Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Staré žampiony vs možnost otravy?

Od: tox232* odpovědí: 5 změna:

Nevědomky jsem jsem pozřel jídlo z 11dní starých žampionů skladovaných v lednici cca.5stupňů.Žampiony byli v celku balené v plastové vaničce a překryté perforovaným igelitem"marketové balení".Hrozí mi nějaká otrava.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

seuss*
hodnocení

2x

nemusis se bat. Maximalne se mohly"zkazit"coz bys asi pocitil uz pri prvnim pokusu o pozreni... Jedy v houbach jsou bilkovinneho charakteru - jsou to polypeptidy a jejich koncentrace v houbach urcite nemuze rust s casem a ani neni moznost jak by se v nich tyto polypeptidy samy syntetizovaly. A i kdyby byly tebou snezene zampiony zkazeny (po 11 dnech ovsem urcite ne), tak te muzu ujistit, protoze"kazeni"potravin je degradace makromolekul na jednodusi latky. Je to laicky receno"traveni na vzduchu"a jedy jsou celkem slozite latky, ktere jen tak samy nevznikaji... Jejich synteza stoji hodne molekul a hodne biochemicke energie...

Takze jednoduse. Otravu z 11 dni starych zampionu nemas.

doplněno 21.10.08 09:55:

ale dexxx tu mel(a) tu nejlepsi radu... Pokud mas pochyby nebo se necitis dobre, zajdi si k doktorovi. Tim urcite nic nezkazis...

paja*
hodnocení

2x

Žampiony a obecně všechny houby , když se kazí tak slušně smrdí , takže pokud nesmrděly a neměly na sobě plíseň což byste asi viděl tak jste z toho venku, navíc žampion , když je jetý tak je hnědý pokud byly bílé byly jedlé.Perforovaný igelit větrá takže nebyly ani zapařené, myslíte , že když si dáte jídlo v restauraci tak je vždy z čerstvých surovin? Tak klid.*uf*

doplněno 21.10.08 20:04:

Navíc žampion jako jediná houba se dá jíst syrový , já bych ho nejedla ,ale pár receptů už jsem viděla, takže neobsahuje ani toxiny.

hanavesela
hodnocení

1x

Dnes navečer kolem sedmé jsem si osmažila žampiony koupené v Albertu. Měla jsem je stále ještě zabalené v původním obalu z potravinové folie a celý týden v lednici. Chutnaly normálně. Kolem půl desáté se dostavila nevolnost a zažívací potíže. Další půl hodiny na to jsem stávila střídavě na WC a zvracením. Když jsem poslala fotku hub rodičům, kteří mají houbaření jako koníček, zda jsem nesnědla něco jiného než žampiony, bylo mi řečeno že to žampiony skutečně jsou. Problém ale prý je v tom, že přestárlé žampiony ve spod tmavě zbarvené, jsou již prý nejedlé a způsobijí lehčí otravu. Stejně je to tak prý u jakékoliv houby která je přestárlá, i když ještě není zkažená a chutná nezávadně. Přestože je tato otázka již 14 let stará ráda bych přispěla svou zkušeností. Osobně doporučuji žampiony z konzervy. Pravděpodobnost otravy z nich je prakticky mizivá a nedoporučuji jíst houby, které skladujete déle než tři dny. Věřte mi, že na podruhé už nechutnají tak dobře, než když jste je snědli a klečet půl hodiny na tvrdých studených dlaždičkách v koupelně taky není žádná slast.

hodnocení

0x

Myslím že ne,maximálně ti bude blbě,nežádoucí plísně jsi pravděpodobně odstranil tepelnou úpravou,ale jestli si nevěříš tak obětuj 30 Kč a jdi k doktorovi,pravděpodobně ti preventivně vypláchnou žaludek.

8976*
hodnocení

0x

pokud chutnaly není problém , a nepoblinkal jsi se, nehrozí žádné nebezpečí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]