Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalé bydliště vs.místo pobytu

Od: kemo® odpovědí: 7 změna:

Za pár měsíců se budu stěhovat a budu si také měnit občanku. Trvalé bydliště si ale budu muset nahlásit k rodičům na chatu,což je 40 km od bydliště kde budu pobývat.

Jaké s tím máte zkušenosti,že máte v občance úplně jiné bydliště,než to na kterém se zdržujete.

Nějaké rady? Na co si dát pozor?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoummy*
hodnocení

0x

Ono je to přechodné bydliště. Na úřadech budete uvádět jako doručovací adresu třeba tu novou (ač není trvalá).

Můžete to udělat také tak, že si zajdete na poštu a tam si (gratis) vyřídíte, že vám bude pošta chodit na poštu a vy si budete třeba jednou týdně poštu vyzvedávat u přepážky,

Taky řešení...

lidka*
hodnocení

0x

Jestli má chata číslo popisné a nebo evidenční, tak snad nebude problém. Ale předpokládám, že na ohlašovně budou vyžadovat od rodičů souhlas. Nejspíš budou muset s vámi na ohlašovnu jít a nebo bude potřeba souhlas s ověřenými podpisy. Já sama mám TP v domku, který vlastním a bydlím v jiném domě, který vlastní zeťák s dcerou. To je v pořádku, protože se mohu rozhodnout, kde chci mít TP a při tom splňuji podmínky. Na ohlašovně si můžete požádat, aby ve své evidenci poznamenali doručovací adresu a stejně tak na poště, pod kterou bude spadat chata. Problém může být s místním poplatkem za odpad, ale tam vlastně rodiče platí poplatek jako za rekreačku ve výši jedné osoby. Pokud chata i skutečné bydliště bude spadat pod jeden FÚ a nebo ÚP, tak by to také neměl být problém. Bude to chtít občas zkontrolovat schránku na chatě a měl byste tam mít na schránce vaše jméno. Kdyby nějaký úředník zaspal. ;)

doplněno 14.04.12 20:52:

Ještě doplním následující: zdroj: epravo.cz/...

Co se rozumí místem trvalého pobytu upravuje v jednom ze svých ustanovení zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech. Místem trvalého pobytu se podle tohoto předpisu rozumí adresa pobytu občana v České republice. Tuto adresu si občan zvolí, a to zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.

hodnocení

Jenom upřesním : rodiče se stěhují na chatu,ale už natrvlo. Takže si tam také přepíší své trvalé bydliště. Já půjdu do pronájmu,alr majitel nechce,abych si zde napsal trvalé bydliště,takže jinou možnost nemám,než si napsat trv.bydl. k rodičům.

Pokud si třeba objednám něco přes internet a dovozce mě nezastihne doma a dá mi do schránky dopis že je zásilka na poště,tak nebude problém při vyzvednutí,když budu mít v občance úplně jinou adresu?

lidka*

Pokud byste měl klasickou nájemní smlouvu (ne podnájemní) a ve smlouvě si majitel neuvedl, že nesouhlasí s přihlášením TP, tak vás ohlašovna na základě nájemní smlouvy přihlásí k TP. Ještě se informujte na poště - měla by existovat možnost na základě vašeho prohlášení s mírným poplatkem, že další osoba (např. rodiče) mohou přebírat vaše zásilky. Já jsem to jeden čas tak měla. A aniž bych nyní měla pro nájemníky v našem domě toto zplomocnění, tak pokud zaplatím dobírku, tak mohu zásilku přebrat. To klidně udělám, pokud vím, že soused zásilku očekává, abych nepřebrala a nezaplatila nějaký šunt. ;) Jinak počítejte s tím, že pokud je na území chaty vybírán místní poplatek za odpad, že podle TP budete muset tento poplatek tam také platit. Takže asi nastane tolikrát zde diskutovaný problém, že jednou zaplatíte odvoz odpadů v místě skutečného bydliště (např. v nájmu) a podruhé v místě TP. *tuc*

sezted
hodnocení

0x

Je úplně jdeno kde máte trvalé bydliště a kde ve skutečnosti bydlíte.

sezted

Když Vám něco přijde např. od České p. tak Vám nechají lístek ve schránce a podle toho Vám vydají balík dopis atd. Adresy v OP se nemusí shodovat.

jokr
hodnocení

0x

Pokud máte přes internet přístup do Diskuse, tak jistě najdete přístup na pravnik.cz/... Institut "Přechodný pobyt"již neexistuje. Pošta se na vás gratis ani neusměje, toliko vám může nabídnout P. O. Box za 100,- Kč měsíčně a vy tuto adresu můžete uváděj jako korespondenční, doručovací. Já to měl také. Musíte to ovšem nahlásit všem povinným, tj. úřadům, pojišťovnám... Pokud někde jste odběratelem elektřiny či plynu, tak tyhle mrchy už změnu v doručovací adrese považují za důvod k uzavření nových smluv a s jinými tarify...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]