba uniflotem, rokoplastem, či rokofinalem a mnoho dalších.
Pak normálně bez penetrace omalovat. Ale je na Vás co uděláte, pokud se domníváte že penetrace je nezbytná, tak to zkuste na jedné stěně a porovnávejte výsledek a pracnost.
milancukrar-Dbry den p.Milane,dnes jsem oskrabala celou mistnost,slo to dobre,ale musim rici,ze vubec nezavidim profesionalum,kdyz tohle delaji kazdou chvili,jednou se to da.Seskrabala jsem tedy po jednom namoceni vrstvicku,pod kterou je jeste nejaka vymalba,ale kdyz se neloupe,nemusim to sundavat az na omitku,ze?Chtela bych se zeptat,ten uniflot a rokoplast,jak doporucujete,je sadrovy,ebo jaka hmota to je?Jedna se mi o to,ze praskliny opravim,ale pujdou s tim delat i vznikle nerovnosti zdi?Nevim jestli bych nemela udelat nejakou sterku?vubec se v tom nevyznam.Tu penetraci ,mam koupenou,takze ji dam,ale to ar p natmeleni ,ze?Zitra se chystam,ze oskrabanou zed rozmyji do hladka,jen s temi nerovnostmi,budu jeste experimentovat.dalsi mistnost budu malovat barvou Super Neopal a tam je penetrace nutna.
Milá paní juglans, skláním se před Vaší šikovností, i tím, že jste škrábala celou místnost a ještě tak pozdě v noci psala příspěvek.
"...jeste nejaka vymalba,ale kdyz se neloupe,nemusim to sundavat az na omitku,že..." to se musí vidět, nesmí to dělat hranu, pak je to vidět, musí opravdu držet.
Uniflot je na sádrování sádrokartonu a hodí se na větší nerovnosti. Oproti stavební sádry tuhne pomaleji a lépe se brousí. Rokoplast je podobný a levnější. Rokofinal je takové máslíčko, kterým klidně potáhnete stěnu a i drobné nerovnosti srovnáte. Škoda že nejste z okolí, dal bych Vám vzorky na vyzkoušení. Penetrací nikdy nic nezkazíte. Po omytí a zaschnutí je ještě vhodné přebrousit stěnu (lehce) brusnou mřížkou na sádrokarton (zrno 80).
Dobre rano p.Milane,dnes se prece jen citim ponekud rozlamane,holt,nemam denni trenink,ale jsem rada,ze jsem to nejhorsi vcera dodelala.O te nerovnosti,no myslim ze tam jsou mista,ze by po namalovani byly videt.Skoda ze nebydlite bliz,opravdu..Kdybych to alespon jedinkrat videla delat,tak uz pak bez problemu.Premyslim o tom Rocofinalu.Nakonec dnes jedu jeste do prodejny,tak se tam pozeptam.Tu mrizku,snad budou mit..Jeste jestli jsem neudelala jednu chybu..,na zdi byla mista plisne,to jak se srazi na zdi voda,bylo znat ,ze jsme letos mene v pokoji topili, atd.No a ja jak jsem cele oskrabala,tak ted samozrejme nevim,kde ta plisen byla,takze strikat pripravkem uz asi nema cenu?Pak mam koupeny fungisan,tak bude stacit pridat do barvy?Ono totiz ji nemam pridanou jen v jedne barve bile na strop,prodavacka nepochoila,ale hlavne,ze ho pridala do kosiku.Jo a vlastne jeste v jedne neni v barevne,co jsem si nechavala pridelavat,po rozhodnuti,ze 2 a 2 steny jinou barvou.Doufam,ze pridani toho previtu,nezmeni nijak vyrazne odstin.Nebo je nejaky jiny zpusob osetreni,treba nater rovnou s tou penetraci na zaver + jeste do barvy pridat,pokud to ma cenu?Diky za rady.
Vážená paní, pokud se na stěně objevovala plíseň, ujišťuji Vás, že se časem objeví opět. Sice neznám Vaše stavení, ale plíseň sama neodejde. Zřejmě jde o tepelné mosty...
Penetraci obarvete na podobný odstín jako malbu..
Plisen je z duvodu ochlazovani zdi-skvarovky.dum neni muj,takze ..,vim,ze za cas bude zas,ale vetsinou to do dalsihovymalovani vydrzi.Dnes jsem koupila pro zkousku tmely,co meli v obchode-slehany sadrovy brousitelny tmel,akrylatovy tmel,plnici a tmelici.Dale devoskyt-sterkova omitka,sterka Remal vyrovnavaci,na velmi nerovne podklady.U tech tmelu pisi,ze nejdriv zdivo napenetzrovat.Myslela jsem ,ze budu Penetr.az po opravach zdi.Ale to by chtelo dat penetraci o po sterce ,kdyz pisi u te barvy ,ze se ma penetrovat?Asi natrit jen to spravovane.K obarveni penetrace,vztekam se nad navodem,protoze na ty pismenka nevidim.takze obarvit,no ja nevim strop budu delat bily a steny barevne,tak nemela byc to sjednotit do te bile nejdriv,nebo penetrovat i tim barevnym dole?Nyni jeste odpocivam,co ma m prosim tedy udelat nejdriv,po rozmydleni zbytku barvy a po uschnuti?Napenetrovat,bile a pak opravy?Dekuji moc za rady.
penetrace by se měla používat jen tam, kde je nutná, když máte například na zdi olejovou barvu. Taková barva se musí oškrábat a napenetrovat, protože normální svrchní nátěr vám bez penetrace nebude držet.
