Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půdní vestavba

Od: carlozh* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den prosím, o informace ohledně naší půdy. Kde bychom chtěli budovat podkroví. Otázka se týká podlahy a krovu.

Podlaha (strop) je cihlová klenba, zajímá mě nějaký postup jak dorovnat atd... Jestli je potřeba izolace...

Krov je problémový jelikož nám překáží vazné trámy podlahu na úrovni vazných trámu dělat nechci. Tak prosím o info jestli někdo už podobnou rekonstrukci dělal a co je nejlepší volba k odstanění vazných trámů. Děkuji mockrát předem. Karel

Půdní vestavba

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Určitě se naje někdo kod poradí vysypat klenby skelným střepem. Obvzlášť těžké.

je třeba pozvat na místo technika, který zkontroluje stav dřeva, uložení a podobně. V Jaroměři nejlépe cikáni vědí, co se může vyřezat, aby nespadla střecha. na klenbu použijete asi liapor a suchou podlahu.

doplněno 12.04.12 16:30:

pokud to bude standardní pokojík, bez nábytku, klenba by to měla vydržet, ale opět doporučuji návštěvu statika, či stavaře...

mowla*
hodnocení

0x

Vyobrazená situace má více problémů - nosnost cihlové klenby nebude (pravděpodobně) dostatečná - tedy budete muset vnořit konstrukci - izolovat klenbu od nové podlahy je velice záhodno i tepelně, určitě ale akusticky...

Vazníky není možné odstranit bez narušení stability konstrukce (leda jejich nahrazením konstrukcí jinou)...

Osobně se domnívám, že nejlepší by bylo střechu včetně konstrukce (a pravděpodobně i stropu a věnce) udělat znovu... Pokud to z nějakého důvodu není možné, využít (a přiznat) stávající konstrukci...

Každopádně se obraťte na architekta - jinak snadno ´omylem´ zboříte dům...

na architekta se neobracejte :-D, ten Vám nepomůže. Kolikrát architekt navrhně něco,co jde jen stěží vydimenzovat, postavit :)

repkin*
hodnocení

0x

Každopádně pokud chcete odstranit vázané trámy, budete muset podle mého laického názoru dělat novou střechu, pokud na to máte peníze, tak není problém, jinak bych tu podlahu udělal na ně, respektive na ně bych už dával finální vrstvu a mezi ně izolaci. Jinak jak radil Milan, na klenby asi liapor, ale to tu spekulujeme, chce to skutečně nějakého statika, architekta, projektanta prostě někoho, kdo se k Vám na to přijde podívat jak to přesně vypadá a v jakém je to stavu a následně Vám poradí co a jak. Pokud se rozhodnete střechu nechat, tak dřevo ošetřit chemií, já používám doma Lignofix.

hodnocení

0x

toto musí řešit projektant a statik. Vazný trám si představte jak nosný prvek střechy a drží ji pohromadě! tudíž nezbytný prvek. Klenbu jsme zasypávali sypkým polystrenem na to vrstvu hydroizolace (pásy) a na to ŽB desku s armaturou. Pozvětě statika.!

viera
hodnocení

0x

Nám statik nahradil vezné trámy kovovou konštrukciou na úrovni starej podlahy a všetky krokve sa spojili klieštinami cca 1 m od štítu, ktoré sa pripevnili na kazdej krokve dvomi závitovými tyčami . Tvar konštrukcie , veľkosť klieštin a spojovacích materiálov vypočítal statik.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím Vazné trámy nemusejí být problém. Dává se pod ně železný profil .Na koncích se navařují z každé strany plotny tak aby byl trám mezi něma. Plotny se potom spojí přes trám šroubovicí. Poté se překlenutý vazník vyřízne. Ale to vše je práce pro statika. Většinou se to dělá pouze v místě dveří a zbytky vazných trámů se schovají do zdi ze SDK. Ale lépe než tady je se obrátit na projektanta a statika. Hodně zdaru.

carlozh*
hodnocení

Předem děkuji za informace. Po neděli dorazí projektant/statik. Tak uvidíme. Podlaha(strop) stad něco vydrží. Střechu budu dělat novou, ale krov bych chtěl zanechat. Takže zatím moc díky. Ten liapor se může dát ihned takhle na klenbu? Nebo je potřeba klenbu něčím nahodit a izolovat? Díky

Půdní vestavba #2
repkin*

Myslím si, že není třeba ( liapor.cz/... ) možná pro klid duše dát geotextilii. Každopádně bych ten liapor potom opatrně hutnil, aby si trošku sesedl.

myslím, že Liapor je celkem ok, akorát materiály (sypké), které mají podobné složení zrn (podobná velikost) hutnit skoro nejdou. Nema to plynulou křivku zrnotisti, v zásadě se jedná o řekněme lidově tekutý sypký materiál. Stejnozrný písek taky nezhutníte.

