Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
minulý týden jsem v bazaru koupil masivní dvoulůžko z německa...při sestavování ale chybí 3 speciální šrouby x vruty ( u kterých jsem si nevšiml, že tam chybí) pro smontování čel s bočnicemi...v čelech jsou zapušteny prodloužené matice, do kterých má být přes bočnice zašroubován právě tento šroub...objel jsem všechny prodejny spojovacích materiálů a všude na to koukali s otevřenou pusou...potřeboval bych poradit co s tím...postelové kování nebo nějaké jiné spojení pomocí nějakých vinklů mě napadlo, ale do toho bych se chtěl pustit, až by nebylo cesty přes ten šroub...napadlo mě koupit normální šrouby, ale nevím co s tou maticí v čele, jestli by šel ten závit nějak přoříznout na normální metrickej šroub...taky mě napadlo dát ten šroub někomu vyrobit ale to nevím jestli by to někdo zvládl...prosím o radu
Podobný systém se používá třeba na spojování rohových kuchyňských pracovních desek.
Na fotce je nějaká domácí výroba, lze sehnat i originál, možná by to pomohlo. Uvidíme podle šroubu...
Libovolný šroub vyrobí kdekterý strojní zámečník na soustruhu, ale ono jich už moc není (a taky bych nechtěl styšet cenu za takovouto kusovou zakázku). Pak je možné zajít do dobrého (zásobeného) železářství, dodává se leccos - takže spíš záleží na tom, co je v okolí dostupné.
Ale nejsnazší - zavolat/mailnout dodavateli (výrobci), neumím si představit, že by vám nevyhověl - a po pár dnech máš originály bez nějakého kutění na koleně či shánění...
Zdravím. ...při sestavování ale chybí 3 speciální šrouby x vruty... nemyslíš vrutošrouby. Z jedné strany metrický závit a z druhé vrut? Ty se prodávají ve vodoinstalo . Ve větším provedení jako umyvadlové šrouby . V malém provedení na příchytky. Chtělo by to jeden šroub vyfotit pokud ho máš a nebo dát odborný technický popis.
foto přihodím odpoledne, snad to nějak pomůže...jinak vrutošroub slyším poprvé...
spíš by mne zajímala možnost proříznutí té matice v čele postele, aby se do ní dal našroubovat normální metrickej šroub...protože nechci při jejím vyndávání poškodit nějak to dřevo...
myslíte, že by to šlo závitníkem? nemám s tím teda zkušenost, ale jak tak hledám možnosti, tak jsem narazil i na toto...
Záleží trochu na tom, co v té matici je. Pokud tam není nějaký rozumný závit na který lze sehnat běžný šroub, tak už mne napadá jen bajonet...
doplněno 12.04.12 13:37:Vrutošroub...
No, já bych zkusil použít několik různých spojovacích elementů.
Začal bych kováním do čela, tam by se hodila jen zápustná část spojovacího šroubu na zdvojená okna, tokoz.cz/... ten bych zapustil asi do poloviny tloušťky čela.
Jako podložka do bočnice by šla použít část spojovacího kování na kuchynský pracovní desky a obě části spojil třeba imbusem potřebný délky, nebo možná jednodušeji kusem závitovky M6 potřebný délky a obyčejnou matkou M6. Na tři kusy spojovacího kování to vidím plus minus do 50 Kč.
V úvodním dotazu píšeš, že tenhle šroub by se měl zašroubovat do zapuštěné matice. Mně to připadá podle stoupání závitu spíše jako vrut. Pokud je možné vyměnit tu zapuštěnou matici, tak ji vyměň a místo tohoto šroubu použij imbus. Pokud půjde utáhnout třeba zkráceným klíčem, je to v pohodě, pokud ne, musela by se křížem provrtat hlava jako je to na tom originálním.
No nevim, já bych viděl jako nejjednodužší řešení přivrtnout díru v matici pro nejbližší vhodný běžný závit, ten do ni vyříznout a použít dostupný šroub. Neznám rozměry, klidně může zůstat i část starého závitu na průměru díry.
Nemáte šupleru na změření stávajícího otvoru, průměru šroubu a stoupání závitů. Nejlépe se stoupání měří, když se změří přes několik závitů a pak podělí jejich počtem. Předpokládám tedy, že nemáte měrky přímo k tomu určené. Z jakého materiálu je ta matice. Viděl jsem i hlinikové, s tou by byla práce snadnější, nemluvě o plastu.
Pokud je vložka kovová, tak já osobně bych vzal závitník M10 a závit přeříznul, tento závit má sice stoupání 1,5 mm, takže by po pár závitech jakoby utíkala rozteč jednotlivých stoupání, i tak by dle mého skromného názoru bohatě udrželo. A potom normálním šrouben M10 utáhnout. Kdyby se použil Ymbus šroub, daly by se do hlavičky vyvrtat dirky, aby šlo utahovat tyčkou, nevím jak je hlava přístupná pro normální klíč. Pokud by byla vložka z plastu, převrtal bych na průměr 10,2 mm a vyříznul závit M12. A utáhnul šroubem M12.
Na nějaký Whitwort závit mi to moc nevychází, tam se dělají závity na počty chodu na jeden coul, nechce se mi bádat ve strojnických tabulkách co by mohl být zač.
Také mne napadlo, že když bych to montoval, tak bych přemýšlel, v kterých spojích je při zatížení postele nejmenší námaha a tyto bych upravil.
No, hezkej šroubek.
Ta matice je z jakého materiálu - není náhodou plastová? Pokud ano, možná by šel použít vrutošroub o správném průměru, zkrácený tak aby se tam vešel a na něj (místo hlavy původního šroubu) matka, pokud se tedy vejde do původního otvoru a půjde utáhnout...
ahoj,
snáď ešte včas
ja som zadal do googla "vrut s metrickým závitom". táto stránka bola jedna z mnohých čo som našiel a TOTO by ťa mohlo zaujímať.
stačí sa len trošku snažiť
mimochodom pevne verím, že to tiež zoženiem niekde v mieste bydliska ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.