Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rošty na SDK a zaklopená půda= správně?

Od: katkaa* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

dnes jsem našla Vaši diskuzi na téma sadrokartony, vata, parotesná folie... Možná jsem ji měla najít o nějakou dobu dříve.

Jsme laici a korunek nám nezbývá, takže se snažíme na domečku dělat hodně věcí sami. (literatura, internet a rady od ostatních nám nejsou cizí)

Doufám, že rošty na šikmině jsou správně: mezikrokevní izolace, pak přímý závěs(20 cm) ukotvený na krokvi a 12 cm vata. CD jsme od sebe dali 50 cm, a nebo méně - aby se dala použít celá deska 200 cm a pak zbytek.

Na rovině jsme museli strop dát o 23 cm dolu, použili jsme tedy přímý závěs 40 cm dlouhý, do něj 18 +12 cm vaty. U obou jsme přímé závěsy montovali z obou stran krokve (krokve máme od sebe 86 cm) U kleštin také.

Ted se chystáme na parotěsnou folii. Lze onen tmel pro utěsnění parotěsné folie těsnít i na holé Ytongy? A nebo je třeba mít hotové omítky? (bohužel jsme na radu starších začali s vatou :() Nebo mužeme natáhnout nejprve omítky a pak dávat parotěsnou folii? (větrat?)

A ráda bych se ještě zeptala, to bude asi kámen úrazu - na roviny, které jsme stahovali o tech 23 cm dolu. Shora (podlaha půdy) vznikly poměrně velké dutiny. Ty jsme vyplnili sypaným polystyrenem (takové větší drcené nepravidelné kuličky) ve vrstvě cca 10 cm ve snaze dosahnout ještě lepšího zateplení a na to jsme přibili OSB desky 25 mm pero - drážka.

Myslíte, že to tak můžene nechat a nebo předělat.. Půda bude nejspíš asi studená. Možná jestli v budoucnu přidáme vatu ale jen mezi krokve.

Díky moc za opověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Strašně mnoho otázek a málo informací .
Ale tak jak je to napsané bych se zastavil u:
"U obou jsme přímé závěsy montovali z obou stran krokve". Tomuto nerozumím, přímý závěs se do krokve přece šroubuje zespodu.
"Na rovině jsme museli strop dát o 23 cm dolu, použili jsme tedy přímý závěs 40 cm dlouhý, do něj 18 +12 cm vaty." Tady tomu nerozumím šli jste dolů o 23cm a dali tam 30cm vaty? napadá mě jen, že jste těch přebytečných 7cm vaty dali mezi kleštiny a zbylou výšku kleštiny vysypali shora polystyrenem?
"Lze onen tmel pro utěsnění parotěsné folie těsnít i na holé Ytongy?" Ano, bude tam držet, stejně jako na omítce. Zalepený lem bude stejně schovaný pod deskou SDK.
"...ve snaze dosahnout ještě lepšího zateplení a na to jsme přibili OSB desky 25 mm pero - drážka" Toto bude asi problém, tím jste tu vatu v podstatě uzavřeli a vlhkost, která pronikne přez parotěsnou folii do vaty, nemá kudy odvětrávat. Ideální je na záklop použít obyčejné coulové desky. Já je do kleštin šrouboval vrutama. Desky se časen seschnou a mezerami vata krásně odvětrává, celou konstrukci střechy to zpevní a pokud bude nutná nějaká oprava vaty (kuna apod.) lze jednotlivé desky krásně demontovat. Někdo zde na poradte sem už dával fotky takových OSB desek po roce bydlení. Byly zespodu totálně plesnivý a vata mokrá.
doplněno 15.04.12 12:41:

Kurnik, ač jsem citace psal kurzívou a jednotlivé odstavce měl oddělené, po odeslámí se to slilo dohromady.

Katko, přidám se k Kejiklovi,

jen doplním ty fotky..

cukrar.rajce.idnes.cz/...

(zde by se hodilo dát kontakt na mě, mohli bychom probrat detaili on line, ale někdo mi to vytýká, což mi nevadí, ale dnes od 17. jsem na týden mimo poče...)

Najdou se jiní, kteří poradí..

katkaa*
hodnocení

Aha, tak ten díl se nejmenuje závěs přímý, ale krokvový, je to takový to "T" ... proto to šlo montovat z obou stran krokve. (omlouvám se)

"Na rovině jsme museli strop dát o 23 cm dolu, použili jsme tedy přímý závěs 40 cm dlouhý, do něj 18 +12 cm vaty." = Ano, kleštiny jsme měli strašně vysoko, takže jsme davali strop dolů. Tam jsou taky ty "T" - závěs krokvový. Celkem tam přišlo 30 cm vaty, cca 7 cm vyšlo mezi ty kleštiny a na to jsme nasypali cca 10 cm vrstvu vetších kuliček polystyrenu. Stejně tam ještě zbyla ještě dutina.

Podlahu na půdě jsme dali na kleštiny mezi středové vaznice, pak ještě nežli je střecha je cca 30 cm, (za těma vaznicema) tam uz nic nepřijde. Mohla by tam být možnost odvětrávání. Ještě mě napadlo, ty OSB desky prostě třeba 5 mm vrtákem provrtat a udělat odvětrávání... (aspoň sem tam). Čistě teoreticky když bude dobře udělaná ta parozábrana, tak by nemusel být až takový problém s vlhkostí. Ještě mě napadlo třeba v koupelně dát tu porozábranu 2x. Dvě vrstvy přes sebe...

Každopádně díky moc za odpověď... :)

katko, problém bude,... to není o tom, že by vlhkost prošla přes parozábranu do vaty, ale tím, že ve vatě bude rosný bod, a vata musí vyschnout, musí být odvětrávaní u hřebene..

pozor na to:

milancukrar.papricka.cz/...

milancukrar.papricka.cz/...

doplněno 15.04.12 14:02:

Ta fuka ve hřebeni je správně, (pokud je správně provedena)

katkaa*
hodnocení

Takže myslíte, že by ty OSB měly jít dolů?

Koukla jsem na obrázky, co jste mi poslal. Není to pěkné... My máme "strop" na půdě tvořený pouze vlastně z paropropustné folie a pak jsou už tašky.. Pod hřebenáčem už folie není žádná (nechali nám tam cca 5 - 8 cm bez ničeho - jakože je ta folie z leva a z prava a pak už je "fuka")

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]