Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Potřeboval bych poradit..mám kabel 4x2,5 hliník. Na tento kabel bude zapojena pračka, žebřík a mikrovlnka s varnou konvicí..Myslel jsem si že bych využil jednu žílu na konvici a mikrovlnku a druhý drát na pračku a žebřík, třetí drát pak nula a čtvrtý zem...Nevím ale zda ten nulák nebude moc přetěžován..Nový přívod k tomu bohužel natáhnout nejde..Celý kabel odjistím 1f fikem 30mA a dám za něj dva 1f jističe 16A.
Myslíte že by to šlo tak jak jsem napsal?
Děkuji za radu
Ať to čtu z jakékoli strany, tak blbý.
Na hliník průřez 2,5 je 16A moc... A tím už je to od začátku v ...
Pokud na to nepujde revizak, tak se nic nestane, kdyz vynechas nulu, udelas si z toho starej dvouvodicovej rozvod, coz je, ze do zasuvky dojedes dvouma dratama, jeden je faze a druhy posles nejdriv do zemniciho koliku a odtud pokud mozno dratem vcelku do prava na nulak.
Kdyz si to takhle udelas, tak mas k dispozici celkem 3 okruhy, ale musis kazdy dat na jinou fazi a vzhledem k sile dratu a ze to je hlinik, tak musis jistit kazdy drat max. jisticem 13 A.
Ten nulak nebude timto zpusobem pretezovan vubec.
doplněno 16.04.12 11:58:Teda v pripade, ze mas trifazovy privod, jinak to nema smysl a nejde to, jedine bys tak ziskal dva okruhy, musel bys ale porad udelat po staru dvouvodicovy system, do dvou poslat fazi a do dvou tu zem.
pecenkav: k doplňku: je to sice možnost, ovšem hóódně proti pravidlům, třeba zelenožlutý vodič je zakázáno přeznačovat. Funkční to bude, ale nesmí to vidět elektrikář...
taky sem napsal o ty revizi, jedinej problem je opravdu jenom ta barva dratu, ale kdyz to preznaci na obou koncich a az pod izolaci a omota izolackou, tak by mu to taky asi proslo, kdyz by se uvedlo, ze je to stary rozvod a revize by se delala na nove rozvody, teda jestli se to tak jeste dneska dela.
Nový kabel bohužel natáhnout nemohu..4x2,5 hliník je vlastně jako 1,5 měď...podle tabulky jsem zjistil že lze zatížit až 18A...rozhodl jsem se teda že dám fiko 1f a k tomu dva 1f jističe 13A. Ptal jsem se jednoho staršího zkušeného elektrikáře a ten mi řekl že tehdá se tahal 4X2,5 hliník na sporák který měl až 10kW...proto mi řekl že by neměl být problém..a když něco tak by to fiko 30mA mělo pohlídat aby se něco nestalo...Když by pak se něco stalo tak bych musel vymyslet nějak nový přívod pro tyto zásuvky...
Pokud použijete kabel na dvě fáze, nulu a zem, může téct nulákem součet proudů fází, tedy 26A!
Pokud dáte dvě fáze a dvakrát PEN, nepoužijete FI!
FI Vás neochrání proti vyhoření!
Ještě raději promyslete svůj kutilský záměr...
doplněno 16.04.12 20:17:,,,až se "něco" stane, budete možná přemýšlet, kde sehnat peníze na nový barák...
Tam ne, ze muze tect soucet, tam potece soucet, proto jsem navrhoval to rozhozeni do 3 okruhu s jednim spolecnym nulakem a rozhozenim na 3 faze.
doplněno 16.04.12 20:35:a nebo ten dvouvodic pri jedny spolecny fazi
Přehodil jsem slovosled, poteče tam součet, tedy může téct až 26A při jištění 13A. Rozhození na fáze by bylo možné, pokud je třífázový přívod. Dvouvodičové zapojení nebo zapojení na 3 okruhy (tedy společný PEN) vylučuje použití FI.
Taky v kuchyni neni tolik potreba a obcas dela i neplechu u nekterych spotrebicu. Uz se mi stalo, ze sem od nej odpojoval zasuvku na horkovzdusnou troubu.
Fíčko si vymyslel tazatel, ne já. V kuchyni přes něj dávám především zásuvky nad pracovní deskou...
doted tobylo vše na jeden jistič 1x16..ale nebyl k tomu žebřík elektrický 700W...a také fiko jsem chtěl dát protože jsou zásuvky v koupelně...
Tak to rozdělte na dva dvouvodičové okruhy a (minimálně v koupelně) použijte zásuvky s vestavěným FIčkem, stačí jedna a od ní nasmyčkovat druhou, která bude chráněná FIčkem v první...
jo a také v elektoměrové části je fiko 100mA..takže potřebuji i tak tří vodičový..Leda mě napadlo že bych mohl udělat Dvě fáze a dvě nuly a zem si vzít ze zásuvky na kotel která je kousek od toho...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.