hodnocení

0x

Já mám hotovou tuto rekonstrukci, měl jsem to jednodužší o tu podlahu, která už byla nově udělaná ( I profily a železobetonová deska), ale já jsem s vaznými trámy měl stejný problém a po diskuzi se statikem, jsem zvolil podlahu na úrověň vazných trámů a v jednom pokoji jsem ho částečně vyřezal a stolici zakotvil do podlahy. Taky záleží co v tom podkroví chcete mít, já tam mám kompletní byt a prostor mezi podlahami jsem využil pro rozvody hlaně odpadů. Můžu Vám poslat foto. c.dalle@seznam.cz

carlozh*
hodnocení

Zdravím, tak jsem tady měl statika a projektanta. Krov:Je třeba udělat ocelovou konstrukci u každého vazného trámu, poté možno odstranit. Podlahu zasypat do roviny liaporem a poté suchá podlaha 2x OSB deska přes sebe. Chtěl jsem se optat, na tu podlahu je třeba udělat nějaký rošt je to pravda? Zatím se mi projekt dělá takže mě zajímá jen ta podlaha, na tu konstrkci asi nejlépe firmu... :) Díky za informace. Karel

standam*

pokud ti projektant/statik navrhl vysypat liaporem pak 2xOSB, tak neni potreba rost. Liapor das do roviny a polozis 2xOSB vzajemne slepene a sroubovane, budes mit plovoucku

zelezo a krov apod. rozhodne nekoho kdo to dela a bude za praci odpovedny!

MISTR Standa již o podlaze řekl vše, já bych pozval ještě tesaře na konzultaci, nežli zavoláte zámečnictví na železo...

(Bez záruky! Nevím jakém stavu jsou krokve, ale použít kleštiny /180x80/ z obou stran krokve, je tak ve vrcholu trám? pokud bude v délce půdy příčka a prochází až dolů, tak tam udělat vzpěru. Něco podobného jsem musel udělat já páč délka je 12 metrů

cukrar.rajce.idnes.cz/...

tento sloup prochází od základu až pod hřeben a podpírá krov do písmene "T"je schován ve skříni.)

standam*

carlozh

sice uz jsi psal, ze nechces, ale pokud se divam dobre tak odhaduji po vyrovnani Liaporem a 2xOSB budes nekde na urovni spodni casti tramu, takze pokud by jsi udelal podlahu na uroven tramu budes vyse o cca 25cm o proti prvni variante

nebo jen v castech pudy (podkorvi) udelat navyseni. Dnes se to bezne dela a dokonce se umele vytvari navyseni apod.

zasah - vyrezani, zelezo apod. bude cenove dost narocne + ostatni veci kolem zatepleni, okna atd.

muj skromny odhad - 600 tis., kde zatepleni, podlahu, SDK atd. budes delat svepomoci

to to vse by jsi mel brat take v potaz at nenechas nedostaveno :)

rew
hodnocení

0x

Levna varianta

Ja bych taky zvazil udelat podlahu az na tech tramech. Ja vim pripravis se tim o nejakou vysku, ale zase budes moct dat dolu vic izolace, treba liapor a na to vatu.

Drazsi varianta

No kdyz budes menit krytinu, tak bych mozna rozebral i celou strechu, aspon budes moct nahradit spatne tramy a rovnou udelat i nahrazeni tech tramu ocelovymi platy a pouzit je jinde. No a kdyz uz budes mit strechu dole tak bych dozdil tak pul metru z tvarnic, ziskas tim prostor a mozna bych udelal celou strechu jinak. Do tech cihel co tam ted mas bych zasekal nosniky a na nich pak udelal podlahu. Pak ta klenbova ponese jen vahu izolace, nad ni bude mezera a na tom bude sucha podlaha zasekana do nosnych sten. Vse bude drazsi nez puvodni varianta, ale zase dozdenim pul metru ziskas daleko kvalitnejsi prostor + pudu nad tim.

rew, proč izolaci mezi vytápěné prostory?

rew:

i když zvolí levnou variantu, tak stejně bude muset zasekat nosníky do nosných zdí, protože tu podlahu na ty trámy položit nemůže.

carlozh*
hodnocení

Tak po menší pauze se vracím s ukázkou z projektu. Ale prosím ještě o informace a váš názor a stále mě vrtá v hlavě ta podlaha kterou nechápu, zasypat liaporem a poté osb desky. To není potřeba žádné ukotvení atd... A další, řeším jak je to se stavebním dozorem? Potřebuji ho k rekonstrukci a vestavbě? Střecha a konstrukce bude dělána firmou. Další věci živnostníci a něco svépomocí. Děkuji moc...

Půdní vestavba #3
carlozh*
14.05.12 22:32
hodnocení

2

Půdní vestavba #4
carlozh*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]