Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám v domě topení na tuhá a jako záložní mám pynový kotel dakon.Dnes jsem ho chtěl nahodit a po zapálení začlo v něm praskat a po chvilce se vypl a teplota se okamžitě zvedla na 80 st.jakmile klesl a opět zapl,a to samé.Když jsem ho zapl a zapl jsem čerpadlo na kotli na tuhá,tak běžel,ale když jsem ho vypl,opět praskání a ukončení propvozu.Došlo mi že to asi bude čerpadlo na plynovém kotli a že ho vypíná nějaká ochrana.
A ted nevím jestli je to čerpadlo jen"kouslé" a šlo by to nějak rozhýbat nebo servis.Celou zimu jsem topil na tuhá a teplá voda procházela skrze plynový .Před měsícem jsem ho měl zapnutý a běžel normálně,byl ale jen chvíli,cca 10 minut,pro kontrolu systému.
čerpadlo je tam vilo,nebo wilo,ted si nejsem jistý,3 stupnové.Díky Honzík.
Myslel jsem si že je třeba zavzdušněný,ale bublinu by to čerpadlo od kotle na t.p. protáhlo dál.
Zdravím.Je to stacionární a nebo závěsný? Pokud je to závěsný tak to vypadáto , že to vyhazuje tepelná ochrana. Nemáš to jenom zavzdušněný. Stává se to když se doplňuje voda do kotle dlouhou hadicí. Že se prvně hadice nezaplaví a pak namontuje. Zakousnuté čerpadlo se rozhýbává , že odděláš ten šroub uprostřed čerpadla ( vyteče jen trošička vody ) a šroubovákem na hřídelku párkrát poklepneš. Ale pozor je to jak když startuješ auto klikou. Mohlo by ti to ten šroubovák chytit. 4erpadlo se odvzdušňuje tak , že šroub na čerpadle jenom povolíš asi o 1 otáčku. Kotel má navrchu automatický odvzdušňovací kalíšek. Pokud se kousne tak stačí jenom poklepat. Jestli čerpadlo běží ( pokud to nepoznáš rukou , že vrní) tak zjistíš když dáš jeden konec šroubováku na čerpadlo a druhý přiložíš k uchu. (jak když tě poslouchá doktor) Tak se dají krásně poznat i vadná ložiska třeba u auta.
kotel je závěsný,odšrouboval jsem krytku na čerpadle a osičkou šlo hladce točit,tak to asi čepradlem nebude,ale z toho kalíšku mi pořád teče voda.Podle mě je to asi ten odvzdušnovací,ale nevím jak toho dosáhnout aby mi z něj nekapalo.jeslti se mi podaří šoupnout sem fotku tak je to na ní vidět.Pokud ne je to na pravé straně v kotli..
honzíku,m mám Dakon 28BT a taky mě dělal něco podobného, když jsem pustil teplou vodu do boileru, tak to šlo. Máte tam dvě čerpadla? Já ho měl přirezlé, ale po několika hodinách se podařilo rozběhnout čerpadlo. Zdali to bylo přenosem tepla z boileru, či jen se čerpadlo bálo že ho vyhodím...
dobry den cetl jsem si vas clanek
toto cerpadlo se da rozhybat a to ze uprostred je srub nebo krytka a po vysroubovani uvydite osku cerpadla a do te pasuje inbus tim ho proocite a je po starosti pozor... kotel musite mit vyply
Kotel je to závěsný,zítra to zkusím tím šroubovákem.Co mě ale zarazilo,když jsem přišel večer domů,neměl jsem v řádu tlak,po napuštění mi z plyn.kotle začla odkapávat voda,z takové hadičk co z něj vede.Zavřel jsem kohouty co vedou ke kotli a od něj abych mohl topit na tuhá.Zkusím vše zítra skouknout.
Tyto kotle bohužel neznám , ale jenom tak všeobecně . Většinou mají nové závěšáky nainstalovanou indikaci poruch. Pokud tam máš LDC displej tak se ti tam ukáže třeba E04 a v knížce ke kotli si už najdeš co to je. Může být poškozené čidlo topné vody. Může být v tahu manostat. Tam by stačilo odpojit hadičku dát ji do pusy a sáním vytvořit podtlak. Tak bys to poznal. Ale většinou to bývá nějaká hloupost. Přemýšlej co jsi posledně s tím kotlem dělal. Píšeš že to přehazuješ na tuhý a naopak. Nemáš jenom zanesený filtr? - nedostatčný průtok topné vody? Pokud ti pořád protíká kalíšek , máš v něm bordel. Zkus ho poklepat šroubovákem. Je na stejném principu jak plováková komora u karburátoru. Voda ti nadzvedne plovák a jehla ti uzavře. Pokud je mezi tím bordel tak protýká. Pokud závadu objevíš tak napiš. Zajímá mě to a učím se tím.
Ještě jsem si vzpomněl. Jednou jsem taky vyjížděl kvůli podobné poruše a když přehazovali kotle z tuhýho na plyn tak zapomněli otevřít ventil. Pak jsem jim to raději předělal na zpětnou klapku . Nechci tě podceňovat , ale stát se to může.
Co mě ještě napadlo je tlax v zadní expanzní nádobě,no přístup je k ní jako k penězům,borci co mi montovali ten kotel mi ho dali až ke stropu,tak zalomený jsem se tam přes zrcátko kouknul,našel ventilek a bez tlaku.tak jsem ho natlakoval na 120-150 podle návodu a zkusil topení a funguje,jen stále protíká ta voda z toho odvzdusnováku.Podívám se na to sítko,jinak ventily mám pořád otevřené at protíká teplá voda skrze plynový kotel.jen když topím plynem zavírám litinák.Zkusím to poklepat a uvidím.
Dobrý den,ano ,ručně a zkusil jsem ho i otevřít za chodu a vytíkalo z něj malinko vody y bylo vidět že šlape.,kotel už normálně topí,jen mě zlobí ten odvzdušnovák.
Jak jsem psal . Většinou to bývá nějaká hloupost. Když lidem nejdou kotle , tak se prvně dívám po tlaku a jestli mají dobrý baterky v pokojovým termostatu. ( jednou nás zachránily baterky s robertka paní domácí) Ale je to taková hloupost , že tě to ani nenapadne poradit. Prostě to děláš automaticky.Pokud máš litiňák a topíš přes plynovej kotek tak se na ten filtr dívej častěji a jednou za čas si nech vyčistit výměník. Né jak tady , že to firma vomete smetáčkem a vysavačem. Myslím tím zevnitř trubek. Je to jako rychlovarná konvice . usadí se ti tam kámen a slouží jako izolant a nepředává tolik tepla do vody. Přeji pěkný den.
Tak jsem opět tady,zkusil jsem to sítko a bylo čisté a pak jsem zkusil poklepem na ten odvzdušnovák a nejprve jsem to zkusil mírně,a pak více a to začla voda z něj téct ještě víc a to mě s prominutím nasralo tak jsem po něm praštil ve vzteku a ejhle,přesta. tak jsem dopustil vodu a zkouším topit. Zatím drží.Zkusím ho nahřát na 80 a uvidím.Jinak všem moc děkuji,zlatý internet,zlatá poradna.
Hezkou neděli všem. Honzík555.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.