Nejste přihlášen/a.
Dobry den, mam v planu si udelat živý sokl u domu z keře BUXUS (myrta,zimostraz), ale bojim se ze kdyz ker zasadim jen cca 30cm od domu tak mi to poskodi zed i zaklady od korene, prece jen planuji dat v jedne rade vedle sebe 20keriku. A jeste mi tam v zemi vede odpadni potrubi od destove vody. Ma smysl to sazet? dekuji
Zimostráz běžné základy nepoškodí, otázkou je provedení toho dešťového svodu - pokud jde o uzavřenou trubku, také jej nepoškodí, může ale časem ucpat např drenáž...
Další otázkou je mohutnost výsledného plotu - aby třeba nezpůsobil zavlhnutí fasády...
Můžu Vás uklidnit,že kořeny nenaruší základy a ani cokoliv dalšího. Buxus roste dost pomalu. Těch 30cm může být od domu,ale dal bych ho dál,kvůli prostoru kořenům.Počítejte s tím,že je to rostlina spíše na nízké ploty (cca 50 cm) jinak je to na spoustu let. Je potřeba ho občas přihnojit. Také pokud do něho pere celý den slunce tak listy ztrácí tu sytou zel. barvu a žloutnou. Nevím jaká je v místě výsadby situace,ale pokud tam moc deště nespadne je dobré ho také občas zalévat. Buxus prospívá spíše v polostínu a na stinných místech. Je dobré ho přihhnojit třeba Cereritem.
Plot bude maly, kolem 25cm, nechci nic velkeho jen aby to zabranilo pohledu na nopovou folii, dekuji za vase rady
podle mě keře zase nemají tak velké kořeny-ostatně jsem to ještě neviděl že by keř zarostl do základů a to se zabývám trháním pařezů.
.Ovšem u Tuje to možné je,ale u buxusu snad ne.zjisti jaké má kořeny-někde kde ho budeš kupovat to budou vědět,pokud bude mít slabé tak je to No problem,pokud silné už bych o tom uvažoval.Dobré je také zjistit jestli dolů nebo do stran. Zimostráz je ale jedovatý,a dorůstá výšky až 10m.dá se stříhat jako bonsai.
a jde zničit ořech,ten podrývá kořenama a může narušit statiku. Také nevím jak na něho ,,není můj a soused nemá zájem to řešit
Buxus je naprosto neškodný.
co jak zrušit ořech? no pokud ho soused nechce tak jednoduše:ořezat,odkopat kořeny ty uřezat a vyvrátit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.