Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platby za teplo v bytě

Od: panaca odpovědí: 2 změna:

Brzy přijde vyúčtování za teplo v bytě a já už teď čekám jaký zas budu mít nedoplatek. Vloni jsem platil celkem 10.000 Kč pouze za dodávku tepla do bytu o velikosti vytápěných 27 m2. Možná by to nebylo při dnešních cenách až tak divný, ale domluvil jsem se s majitelkou bytu s naprosto stejnou dispozicí bytu vůčí světovým stranám a stejné velikosti, která protopila o téměř 4000 míň. Takže při stejných zálohách já jsem tu částku musel doplácet, zatímco jí to vraceli. Podotýkám, že netopím nikterak nadměrně, se sousedkou jsme se shodli, že topíme zhruba tak nastejno. Byt můj i její je rohový, v novém domě se zateplením a plast. okny, jsou tu instalovány kalorimetry. Jediný rozdíl, mezi tím mým a jejím bytem je, že já jsem nad sklepem a ona je o patro výš. Vzhledem k tomu, že pracovnice správcovské firmy na shromáždění SVJ, ještě před tím vyúčtováním, avizovala, že se zálohy na teplo nezvyšují, neboť jsou v domě vesměs přeplatky, volal jsem pak na tuto firmu, zda soudruzi neudělali někde chybu. Také jsem zaslechl cosi o přepočítacích koeficientech u bytů tepelně znevýhodněných, což jsem se domníval, že by mohl být můj případ. Tak jsem se na to zeptal. Paní účetní mi ale střelhbitě vysvětlila, že pokud to bylo na kalorimetru při odečtu, tak jsem to prostě protopil a je to tak. Na můj dotaz, že jsem cosi slyšel o přepočtových koeficientech, které zohledňují nevýhodnou polohu bytu při výpočtu nákladů na dosažené teplo, pravila, že toto se používalo u starých a nezateplených domů a dnes tomu tak již není, že tento dům je zateplená novostavba. V mém vyúčování je uveden koeficient 1. Mám tedy dotazů hned několik - měla paní pravdu? Je to moc za topení, málo, nebo tak přiměřeně, když to v loňských cenách vycházelo 366 Kč za m2 plochy bytu? Jak je ale možné, že skoro všem v domě vraceli, nemuseli doplácet a já měl takový nedoplatek i v porovnání s totožným bytem, pouze o patro výš? Co určuje koeficient 1? Jaké jsou další? Každopádně jsem si s topením dal velký pozor a teď čekám co zas přijde. Určitě máte zkušenosti a víc hlav víc ví, tak dík

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

A skutečně je v bytě kalorimetr? Nebo IRTN? Mrkněte se na vyhl. 372/2001 Sb. (ale o ní byste měli v SVJ vědět, vlastně o všech normách se SVJ dotýkajících).
Mluvíte jen o platbě, to jste i na měřáku měli stejný náměr? A kdo vám zpracovává naměřené údaje? U těch se informujte.
Já bych byty nesrovnával, ale lidi.

panaca
hodnocení

Bohužel právě na měřáku to nejspíš bylo. Byl jsem v době odečtů na konci roku pryč a ani jsem se vlastně v té době vůbec nedíval, nic zlýho netuše. Ale když jsem se potom na to díval, což bylo až po překvápku s vysokým doplatkem, někdy v květnu, tak to asi mohlo i odpovídat. Celkem dva deskové radiátory, které mám v bytě, jsou osazeny termostatickými ventily a měření je v chodbě podlaží před vstupem do bytu. Na firmu, která teplo rozúčtovává, jsem právě tehdy volal, tam mi podali ty informace výše uváděné. Také mě napadlo, zda nemám vadný měřák, na to mi odpověděli, že si to mám raději příští zimu ohlídat, abych tolik netopil, že závada na nových měřácích není moc pravděpodobná a že si to můžu nechat překontrolovat, ale když bude v pořádku, že za to dost zaplatím. Tak jsem se na to tenkrát už vykašlal, s tím, že si dám pozor, abych moc netopil. Tak jsem se hlídal ,v bytě moc teplo nebylo abych neprotopil majlant a teď čekám s čím vyrukují. Bohužel jsem na lejstra bordelář a někam jsem zahrabal loňské vyúčtování, takže teď nemám ani porovnání s tím loňskem, až to pošlou. A jak je to tedy s těmi koeficienty, nějak jsem to tam neviděl. Přepočítává se to někde podle toho a nebo měli pravdu, že u nových zateplených baráků už se to tak nedělá? Myslím tím to, že byt je rohový, tedy dvě chladné stěny a navíc přízemí, pode mnou sklep. Možná to je ten důvod, proč sice tepla moc nemám, ale protopím přitom víc? Proto bych se potřeboval něco dozvědět o těch koeficientech, zda bych to nemohl pak reklamovat právě přes to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]