Při škrábání staré malby nemusíte stěnu zase tak moc namáčet. Seškrábněte jen to, co nedrží. To co drží, nechte na zdi. Není nutné škrábat až na omítku, ale dávejte si pozor, ať je oškrábaná zeď pěkně rovná. Žádné rýhy a brázdy.
Po oškrábání zdi očistěte, buďto namokro tak jak píšete nebo vysavačem, tak to dělám já. A zasádrujte všechny praskliny.
Jako svrchní malbu bych klidně použil Primalex Polar. Ten úplně stačí.
mnoho zdaru.
To,co tu píše figurek,je v pořádku.Jen bych doplnil:Penetrace není jednoznačné složení.Spíše bych to nazval adhezní můstek.Roztok,který spojí povrch stěny s nátěrem.Existuje na trhu mnoho druhů penetrací,které mají speciální účel.Pokud se na stěně sloupne část vrstev a vytvoří proláklinu,nejlepší způsob zaplnění je finální stěrka.Ne sádra,ta při dalším malování vytvoří tvrdý koláč,který se pak musí osekat.Před malováním opravené zdi počkejte,až všechny opravy zaschnou,nespěchejte!Začnětr malovat,až jje zeď suchá.
JABRAKA
Máme výborné zkušenosti s firmou udrzbadomecku.cz, nechali jsme si kompletně vymalovat dům a samozřejmě do jejich prací spadali i ostatní práce krom malování, jako oprava omítky, penetrace apod. Pokud ve finále chcete ušetřit stojí za to si je objednat. Máte záruku dobře odvedené práce a i s jejich úklidem
Precetla jsem si vsechny odpovedi a dekuji za ne.Dnes jsem byla v prodejne,kde na me pusobojako ochotne prodavacky,nikoliv az tak odbornice,jak uz to tak byva.Nabidli mi penetraci-S 2802 A,jak tady nekdo zminuje,takze koupila.Dale jsem kupovala 2 barvy do kuchyne,ktera je z vetsi casti oblozena drevem,takze jsem potrebovala cca 2 ruzne barvy na 12m2,pokud pocitam dva natery.pani mi u vybrane barvy zpocitala ,ze mi staci pouze 1l na zminenych 12m2.Ja vim asise chytate za hlavu,ale tohle je jina barva nez primalex a jine,tak doufejme ,ze je to mozne a,sama si ale nedokazi predstavit,ze s tak malym mnozstvim to natru.Jedna se o barvu NEOPAL super,nabidli mi ho z duvodu toho,ze mnou vybrany odstin ,nesel z jinych ńamichat.Dojela jsem domu,doufaje,ze jsem nakoupila vse.Ted ctu navod,z ktereho je zrejme,ze aby barva stacila,musi se opravdu zed peclive osetrit.Pisi tam penetraci,no jo,ale jinou nez mam,divim se,ze ji to netrkl,zepotrebuji,jeste specielne pod tuto barvu jinou.Nevim ,treba ,ne,ale proc by to na plechovce psali.Pisi doslova-Nove pripadne opravovane omitky,musi byt pred aplikaci Super Neopalu dostatecne vyzrale-6-8 tydnu.,t.j.,musi probehnout karbonatace.coz je chemicka reakce vapna s oxidem uhlicitym.na nove,nebo porezni povrchy aplikujte penetracni nater ASTARI VIVEDUR zredeny 50-100 procent vodou.Pote 2 natery barvou.Mimo jine samozrejme pisi zakladni veci jako ze musi byt povrch cisty apod,jako u vseho.Ja tam zitra pro jistotu zavolam,jestli musi byt ta specielni penetrace,co uvadi na plechovce,doufam ,ze nejde o nejakou predrazenou hruzu.Pak si rikam opravovat budu hodne popraskanou zed,nevim zda mam koupit neco jineho nez sadru,protoze ta praska,ale jak jsem tak pochopila,ze kdyz bude hmota obsahovat vapno,tak to musim nechat tech 6-8 nedel?nebo jsou ,hmoty bez vapna?Prosim o radu,zda nekdo nezna tutu barvu Neopal a jak to tedy je.ono ,kdovi co mi v krame napovidaji,ikdyz by meli vedet.Jinak s tim skrabanim zdi,myslim ze to z vasich rad zvladnu,nejvice se mi libila rada od p. cukrare,namocit oskrabat a znovu.ale sundam asi opravdu jen par vrstev co by nedrzelo.Je mozne,ze jeste pozadam o radu.Rozhodne jdu do toho,svym zpusobem mam malovani rada a vim,ze spoustu lidi od toho utika.Ja jsem vzdy strasne natesena na tu cistotu a vse jine,takze,to je pro me hnaci sila velika.Uklid po uz je horsi,nez samotne malovani,tak nekdy nechapu ,ze u toho nektery muzsky tolik brblaji.Kazdy holt neco rad,neco ne.To skrabani chapu,sama se trochu bojim,ale musi se to zvladnout.Jinak barvu do kuchyne jsem vybrala hnedooranzovou,nebo hlinenou do cervenohneda,tezko popsat,no a na jinou stenu jen takovy nadech teto,ale pastelovy,svetly.
doplněno 18.04.12 09:06:Jeste honem doplnuji-volala jsem do prodejny,pry penetrace jineho druhu nevadi a opravit tmelem,takze nic s vapnem to nebude.Jeste jsem tmelem nepracovala,je to lepsi nez sadrou a redi se nejak?diky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.