Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvzdušňování radiátorů vs vlažné topení

Od: kubinec® odpovědí: 25 změna:

odvzdušňují se radiátory UT pří vypnutém nebo zapnitém čerpadle

P.S. mám svojí kotelnu na plyn, jedno čerpadlo a věčně jsou problém, že půlka radiatoru topí a druhá je studená

doplněno 23.10.08 10:46:

činžák se 3. patry

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jambus*
hodnocení

2x

Jasně že při zapnutém čerpadle.Musí tam být tlak.Jinak by toho moc neteklo .(možná tak lidem ve spodních patrech)

Ale v prvé řadě je třeba ,aby v topném okruhu bylo dostatek vody.A odvzdušnit pořádně! Ikdyž už poteče jen voda,tak chvilku počkat-ona se vždy nejaká vzduchová bublina najde. A ať odvzdušní všichni-hlavně vrchní patra.A né že na to hodí nejaký soused bobek.A po nějakém čase možná zopakovat-dle potřeby.

Tak přeji dobrou tepelnou pohodu.

hodnocení

já bydlím uprostřed tak je to u nas celkem v poho ale nahoře mají zimu!

a musí mít včichni ventily otevřeny na plno nebo je vcelku jedno zda má někdo třeba ventil uzavřen?

a je nutné předem kotel"zožhavit"nebo stačí když je na kotlu teplota cca 60 stupńů?

hodnocení

tak zjištěno, vždy je nutné odvzdušnovat při vynutém čerpadle

hodnocení

0x

Nevidím důvod, proč by mělo běžet čerpadlo. Vůbec to není potřeba. Vzduch z radiátorů musí uniknout i bez čerpadla. Otevřít ventil a hotovo. Klidně i studená voda. Pokud topí jen polovina radiátorů, neznamená to, že je tam vzduch. Zkuste topit jen malinko, a uvidíte, že radiátory nebudou teplé na celé ploše.

hodnocení

když dáme kotel naplno, tak mají tepolo i v horních bytech a v těch spodních patrech topí radiatory celé, ale jakmile ztlumíme na těch asi 60 st. tak horní patra se prostě nechytají a spodním bytům topí pouze horní půlky radiatoru

P.S. když jsem se ptal vodařů tak jeden říkal že čerpadlo musí byt zapnuté adalší vodař že ani nemusí byt zapnuté a další vodař, že musí být vyplé! *nevi*

Kubinče, podle Vašeho vyjádření ...kotel topí naplno a radiátory topí, když uberete na teplotě, tak topí jen část radiátoru. To je tím, že medium dává málo teplé vody.

Je třeba zvýšit množství ohřáté vody, nebo jí rychleji dostat nahoru.

hodnocení

a ještě jsem zapoměl dodat že čerpadlo má tři stupně výkonu.

na 1. stupeň nevytopí ani 1.patro, takže jej musíme mít na 3. a to nejvyšším výkonu a na KOMEXTERMU nastavit tak aby na kotlu bylo těch minimálně 60 st. aby vrchní patra měly aspoň vlažné topení

bobeson*
hodnocení

0x

Dělá to od začátku po namontování systému, nebo to začalo dělat až letos?

24.10.08 07:58
hodnocení

letos

8976*
hodnocení

0x

mám rd po instalaci kotle/ plyn / do systému + čerpadlo taky problémy - mám klasickou expanzku, takže systém vypnut, expanzka do plna, ovzdušnit všechny radiátory, zopakovat nejméně 3-5 x v průběhu dne, ventily na radiátorech otevřeny, pokud problém po ovzdušnění - s největší pravděpodobností slabý výkon čerpadla - nebo horší problém chyba v konstrukci systému - ale když to topilo tak to bude opravdu asi jen zavzdušněné...hezký den

hodnocení

dnes jsem zkoušeli odvzdušnovat a vrchní byty po otevření odvzdušnováku nejde žádný vzduch ani voda a radiatory vlažné.

na teploměru u kotlu co ukazují teplotu v trubkách je 60 stupnu,

kubinče, nejde voda ani vzduch? Tak je třeba doplnit vodu.

02.12.08 22:23
hodnocení

voda je! *nevi*

Kubinče, někde je nepravda. Píšete že voda neteče, takže tam asi není. Kdyby byla tak teče. Nebo tomu nerozumím.

troja*
hodnocení

0x

Podívej se na poradte.cz/...

Správně asi "máme kotelnu na plyn". Jinak 60°C je málo, i když zde budu mít odpůrce. Výkon čerpadla bude asi nedostatečný - Kotel ve sklepě? To je s expanskou asi do 12 m výtlak. 3 stupně regulace je dáno rychlostí, nebo obtokem? Tedy to jsou otázky k doplnění pro odborníky. Praktik to vyzkouší vylučovací metodou, n.př. v přízemí zmenší počet žeber a ve 3 p. je přidá. I když je oběhové čerpadlo, jsem stále toho názoru, že nejlepší je na kotli 2"a ve 3 patře 3/8"a stejně tak zpátečka.

hodnocení

tak,tak! expanska je do 12m.

a už to dnes ráno zase ve trubkách(stoupačky) šplouchá/cvrdliká

doplněno 03.12.08 10:11:

anebo co se stane že ve spodních patrech nebudou mít lidé otevřeny ventily?

lze to odvzdušnit i bez teho aniž by ventily byli otevřeny?

