Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uvařit vajíčko na tvrdo?

Od: gooo* odpovědí: 10 změna:

Sorry

Je mi 35 let, vařím docela obstojně, pouštím se i do složitějších úprav, dělám si tlačenku a podobně. Přesto nevím, jak uvařit vajíčko na tvrdo. V tuto chvíli nechám zavařit vodu, dám do něj vajíčko a nechám vařit 10 minut. Poté jej zchladím (vyleju vařící vodu, naleju místo ní studenou. Vajíčkem fláknu lehce o linku a dlaní jej válím o 180°, takže je skořápka nakřáplá a zase vložím do studené vody.

Po chvilce se snažím vejce oloupat a přiznám se, že takových 20 až 35% bílku mi ulpívá na skořápce a vajíčko vypadá hnusně. Kde dělám chybu?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

0x

Dobrý den,osolte vodu ve které vaříte vejce,půjde to lépe loupat. A pokud vaříte čerstvá vejce,bude Vám to dělat pořád.Nevím jestli máte domácí nebo kupovaná.Já to vařím tak že je šoupnu do vody a když si tak myslím že by mohly být,vytáhnu jedno na lžíci a pokud mi oschne skořápka,je hotové.Pak ho dám zchladit a loupu..

mowla*
hodnocení

0x

Dávám vejce do studené vody, ve varu pak taky cca 10 minut (neměřím), pak nechám ve studené vodě zchladit, loupu od tupého konce - a tak v 99 % případů lze skořápku čistě oddělit...

ahasver4*
hodnocení

0x

Dávám do studené vody,osolené.Jakmile se začne voda vařit,tak vypnu a nechám tak deset minut.Ochladit,naťukat skořápku a na obou koncích odloupnout a pořádně fouknout...Pak jde loupat dobře.

doplněno 16.04.12 16:13:

No copy a paste...:)Důležitý je naučit tazatele loupat vajíčka,nic víc...*ua*

hodnocení

0x

Uvařiím , vyleju horkou vodu, dám na chvíli do studené, naklepu ze všech stran a teď ... z tupého konce oloupu kousek skořápky a hlavně protrhnu i tu blánu pod skořápkou. Pak do vajíčka tou dírou na "silu" fouknu. Prostě přiložím vajíčko na rty a fouknu jako když se vyfukuje tekuté na kraslice. Není nutné se při tom po ... *smich* Na silu pišu proto, protože foukám proti odporu. No a tím se uvolní ta blána i se skořápkou od vajíčka a jde to líp loupat.*palec*

Ale jak píše někdo nade mnou, pokud máte čerstvá vajíčka, tak vám nepomůže ani ... Chuck Norris

doplněno 16.04.12 16:11:

Já si snad zařídím kurs rychlopsani... zase Ahasver4 *bum*;)

doplněno 16.04.12 16:19:

A já sem si myslel, že to děláte skoro stejně jako já *smich*

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Zřejmě máte vajíčko moc čerstvé. Toto dělají čerstvá vajíčka - pokud je chcete mít například hezké na chlebíčky, je potřeba vařit vajíčka starší.

hop®
hodnocení

0x

Neděláte chybu, je to vajíčkem, jak už bylo napsáno. Pokud budete vařit a loupat čerstvé vejce a starší vejce zároveň a stejným postupem, zjistíte velký rozdíl.

polinek*

hop má pravdu,,čerstvá se špatně loupou a sůl vody se dává proti tomu,jak vajíčko praskne ,aby nevyteklo. Dělám to běžně. Vařím to podle oka. Jak zapomenu,tak i peču.

hodnocení

0x

Já dávám vajíčko do studené vody, když dám do horké, občas praskne. A vařím 5 minut, naměkko 2 minuty. ;) Čerstvá se špatně loupou. Mí rodiče před mnoha lety zkoušeli všelijaké fígle, včetně foukání pod slupku a kůžičku. Nepomohla ani svěcená. *placni*Čerstvá vejce jsou nejlepší naměkko, vyklopit dvě do skleničky, dvě špetky soli, špetičku pepře a mírně, hranou lžičky rozmíchat. A k tomu toustík. Hmmm, dobrota.:)

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím. Člověk by řekl taková hloupost a celkem zajímavé odkazy. Nikdy jsem nesolil - zkusím. Já dávám do studené vody , pak vařím 5 minut. Dám to i s kastrólkem do dřezu pod kohoutek a pustím na to studenou. Ale nejraději mám vajíčka čerstvá. Vyklepnu tři do hrníčku a vypiju. Výhoda na tom je žu umývám jenom ten hrníček .

figurek*
hodnocení

0x

ať jsem vajca vařil jak jsem vařil, vždycky byly natvrdo. Spíš bych očekával otázku : Jak uvařit vajíčka na měkko? To je problém.

Že čerstvá vejce nejdou oloupat je známá věc a chce to nechat je pár dní uležet. A když nechcete aby popraskaly skořápky, pak stačí vajíčka napíchnout širším koncem na špendlík. Ten špendlík opřete o desku stolu a vajíčko na něj napíchněte. I taková minidírka úplně stačí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]