Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký zvolit tlak v topném systému

Od: karelb* odpovědí: 25 změna:

Dobrý večer

Obracím se na toto fórum s prosbou o radu.Máme v plánu,že jak poleví už konečně zima,tak uděláme víceméně svépomocí rekonstrukci topení.Jedná se mi o to,že budeme měnit radiátory,expanzomat,vytápění bude krbovými kamnami s vyměníkem 13KW.Počet radiátoru 8 v celkové m plném výkonu 10KW.Poj.ventil 2,5 Bar,nucený oběh Alpha2 25-40.

Pročítal jsem si různé rady co a jak a všiml jsem si,že bývá dost často problém s talkem a tak jsem si řekl že se radši zeptám.

Expan.máme velikosti 35l uzavřená ( je tam rezerva samozžejmně do plusu - na větší množství vody) a je od výrobce natlakována na 1.5 bar.

Nevím jestli jsem to správně pochopil,ale většinou se dopouští voda aby byl tlak ve studeném stavu cca 0,8 - 1,2 a jak se systém zahřeje tak se teplem tlak zvedne na cca 1.8 Bar.

Zajímalo by mě na kolik to máme tlakovat za studena a jestli nemáme odpustit tlak z expan.na menší než těch 1.5 Bar co je natlakována výrobcem.

Udajně to prý dělá problémy,když je tlak vzduchu větší než tlak vody v systému.

Jinak máme pouze jedno patro,nejvýš postavený radiátor cca 3m.Má otázka tedy prosím zní,na kolik to máme tlakovat a jestli tedy upavit odpuštěním ten tlak z expanzky.

Děkuji moc za každou radu a Vaši zkušenost s tímto problémem.Chci raději podobným problémum předejít než se to všechno spustí.

Děkuji

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karelb*
hodnocení

Nemáme žádné zkušenosti s vytápěním v tomto domě,je to dědictví a nemáme ani představu na kolik se co doplňovalo a podobně.Nebydleli jsme v tomoto domě,ale byl běžně obýván.

hodnocení

0x
"Udajně to prý dělá problémy,když je tlak vzduchu větší než tlak vody v systému."Nejprve je nutno přijmout fakt, že tlak vody a vzduchu je vždy stejný. Pak se lze pustit i do větších akcí.

To je právě Váš zásadní omyl! Tlak vzduchu je za studena na určité hodnotě. Tlak vody závisí na výšce vodního sloupce.

Příklad : Tlak vzduchu je 150 kPa a nejvyšší radiátor je ve výšce 8 m - tlak vody je tedy 80 kPa. Tlaky jsou různé, což je umožněno právě membránou, která obě media odděluje!

Po zatopení se voda ohřívá, zvětšuje svůj objem, a protože je nestlačitelná, dosáhne okamžitě tlaku, který má vzduch v expanzomatu (teprve nyní jsou oba tlaky stejné!) a tento tlak dále zvyšuje.

Mýlíte se. Tlak vody na jedné straně gumové membrány a tlak vzduchu na druhé straně membrány je vždy totožný. A basta fidli!

doplněno 19.04.12 21:10:

Jo už to chápu, Vy máte na mysli případ, kdy voda není v expanzní nádobě přítomna a teprve tepelným rozpínáním se tam začne tlačit. Pak to takle jak píšete bude fungovat. Ale to je extrém, ke kterému by nemělo docházet.

hop®
hodnocení

0x

Karle, jste docela kaskadér, že se se svými znalostmi pouštíte do podobné svépomocné rekonstrukce ale budiž, Vaše poskytnuté informace jsou docela rozumně formulované.

Tlak v expanzce bych vzhledem k výšce vodního sloupce nechal na ten "výrobní".

Na můj první pohled jsou všechny parametry celkem v normě.

S tím větším tlakem v expanzce máte pravdu, problémy být mohou. Instaloval jsem epanzku z prodeje natlakovanou asi na 2 bary a blbec jsem tlak nezkontroloval, šlo o krbová kamna a tři radiátory, vše v jedné výšce. Pojistný ventil na 1,8 bohatě tomuto systému stačil, akorát po zatopení vytékala voda. Ta "prázdná" expanzka měla větší protitlak než mohl v soustavě vzniknout, takže tam vůbec nemusela být! Stačilo odpustit na asi 1,4b a je dodnes klid...

karelb*
hodnocení

Děkuji moc za odpověď.Tak to zkusím nechat tak a uvidíme co to bude dělat,doufám že snad nic,ale hodně známých mi říkalo,že měli problémy než se to všechno zeštělovalo dohromady.Děkuji Karel

karelb*
hodnocení

Ještě jsem se chtěl zeptat,na kolik se to má podle manometru napouštět za studena?Bude stačit tlak 0.8 nebo se dává jiný?Děkuji

hop®

Vždycky jsou mušky, které se vychytají časem a zkušenostmi, systém si musí jaksi "sednout", ustálit se. Pokud to nejsou "masařky", dané špatným projektem nebo nekvalitní prací, tak je v tom vychytávaní i velký kus radosti, že to "zase funguje o něco líp"! *palec*

Co se týká tlaku, spíš bych tam dal klidně něco okolo 1,3 až 1,5 - ve Vámi popsaném systému by se ani po zahřátí neměl moc změnit...