8976*

kubinče máte tam na systému otevřenou expansní nádobu nebo Expansomat takový kotlík s ventilkem?

ventily musí být otevřeny i ve spodních patrech, vzduch se drží v radiátoru u vrchu a nemá možnost dostat se ven, pokud ty radiátory ve spod. patrech nemají ovzdušnováky/ a neovzdušníš je / ,pracně ovvzdušníš celý barák a pak dole někdo otevře 3 radiátory a je to zase v ...ve vrchních patrech tě ta voda musí téct taky pokud neteče je za

a/ málo vody v systému - otevřená expanzka prázdná - určitě je 1-2-m nad posledním radiátorem - patrem

b/ malý tlak a málo vody v systému jedno z toho - uzavřený expanzomat, doplnit vodu a případně dotlakovat - ventilek , pumpička.

hodně zdaru a hezký den , dejte vědět jak jste dopadl.

doplněno 03.12.08 11:27:

pokud nepomůže nic tak asi už jen výkonější čerpadlo

hodnocení

radiatorty ve spodních patrech odvzdušnováky nemají

já v I.patřeodvzdušnováky na nových radátorech ano, sousední byt je prázdný takže ventily maji uzavřené a byt naproti radiatory nemají( prostě si je nechali před pár lety "odpárat")

expanska je OTEVŘENÁ ale voda tam je! a těch min. 1 metr nad posledním radiatorem bude

P.S. máme činžáček o 3 podlažích, takže 9 bytů z toho 1 byt je bez radiatorů

a zde přikládám foto tech.údajů na čerpadle

Odvzdušňování radiátorů vs vlažné topení
03.12.08 12:47
hodnocení

expanzka

Odvzdušňování radiátorů vs vlažné topení #2
Když to opět čtu, je třeba sehnat topenáře, aby se přišel podívat na místo a měřením zjistil provozní údaje a navrhl opravu. Radiátor nemusí mít odvzdušnovák, když je dobře namontován. Jestliže se teplá voda nedostane nahoru, tak je jí potřeba více ohřát, jak jste uvedel na začátku. "když dáme kotel naplno, tak mají tepolo i v horních bytech"
hodnocení

...no a to jsem si myslel hned a taky jsem to prosazoval a správce že prostě NÉ, že pak bude větší spotřeba plynu.

a taky jsem navrhl výkonnější čerpadlo a že to co tam máme by mělo stačit atd.

ale že lidé z vrchních bytů mají vlažné půlky radiatoru to jí(správce) nevadí, no nedivím se když bydlí nad kotelnou:)

ráno jsem zkusil na čerpadle ubrat na nejnižší výkon a radiatory v I patře byli jen takové ovlažené

doplněno 03.12.08 17:57:

správce tvrdí že lidé musí mít teplo v bytě, ale na druhou stranu chce šetřit všude možně *bum*

doplněno 03.12.08 17:59:

jo, a v expanzce je vody cca 10 cm pod okraj nádoby*nevi*

Kubinče, topenáře na správceho. To není debata o problému, ale o hlouposti. Je jasné, že když se bude topit málo, tak to bude hřát málo, páč se to ve spodních bytech ochladí a nohoru to nedoteče..

troja*

60°C na kotli je málo. Čerpadlo musí mít plný výkon, tedy to co jsem viděl, žádný obtok, což znamená podle dokumentace použít správné nastavení (I nebo III). Bohužel u plynových kotlů je nutno nejdříve kotel roztopit (stále je to jen plamen) - t.j. vodu vyhřát na cca 85-90°C a pak stáhnout výkon na?°C, a to se musí zkusit, aby byla voda stále teplá i ve vyšších patrech.

Neznám řešení plynového topení, ale uvažuji - kdyby byl řídící termostat umístěn na kritickém bodu (nejstudenější místo), tak by za pomoci termostatických ventilů mělo dojít k postupnému zateplování. Vratná voda by přicházela teplá a vnitřní termostat kotle by snížil výkon (velikost plamenu). Někde něco co dříve fungovalo, nyní nefunguje.

Je třeba se podívat do projektu za pomoci odborníka.

8976*

tak, tak souhlasím s předřečníky, u mě je termostat nebo spíš čidlo řídící jednotky na zpátečce v kotli a dokud voda nemá nastavenenou teplotu kotel / buderus / stále dotápí, na tuto chybu stačí upozornit správce a připomenout mu revizi plynového kotle - každý rok , revizák by při kontrole toto měl odhalit protože kontrola funkčnosti je jedním z úkonů při revizi / mimo vyčištění hořáku, podtlaku v komíně, uniku plynu atd. .../ troja má asi pravdu něco nefunguje...

pokud se správcem není řeč určitě by se vyplatilo upozornit kompetentní úřad / hasiče?/ na neplnění povinn. vyplývajících ze zákona nebo normy...hezký den

kejki3
hodnocení

0x

Není u toho čerpadla filtr? Mohl by být zanesený a tak čerpadlu snižovat výkon.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]