Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně revize plynu. Včera za mnou v mém bytě byl domovník s tím, že by chtěl vidět revizi na plyn. Na to jsem mu odpověďěla, že nemám spotřebiče na plyn a proto nemám ani revizi. Na to mi bylo odpovězeno, že jelikož je někde ve stupačkách nějaký rozvod plynu, tak bych ho míti měla. Je pravda, že je tento rozvod je nějak uzavřený (jakousi čepičkou), kterou hádám si uzavřeli plynaři, když původní majitelce odebrali hodiny od elektřiny i plynu. Tak nevím, poraďte prosím. Děkuji Martina
Jaký domovník, u jakého domu, čí to je? Ano, na revize je vyhláška. Zeptejte se ho podle čeho revizovast...
byl to náš domovník ze SVJ, byt je můj, ale hádám že plyn vede ve stupačkách a to je společný prostor
Zákon o VB žádného domovníka nezná! Pokud jste SVJ, tak revize zařizuje ono, předseda, pověřený vlastník nebo váš správce. Je třeba se v tom orientovat. Tedy ve společných prostorách, od měřáku po sporák je vedení vaše. Ale je třeba znát obsah Prohlášení vlastníka.
Ano a pokud paní ten byt již s vedením od měřáku po sporák, který nemá, takto již koupila, nebo si pronajala, tak logicky nemůže mít revizi a musí jí mít vlastník objektu, jakož to právnická osoba. Asi jako kdyby za Váma domů přišel někdo s tím, jestli máte revizi na rozvody elektro. Ukažte mi, kdo v paneláku na sídlišti tohle má? Maximálně pět lidí z 1000, kteří si nechali udělat celkovou rekonstrukci bytu, jinak nikdo. Domovníkovi bych dal pár facek a poslal ho na psychiatrické vyšetření.
Vaši odpověď hodnotím jako velmi užitečnou. Před odesláním toho trouby na psychiatrii by možná stačilo, aby si on sám opatřil notářsky ověřený závěr z psychodiagnostického vyšetření (jak je na tom s IQ a se stolicí)
nevím kamaráde jestli váš silný fackovací výrok nebyl nepravdivý. Pokud v bytě skutečně byly plynové spotřebiče, pak se ani nedivím, že po tazatelce revizi plynu chtějí. Kdo by se o měl starat o plynové rozvody? Domovník? A proč domovník? Tady nejde o smysl či nesmysl jedné zašpuntované plynové trubky, ale o paragrafy, protože plyn není elektřina. Já být tazatelkou, pak si tu revizi nechám udělat už pro vlastní klid.
Vaše odpověď tak trochu připomíná scénku z Cimrmana: "Sníme psy, i když žádné nemáme"
Revizní zprávu jsem musel zajistit při koupi domu, kde byly rozvody plynu, ale původními majiteli nebyly zprovozněny plynové spotřebiče. Tzn., že revizní technik chodil po domě, měřil místnosti, potrubí, jeho průměr, kudy a kam vede... Ad absurdum si dovedu představit revizáka, jak zírá na špunt... Nebo novopečeného majitele vybrakované ledničky Elektrolux, advokáta, kterého napálil jím napálený prodejce (Smrt krásných srnců). Také nešla zapojit, protože nebylo co zapojovat... Kde nic není, ani smrt nebere, tak není co revidovat.
Plynová stoupačka až po plynoměr (který už v tomto případě není osazen) je součástí domu, nikoli bytu. Proto by tuto revizi měl zařídit a mít onen domovník...
hope, je ale otazka, jestli ta sroubovana zatka prave neni ten problem, je to prece jenom pripojne misto a na nej by asi ta revize byt mela, pokud by to bylo zruseno uplne, zavareno, tak by to bylo asi v poradku, ale takhle? To chce primo revizaka a bude jasno.
Zatku tam ale dava plynar z plynarny, takze pokud chcete revizi na zátku, (ad absurdum), obraťte se na plynárnu.
Zátka by teoreticky měla být zaplombovaná...
doplněno 16.04.12 19:27:Už jsem i viděl, že plynoměr u neplatiče ponechali, akorát vložili zátku (kulatý kus plechu) do přívodního šroubení před plynoměr a zaplombovali...
Aletu zatku museji stejne chodit pravidelne kontrolovat s cuchackou a dat na ni cedulku o provedene kontrole, teda aspon by meli.
Odjakživa se revize na potrubí dělala při uvedení do provozu.Pokud není spotřebič,nemá co podléhat revizi.Pokud je někde spotřebič odebrán a je zrušena dodávka spotřebiteli,musí plynárna zamezit neoprávněnému odběru.Jak to udělá je její věc.Pracovník plynárny musí být kdykoli vpuštěn ke kontrole,proti potvrzení že je vše v pořádku.Toto se neplatí,je to věc plynárny.Domovník či správce,nemůže potvrzení za potrubí vyžadovat.
U nás se revize společných prostor,jak plynu,tak elektřiny,dělá na základě požadavku vlastníků,tedy vedení společenství.Patří k tomu všechny stoupačky plynu a rozvodná soustava elektřiny.O tom je sepsán protokol a uložen především pro pojišťovnu,v případě průseru.Platí se to z fondu oprav.(rezervního fondu).Současně s tím jsou vyzvání majitelé bytů,aby si nechali udělat i revizi vlastních rozvodů.Za své peníze,samozřejmě.
JABRAKA
Nejste povina mít revizní zprávu když nemáte spotřebič.Za rozvod plynu v jádře nese odpovědnost spol. vlastníků ,Předseda pozve revizního technika ten posoudí stav a vydá zpravu zda je vše v pořádku nebo ne.Závady pak nechá odstranit na náklady SV nebo družstva ale jen stoupačku po uzávěr na plynoměr.Bytový rozvod a opravy si hradí nájemník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.