Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zamořuji kouřem při topení

Od: kotel odpovědí: 25 změna:

Dobrý den, prosím poraďte mi, jsem zoufalá. Místo starého kotle Variant SL 33, který začal téct mi firma namontovala Viadrus Herkules U26. Bylo mi řečeno, že mám topit stejně jako dříve - hnědý ořech Bílina míchaný 1:1 jednička a dvojka. První týden se kotel silně potil a dehtoval. To teď už není, ale stále při přiložení 2 a více malých uhláků komín silně kouří a dým se válí po okolí. V samotném kotli palivo dobře hoří a i výkon je velmi rychle na 60 - 80 st. C. Víc nestihne, protože přikládám málo a palivo vyhoří. Když přiložím jenom dříví nebo 1 uhlák, tak je problém s kouřem mírný nebo žádný, ale vyhoří to během 30 - 45 minut. Naložit kotel na noc a uzavřít dusivku a částečně dvířka a komín jsem zkusila jen jednou a okolí domu vypadalo jako v neprůhledné mlze. Jsem z toho nešťastná. Dodavatel uhlí mi řekl, že na kvalitu si nikdo nestěžoval, topenář tvrdí, že kotel je správně připojen a má fungovat. Ještě kontaktuji kominíka ... ale moc tomu nevěřím, že je chyba v komíně. Můžete mi prosím někdo poradit? Děkuji.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

dobrý den, o odhořívání shora slyším prvně. Možné je vše, ale pokud má kotel dole popelník a rošt a také obvyklá dvířka s přívodem vzduchu resp. s možností regulace přívodu vzduchu, jeví se mi odhořívání shora jako nesprávný způsob topení v kotli. Jen můj názor. M.

lidus*
hodnocení

2x

Na chalupě Viadrus Herkules , litinový (číslo nevím) máme, topíme dřevem a ač se to nemá tak piliny v plastových lahvích, staré boty, vyklízíme sýpku po smrti dědy a tak i granule pro býky a plesnivé obilí co tu měl nakřečkované, občas i myši co kočky vyskládají ke dveřím. Kotel spaluje výborně ale jak se dá uhlí je to katastrofa a čoud po celé dědině, uhlí tu jsou brikety, ořech, kaly a uhelný prach naštěstí byl děda šetrný a uhlí není moc a tak si dovolíme uhlím topit jen v noci. Komín je šamotový, průměr 20.

craft*

No tak vedle vás bych chtěl bydlet...*ee*

hodnocení

2x

Dobrý den, nic si s toho nedělejte musíte se ve viadrusu naučit topit já se to učil při přechodu z dakonu na viadruse dvě topné sezony. Topím nyní jen dřevem a černým uhlím a jak tady někdo už psal odhoříváním. nasypu uhlí a na hoře zapálím ten dým co vám jde z komína je nespálený plyn a to je škoda ho nevyužít. Když pak uhlí dohořívá dám špalky na šikmo a na ně nasypu černé uhlí a oheň mezi nima zapalí plyn a topím dále. Teplotu držím asi na 70stupních a pokud topím nonstop tak je spotřeba asi dva uhláky. Tak ať se Vám daří, ale uvidíte , že na to přijdete:)

honzmalatny*
hodnocení

2x

Dobrý den mám viadrus u 22 a topím také opačně,tzv, odhoříváním. Sice používám černé uhlí,ale z komína se kouří jen z počátku a pak jen malinko. Naložený 5 čl.viadrus mi vydrží topit cca 20 hodin.Regulus mám na 65-70 st. C.Je pravdou že mám dům zateplen a plastová okna a kromě 4 těles mám všude termohlavice.

Moje skvělá sousedka je asi něco jako Vy(s prominutím). Také topí hnědým a na noc uzavírá komín a je to "slast" bydlet vedle ní,ale ona to na rozdíl od Vás neřeší.

kotel
hodnocení

No, po dnešní diskuzi s topenářem nemám šanci kotel vyměnit, tak se v něm musím naučit topit. Po radě nahoře, už téměř něčmoudím, přikládám na půl topeniště a ť uhlí odhoří. Ale tady v Plzni a okolí jsem nenašla nabídku černého uhlí, prý mám topit briketami, tak to budu muset vyzkoušet, myslíte, že to finančně vyjde lépe?.Mám také plastová okna a zateplený strop.

honzmalatny*

Dobrý den,můj švagr topí také briketami a má stejný typ kotle jako Vy a je nad míru spokojen.