Jak chcete tlakovat 0,8 Baru vody do expanzky s 1,5Baru vzduchu? Stále jste nepřijmul fakt že v expanzní nádobě je tlak vody a vzduchu na stejné hodnotě. Vyjma extrémů kdy voda nebo vzduch chybí.

instalater*

jjjlll - máš pravdu předsedo. A je to v jednom patru , tak že výškový rozdíl je nepatrný.

hop®

0,8 baru (a určitý objem) zastudena. Takže více po ohřátí. Až do 2,5baru, kdy se otevře pojišťovák. Vzduch je stlačitelný. Voda téměř ne. Takže zvýšením tlaku vody se přebytečná voda nacpe do expanzky, tím se samozřejmě zvýší i momentální tlak vzduchu v expanzce. Takto fungují expanzomaty... *nevi*

doplněno 12.04.12 22:23:

...proi jjjlll...

(nejenom...)

karelb*
hodnocení

Ano souhlasím,taky jsem to tak i pochopil.Dobře,tak začnu to tlakovat na těch 1.3 za studena a uvidíme co to udělá.

Děkuji

instalater*

hope - ,, voda téměř ne" ... Voda je nestlačitelná! Když máš ve vodě 1 bar a v exp. 1,5 bar , tak se ti při ohřátí vody a jejím ,, rozpínání " voda v exp. opře jakoby o ,,zeď" a tím narůstá její tlak. My potřebujeme , aby byl tlak vzduchu o nepatrně málo větší (asi 0,2bar) aby nás s tou vodou při jejím rozpínání pustil dovnitř do expanzky (vzduch je stlačitelný) a tím se nenavyšoval její tlak. Tak že tlaky skoro vyrovnaný. Pokud máš expanz. dole ( v nule) a nejvyšší radiátor v 5 metrech , tak tlak exp. navýšíš o 0,5 bar. Tak to aspoň chápu já a doufám že dobře. Pěkný večer

pepe111*

Pane Karle minimální tlak v expanzomatu uveden výrobcem je 0,5 bar cca. 5m. Tlak ve vodě, bych doplnil na 0,6-0,7 bar. Těch 1,5 bar v expan. co tam dávají z výroby je pro to, aby se dal odpustit a nemusel jste hledat pumpičku.

Mám to tak nastavené v mé kotelně a funguje to OK. Při natopení 3000 L aku nádrží na 92 se tlak navýší na 2,5 bar.

doplněno 13.04.12 00:11:

Pokud budete zkoušet tlak v expanzomatu, tak samozřejmě musíte mít přívod uzavíratelný a odtlakovatelný a potom teprve hodnotu nastavit.

hodnocení

0x

Tento a podobné dotazy byly zde již mnohokrát vcelku odborně diskutovány a vysvětlovány . Zkuste pohleda. Nastavení optimálního tlak a s tím související množství vody v systému je poměrně složitější. Hlavní zásadou je aby tlak nebyl příliš vysoký a množství vody a vzduchu takové aby správné množství vzduchu spolehlivě vyrovnávalo zvyšování tlaku z příčin tepelné roztažnosti vody - tlaka příliš nekolísa , nezvětčoval se za tepla. Minimální tlak v systému by měl odpovídat tlaku kterou vytvoří výška vodního sloupce v systému + cca 0,2 - 0,3 baru. Pro spolehlivou funkci topení vašeho převýšení 3 m jak uvádíte , by měl za studena být tlak : 0,3 Baru převýšení + cca 0,2 - 0,3 Baru přetlak . Maximálně tedy 0,6 Baru za studena. miro

doplněno 13.04.12 09:48:

Prostudujte si odkazy , které uvádí nad mým příspěvkem p. des.

karelb*
hodnocení

Děkuji moc za odpověď.Takže jestli tomu dobře rozumím tak je to následovně.

Tlak expanzka max - 0.4 bar ( odpustím z těch natlakovaných výrbcem 1.5 bar a je to tlak na 4m do výšky.)

Dopouštění topného systému vodou 0.6 bar za studena.

Děkuji.

topic

jj, vzduch nastavte na 0,4, vodou dopustit na 0,6 bar za studena a při výšce systému 4m nad expanzkou to bude fungovat bez problémů.

