Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohou kořeny keře narušit dům?

Od: pepes* odpovědí: 14 změna:

Dobry den, mam v planu si udelat živý sokl u domu z keře BUXUS (myrta,zimostraz), ale bojim se ze kdyz ker zasadim jen cca 30cm od domu tak mi to poskodi zed i zaklady od korene, prece jen planuji dat v jedne rade vedle sebe 20keriku. A jeste mi tam v zemi vede odpadni potrubi od destove vody. Ma smysl to sazet? dekuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Buxus rozhodně zeď nenaruší.JABRAKA

hahanaj*
hodnocení

0x

kořeny zeď nenaruší, ale takto blízko domu bych rozhodně keříky nesázela - to jen můj názor

ahasver4*
hodnocení

0x

Klidně je zasázejte,nějakého narušení bych se nebál.

mowla*
hodnocení

0x

Zimostráz běžné základy nepoškodí, otázkou je provedení toho dešťového svodu - pokud jde o uzavřenou trubku, také jej nepoškodí, může ale časem ucpat např drenáž...

Další otázkou je mohutnost výsledného plotu - aby třeba nezpůsobil zavlhnutí fasády...

pepes*
hodnocení

Destovy svod je ulozen v pisku, je to flexibilni hadice co se pouziva jako chranicka elektriky v zemi, takze pvc.

michalov*
hodnocení

0x

Můžu Vás uklidnit,že kořeny nenaruší základy a ani cokoliv dalšího. Buxus roste dost pomalu. Těch 30cm může být od domu,ale dal bych ho dál,kvůli prostoru kořenům.Počítejte s tím,že je to rostlina spíše na nízké ploty (cca 50 cm) jinak je to na spoustu let. Je potřeba ho občas přihnojit. Také pokud do něho pere celý den slunce tak listy ztrácí tu sytou zel. barvu a žloutnou. Nevím jaká je v místě výsadby situace,ale pokud tam moc deště nespadne je dobré ho také občas zalévat. Buxus prospívá spíše v polostínu a na stinných místech. Je dobré ho přihhnojit třeba Cereritem.

pepes*
hodnocení

Plot bude maly, kolem 25cm, nechci nic velkeho jen aby to zabranilo pohledu na nopovou folii, dekuji za vase rady

imrous*

Ahoj. Buxus (zimostráz) je v pohodě. Koření mělce. Jsou horší dřeviny, kterých bych se bál dát blízko domu.*palec*

ivan5
hodnocení

0x

podle mě keře zase nemají tak velké kořeny-ostatně jsem to ještě neviděl že by keř zarostl do základů a to se zabývám trháním pařezů.

.Ovšem u Tuje to možné je,ale u buxusu snad ne.zjisti jaké má kořeny-někde kde ho budeš kupovat to budou vědět,pokud bude mít slabé tak je to No problem,pokud silné už bych o tom uvažoval.Dobré je také zjistit jestli dolů nebo do stran. Zimostráz je ale jedovatý,a dorůstá výšky až 10m.dá se stříhat jako bonsai.

polinek*
hodnocení

0x

a jde zničit ořech,ten podrývá kořenama a může narušit statiku. Také nevím jak na něho ,,není můj a soused nemá zájem to řešit

Buxus je naprosto neškodný.

ivan5

co jak zrušit ořech? no pokud ho soused nechce tak jednoduše:ořezat,odkopat kořeny ty uřezat a vyvrátit.

polinek*

to nemohu z vlastního rozhodnutí... ne?

parezkiller*

pokud není váš tak ne.Musíte mít svolení majitele stromu(nejlépe písemné) a povolení pro kácení přesahuje-li obvod kmene 80cm ve 120cm nad zemí.Povolení pro kácení vydává OÚ.

hodnocení

0x

ty keříky budete občas i zalévat? Myslíte, že je voda u základů dobrá. Víte proč se dělá kolem domů alespoň okapový chodníček nebo přesazená střecha - myslím, že proto, aby tam necvrdnala voda. Prostě zahrádka má mít odstup od stavby. A 25cm není odstup. Můj názor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]