kupte brikety a topte,jsou dražší ale zas to nekouří a hřeje,ono když by vám to hulilo taky by mohla přijít kontrola,dneska to je normál,ono už to je hrozný co kde komu jde z komína kolikrát snad lidi pálí holínky,20 let jedu uhlím a není to poznat a vetšinou je to chyba v lidech,bud to dusí protože maj naddimenzovanej kotel protože je velkej a hodně se tam nasype,ale ta budova potřebuje poloviční výkon nebo topí v kotli který má předepsané palivo uplně jiné.

tomu topenáři bych poděkoval a poslal ho někam-měl říct chcete litinu ale je to na černé blabla,nebo kotel na hnědé,ne tady něco máš a basta,zaplat a jedu

bref
hodnocení

0x

Dobrý den ,no hlavně ten kotel není určen pro spalování hnědého uhlí ... jinak všechnu tu nekalost dělá právě to hnědé uhlí ,chce to dřevo nebo černé uhlí ...

kotel
hodnocení

No to je právě to, topenář (pracuje jako firma) mě ubezpečil, že se v tom topí všechno. V uhelných skladech mě paní před černým uhlím varovala, že se s ním problematicky topí a navíc je drahé a nemají ho všude. Dostatek vhodného dříví nemám, ach jo. Večer tedy zkusím to odhořívání zhora. Děkuji předem za rady.

kejki
hodnocení

0x

už kdysi se o tom dohadovali na zahrada.cz, ale pak to nějak rozdělili a téma je fuč. Podobně jako u forum.tzb-info.cz/... doporučují topit odhoříváním, tzn. naložit a zapálit nahoře. Spotřeba klesne zhruba o třetinu. Další věc je dostatek vzduchu pro spalování.

kejki

Aha, tak vlákna o topení jsou na energoportal.cz/...

kotel
hodnocení

Tak tuto diskuzi jsem si měla přečíst před instalací kotle. Kotel Variant byl sice železný, ale obsluha byla naprosto primitivní. Vůbec nevím, jestli teď dokážu topit ...

topic

Topte odhoříváním = nasypat uhlí a nahoře zapálit, sekundární vzduch ve dvířkách otevřený naplno. Přikládání - buď nechat vyhořet a znova od shora, nebo žhavé odhrábnout dopředu (dozadu, bokem) a nové uhlí nasypat tak aby v topeništi nahoře pořád hořelo plamenem (pomůže na odhrábnuté žhavé dát dřevo a uhlí nasypat tak aby dřevo nebylo zakryté a mohl jít plamen nad palivo)

Trochu vylepšit to jde přídavným vedením vzduchu od roštu nad palivo, pak kotel kouří výrazně míň - jekly nejlíp z žáropevné oceli, vstup do jeklu od roštu (4 jekly v rozích), výstup nahoře do boku směrem do topeniště ze spousty malých děr cca 8mm, z vodorovné "spojky" mezi "nohama", jekly cca 30x40 - 40x 60 podle výkonu kotle. Řešilo se to na energoportal.cz

Nový Variant by byla lepší volba, přestože je to plecháč s menší životností...

kotel
hodnocení

Děkuji za odkaz, moc mi pomohl!

kotel
hodnocení

Topím podle těchto rad a funguje to! Děkuji.

edge*
hodnocení

0x

No v prvém případě je potřeba teplotu v kotli udržovat na 80°C neustále, tu potom regulovat pomocí 3cestného nebo ve starších provedeních 4cestným ventilem. Když kotel necháte vyhasnout, vychladne voda, vychladne kotel a když znovu zatopíte máte mnohem větší spotřebu než kotel znovu vodu nahřeje a bude mít ideální hoření. V mnoha případech jde jenom o dobré nastavení a zregulování kotle.

To, že hnědé uhlí strašně kouří je věc druhá, pokud to není kotel přímo na spalování hnědého uhlí nic s tím asi nenaděláte. Možná míchat dřevo s hlím. Dát dřevo nasypat uhlí a nahoru zas dřevo a uhlí. Míchat 50/50 nebo méně dřeva podle toho jak se problém bude projevovat.

Ale přesné informace k tomuto kotli nemohu dát, nemám s ním žádné zkušenosti. Naše rodina už skoro 20 let používá zplyňovací kotel Atmos dřevo/uhlí. A nikdy problém nebyl, spalování dokonalé, minimum popela. Každopádně máme velmi výhodně dřevo, sami si ho chystáme po kácení vyklízením lesa takže poslední 4 roky topíme už jen dřevem uhlím jen v nejhorších mrazech.

