Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou akumulační nádrž?

Od: joematrix odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, stavím novostavbu RD - bungalov 772 zastavěná plocha cca 200 m2 s mírně upavenou disozicí. Nyní jsem ve fázi že přemýslím o topení. S topenářem jsem domluven na plynovém kondenzačním kotlu Viessmann Vitodens 100 a s krabařem na krbové vložce Romotop KV 6.6.2 s teplovodním vyměníkem. Chtěl jsem se zeptat jaký typ a velikost zvolit akumulační nádrž. A případně na zkušenosti s tímto typem kotlu a krbové vložky. Topení bude většinou podlahové, pouze dvojgaráž a takový skládeček bude vytápěn (tempreován) radiátorama. Předem děkuji za reakce.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

0x

Mimo otázku: já říkám sestřinému bungalovu dvojgaráž *haha*, protože z venku to tak vypadá. Ale vevnitř je to akorát.*frajer*

instalater*
hodnocení

0x

Zdraví. Velikost akumulační nádrže? ..Musíš prvně napsat jaké máš vypočítané tepelné ztráty. Ale pokud tam máš topenáře a krbaře , tak pro kluky nebude žádný problém Ti to spočítat. Jsou přímo na místě , tak ví nejlépe. A pokud ti doporučil Viesmanna tak... Asi má na tom dobrej bakšiš. Kolik je u vás v okolí na tento kotel servisních techniků?

joematrix
hodnocení

Tepelná ztráta by měla být 7kW. Uvedený kotel mi nabízí za cenu 36 tisic a to mi přijde docela slušná cena ve srovnání s konkurenčními kotli. Přímo u nás jsem se díval je jeden servisní technik (není to ten topenář).

instalater*

Výkon té tvé vložky je asi kolik? Dobrý nebudu tě trápit . Dejme tomu akumulační nádrž 1000l odpovídá asi necelým 50kwh když ji natopíš na 80st. a vybiješ na 40st. Jak dlouho to budeš natápět nevím = výkon vložky do vody. Píšeš že máš tep. ztráty 7kw. 50 :7 =7 hodin budeš topit , když bude venku -15st. když bude kolem nuly tak budeš topit asi 14 hodin. Ale nezapomeň na to , že do nádrže ti jde ,,zbytkové teplo " pokud to tam teda nepustíš naplno . Rozuměj tomu tak , že pokud máš vložku do vody 10kw , tak kubíkovou nádrž nebudeš nabijet 5 hodin , protože musíš topit taky do baráku. Přesný výpočty ti nepovím , protože nemám přesné podklady a protože spíchám na pivečko. Rozumný důvod. Ne?

moto*
hodnocení

0x

Akumulační nádrž řešim také. Konzultoval jsem to i s topenáři a v podstatě jsem došel k názoru, že čím větší tím lepší, než nějak složitě počítat přesně k danému topidlu. Navíc se dá ještě předpokládat doplnění topného systému panely pro solární ohřev.

Nejsem ovšem limitován prostorem, u stavby kde není prostoru nazbyt, je to potom i o volbě kompromisu jak tento prostor využít, zda velkou nádrži, či jinak. Ten kotel energii nevytvoří, jen umožní větší pohodlí při topení, nemusí se topit tak často a při plném výkonu topidla je palivo spáleno s větší účinnosti.

rv*

Dost záleží na umístění aku nádrže. Optimálně je tam, kde její úniky vyhřívají obytný prostor. Je-li mimo, potom její zvětšování vede hlavně k vyšším ztrátám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]