Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brikety - existují i velké?

Od: akrass® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám dotaz, máme velký krb a nejraději bychom pořídili velké brikety..zatím všude nabízí ty klasické - 2 druhy. 15x6x9 cm. Existují velké brikety? A bývají i jen z tvrdého dřeva? zatím zjišťujeme, že je všude míchají ... a kde je můžeme sehnat za dobrou cenu? Jsme z Ostravska, děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Brikety se vyrábí ve spoustě rozměrů, ty jsou dány typem stroje. Pokud však jde o délku, je možné stroj osadit jednoduchým zařízením, díky kterému pak stroj dělá ,,nekonečnou briketu´´ - tedy spojuje jednotlivé brikety do sebe. Tento ,,had´´ se pak odlamuje na požadovanou délku.

K materiálu - to závisí na tom, jaký materiál výrobce zpracovává, takže se vyrábí i z tvrdého. Obecně vzato se briketuje vše, co projde odsáváním, takže nejde o nějaké ,,šizení´´ či záměrné míchání, ale podle toho, co aktuálně firma zpracovává .

mowla*

Nechci odporovat...

;)

Naopak, již zmíněný známý, má instalován stroj, který dělá briketu nekonečnou (nelepí jednotlivé brikety, prostě pulzně stlačuju další a další vstupní hmotu do pruchozí formy), na požadovanou délku je posléze řeže spřažená ´cirkulárka´...

Jako surovinu lze použít nejen prach, ale i štěpku či hobliny...

repkin*
hodnocení

0x

Existují tuším že rašelinové, nebo kůrové brikety, jsou to taková kolečka, asi 3cm silná, avšak tyto jsou nalisována na sebe, takže máte třeba jednu briketu dlouhou např. 20-30 cm? Chce to se podívat po krámech, myslím že zrovna tyto jsem zahlédl i v OBI. Ale jakou mají výhřevnost netuším.

mowla*
hodnocení

0x

Jen z tvrdého nejsou - jako pojivo funguje pryskyřice z ´měkké´ složky...

doplněno 12.04.12 20:23:

Jo - existují válce cca 10 x 25 cm...

Brikety jsou pojeny pryskyřicí? No to jsou mi věci! Máte pro toto tvrzení nějaký podklad?

Jen pro Vaše info - servisuji mj. i briketovací lisy a brikety z buku, dubu, akátu a třeba i broskvoně pochopitelně existují. Dělají se totiž i z řepky, slámy, sena, makoviny a papíru. Tyto materiály, řekl bych, pryskyřici neobsahují! Jakto, že ty brikety - mršky jedny, drží?

mowla*

No - tak to nevím, jaktože "mršky drží"...

Známý (má jednu z výroben briket a vcelku slušně se tak živí) mi to takto vysvětloval...

Pricip briketování je jen v působení velkých tlaků. Pro vytvoření brikety je pro představu potřeba cca 1500 kg na jeden cm3. Nic dalšího se napřidává. Právě seřízením tlaků na lisu je nutné vytvořit podmínky pro vytvoření brikety z různých materiálů, stejný lis totiž umí lisovat prakticky veškeré materiály, jen se musí upravit tlaky a dávkování materiálu.

No, mě jeden šoumen vysvětloval, že brikety drží pohromadě úplně stejně jako dřevotříska, tedy že prej jsou slepený za tepla lepidlem. Kdybych tehdy nemusel jet autem tak jsem si nalil dvojitýho panáka. Nakonec mě to nedalo a dovedl jsem ho k lisu, tam koukal jak bacil do lékárny na brikety který z něj padaly a nějak nebyly teplý a lepidlo taky nikde žádný neviděl, ani pryskyřici, či jakýkoliv jiný pojiva. Ovšem do teď nevěří, že vše drží pohromadě jen lisováním za vysokých tlaků.

repkin*

Jenyk: ani se nedivim, chtěl bych toho koně vidět, kdyby si on topil doma něčim v čem je lepidlo, za rok by mu to nešlo komínem ale oknama *bzum*:D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lis na brikety

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]