Ale vidím u nás zlepšení v tom, že už netopí babička, která ze zvyku topila na 60°C, momentálně jsme se toho zhostili my a kotel už jede naplné obrátky bez přetápění, a častého přikládání.

je důležité ten kotel roztopit nejprve dřevem,.. nevim čím to roztápíte vy ale my to roztopíme dřevem třeba na 60 a pak na to uhlí... pokud si to budete hlídat tak už mužete přikladat jen uhlí ale pokud ta teplota hodně klesne.. třeba na 60 a už je to vyhořené tak pokud tam nahažete jen uhlí tak to bude smrdět a kouřit... a musi se zase hodit naspod dřevo a nechat rozhořet.. takto to dělame my sice s černym uhlím ale bude to podobné... myslím si čím vyšší teplota tím lepší.. a pak na udržovani teploty stačí přikladat po malych davkach... což je si myslim lepší než tam nahrnout pulku pece uhlí.. musite to vyzkoušet..

topic

Černé a hnědé uhlí je výrazný rozdíl. Zkuste s hnědým to co tu radíte a uvidíte tu lokomotivu ;) Odhořívání je u hnědého nejlepší způsob, u černého funguje taky (vyzkoušejte). Prohořívání ale funguje jen u černého, u hnědého to je katastrofa (dýmovnice)

já vám to věřím.. pokud toho navalite plny pec najednou tak se nedivim.. my jsme tim topili kdysi a nepamatuju si že by to dělalo nějake velke problemy.. pravě nejlepší je to prokladat dřevem a pak takove potiže nejsou.. ale když někdo nema dřevo tak to je pak složitější

dobrý den, ještě doplním,že podle mě způsobuje čoudění zvýšená vlhkost paliva. co je mokré to čmoudí a co je suché tak to je OK. Třeba uhlí ve sklepě navlhlo, nebo se nakládalo zmoklé a při přepravě a uložení nevyshclo.

bgmaniac*
hodnocení

0x

Kristepane, hnědé do U26, to Vám řekli topenáři? Pokud, tak odhoříváním shora, ale i tak to bude děs. Černé je lepší, ale U26 je kotel primárně na koks a kusové dřevo.

ladaadal*
hodnocení

0x

Jsem stejného názoru - do U26 dá hnědý jen blázen. Jednak na to není dělanej - i když to zkousne a hlavně, proč topit drahým hnědým, když mám kotel na černý. Zjisti si kalorické hodnoty a přepočítej si, kolik tě stojí teplo z hnědýho a kolik z černýho. Zjistíš, že černý je levnější.

kotel
hodnocení

Dobrý den, chci Vám všem moc a moc poděkovat. Škoda, že jsem si nevyhledala tuto diskuzi před instalací kotle. Hledala jsem, ale na google se mi nabídly stránky výrobce a heureky a tak jsem se s kladnými info spokojila. Vaše informace i povzbuzení mi pomohly překonat první šok, že můžou být i problémy. Teď už 4 dny topím podle některých rad: roztopím dřívím a pak sypu uhlí k jedné straně topeniště, takže odhořívá ze strany. Zatápět ze shora jsem také odzkoušela, fungovalo, ale trvalo déle než měl kotel vyšší výkon. Náhodou, když jsem zkoušela přiložit do strany více uhlí, abych nemusela tak často přikládat, jsem přišla na to, jak udržet kotel hořet déle. Po přiložení padal z komína opět hustý kouř na celé okolí, tak jsem v panice zavřela spodní dvířka a více otevřela kolečko na horních dvířkách. Žhavé uhlíky vydržely 8 hodin. Dnes jsem to vyzkoušela znovu, roztopila, přiložila hnědé uhlí ke straně a po roztopení na 80 st. opět přiložila uhlí a nastavila spodní a horní dvířka. Zatím je vše OK _ nekouřím do okolí hustý dým, doma je teplo a nemusím každou ½ hodinu přikládat. Starost mi působí jenom jaké palivo mám používat do budoucna. Černé uhlí se v Plzni a okolí nedá koupit a koks je šíleně drahý! Topenář doporučoval brikety, ale vzhledem k nedůvěře, kterou k němu teď mám, mu nevěřím. Můžete mi prosím aktuálně sdělit své zkušenosti? Teď topím míchaný ořech Bílina (1 + 2) 1:1. Ještě napíši nový dotaz, ohledně třídy kotle.

briket se nebojte hoří dobře,bohatě by vám stačil dakon dor f zaprvé je to 3 třída a hnědý uhlí papá jedna radost,dříve jsem ho měl,než jsem přešel na automat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]