Pro výměník kamen je lepší nižší tlak v soustavě, bývají v něm rovné plochy a ty jsou na vyšší tlak citlivé = zkrácení životnosti i o několik let, obzvlášť když tlak hodně kolísá (z tohoto pohledu je ideální otevřená expanzka s malým stálým tlakem).

Nezapomeňte na předehřev zpátečky, pokud jde do výměníku studená voda, tak výměník 1. dehtuje a 2. rezne (nízkoteplotní koroze), výměník z 3mm plechu pak odejde klidně i za 5 let. Ochrana proti přetopení - nejlíp když funguje aspoň částečný oběh samotíží při stojícím čerpadle (čerpadlo zapejené jako ejektor, vyspádování a průměry trubek aby aspoň něco fungovalo samotížně)

karelb*
hodnocení

jojo na ten předehřev máme nějaký termostatický ventil (esbe nebo tak nějak) + ještě elektronický termostat k čerpadlu(nějaký model co udržuje životnost čerpadla i v období když se zrovna netopí).

Děkuji

karelb*
hodnocení

Tu výšku jsem teď trovna byl změřit tak je cca 3,5 m od nuly do nejvyšího místa.

Ta celková výška by se měla měřít od nejnižšího bodu kde je voda až po nejvyšší bod po který potřebujeme mít vodu při naplněném systému. Při skutečném nastavování tlaku , musíme ale celkovou výšku ( tlak) korigovat (odečíst výšku nainstalovaného tlakoměru) podle výšky jeho umístění nad nejspodnější úrovní vody v topení miro

doplněno 13.04.12 14:51:

Co je to nula? Pokud je to nejnižší bod kde je v topení voda ,tak je to o.k. jen pro stanovení celkové výšky vodního sloupce. Pro nastavení by bylo lépe aby to byl bod kde je umístěn tlakoměr a nebo kontrolní místo pro měření tlaku v systému a od tohoto místa měřit a v tomto místě také nastavovat správný tlak.

topic

Tlak v expanzce se nastavuje pro výšku vodního sloupce od připojení expanzky po nejvyšší bod systému, pokud je manometr výškově jinde tak je třeba korigovat (manometr o 2m výš než exp. = man. ukazuje o 0,2 bar menší tlak než je u exp.)

Miro, pokud bude nejnižší bod dole ve sklepě, expanzka ve 3. patře na podlaze a horní radiátor taky ve 3. patře - to byste nastavil expanzku na výšku vodního sloupce 10m? To asi nee ;) Spíš na 1m (3m na patro a metr vysoko je vršek radiátoru)

karelb*
hodnocení

Tak to se má spočítat od umístění expanzky po nejvyšší bod topení?

Nebo od krbovek po nejvyšší bod?

Děkuji za odpověď

des*

Není nutno nic počítat,stačí od oka.Dům je vysoký?10m např.Nastaví se 10kpa./0,1Mpa.Nezáleží na tom.

Přeji pohodový víkend :Tady jsme se asi nepochopili a nebo nedůsledně četli.

Tlak v topném systému zjišťujeme vždy v místě umístění - napojení tlakoměru. Pokud je tlakoměr umístěn jinde (výše , případně níže) než je expanzka , nastavujeme tlak odpovídající převýšení vodního sloupce od měřícího bodu do nejvyššího bodu hladiny náplně. Nikoliv na tlak , který neodpovídá tomuto místu _ napojení tlakoměru.. Tento tlak se vždy liší od tlaku místa napojení nebo od expanzomatu , pokud tato místa nejsou totožní s místem napojení tlakoměru. Tlak v místě napojení a konec konců v celém systému se vytváří automaticky podle výše vodního sloupce od daného místa . Rozhodně tlak nastavujeme podle výše vodního sloupce od měřícího bodu _ tlakoměru , po nejvyšší bod . Je to stejné jako tlak vody např. v jezeře. U hladiny není žádný tlak vody (nepočítáme atmosférický tlak ) , 10 m pod hladinou je tlak vody 1 bar , 100 m pod hladinou je tlak 10 barů atd. Úroveň tlaku zde vždy naměříte takovou do jaké hloubky tlakoměr ponoříte. A to je stejné jako u tlaku v potrubí topení . Lépe to nedovedu vysvětlit. miro

hodnocení

0x

Je to jednoduché. Vy potřebujete, aby Vám voda při odvzdušňování systému vytékala i z nejvýše položeného radiátoru a za studenase netlačila do expanzomatu. Takže protitlak vzduchu v expanzomatu musí být vyšší než 0,35 bar ( udáváte výšku 3,5 m) - postačí Vám tedy min. tlak udávaný výrobcem - 0,5 bar (50 kPa), což odpovídá výšce 5 m. Tak se využije celý vnitřní objem expanzomatu na eliminaci nárůstu objemu vody jejím zahřátím, aniž by se dosáhlo otevíracího přetlaku PV.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlak vody v topení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]