Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekuperace, vytapění a využití deštové vody

Od: dobrmaniak* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,mám podsklepený řadový okál a přemýšlím o rekuperaci,solárním vytápění a využití deštové vody.Obvodové zdivo je Heluz 25 STI.Zatím mám kotel na dřevo a mohu topit i plynem.Má někdo radu,co do vhodnosti typu rekuperace,solarního systému či deštovky?Hledám co nejlevnější řešení.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jaký má Váš dům tepelné ztráty? KOlik v něm bydlí lidí, jaká je spotřeba teplé vody, vody celkem? Teprve od těchto údajů se dá trochu odrazit a odhadnout co Vámi uvažované technologie přinesou...nebo také (a to pravděpodobněji...nepřinesou).

Kolik stojí rekuperace víte?

Kolik stojí slušný solární systém pro přitápění víte?

Kolik stojí systém na využití dešťové vody víte?

Zkraťme to...stojí to HODNĚ...k tomu všemu u solárního systému pro přitápění získáte cca pouze několik "jednotek" procent z celkové potřeby tepla pro vytápění.

Využití dešťové vody? Kolik platíte za kubík vody teď? Na co všechno chcete dešťovou vodu používat? U těchto systémů je totiž návratnost pouze v jediném případě...a to že zloíte systém "sud pod okapem"...V každém jiném případě je u těchto systémů "návratnost" v desítkách let...

doplněno 12.04.12 12:10:

zloíte=zvolíte:)

mowla*
hodnocení

0x

Rekuperace bude asi poněkud problém - resp. rekuperace samotná ne, ale klima...

rv*
hodnocení

0x

Je-li to vaše hobby, jděte do toho. S rozumnou návratností ale nepočítejte, spíše se ztrátou. A to se ztrátou nejen finanční, ale i času, i prostoru v domku a jeho okolí, který tyto systémy vyžadují.

tonda27*
hodnocení

0x

Souhlasím se všemi příspěvky a přidám zkušenost - stavím novostavbu (ztráta 4,5 kW při obytné ploše cca 100 m2) a přemýšlím následovně:

1. budu mít vytápění tepelným čerpadlem voda - zem a v celé obytné ploše podlahové vytápění: návratnost při stávajících cenách je v řádu životnosti čerpadla, ale pro mě je výhoda, že se nemusím o vytápění starat, shánět dřevo, topit nárazově a budu mít příjemné teplo od podlahy. Navíc noční proud po většinu dne i na ostatní spotřebiče.

2. doplněk solárním panel nemá smysl, čerpadlo bude ohřívat i TUV a zde by návratnost byla opět v životnosti, takže nulová - lze o něm uvažovat jen v případě dotace, ale jinak pro mě to je nedůležitá věc a zbytečná investice navíc

3. rekuperace - již při instalaci stropu z SDK dělám přípravu rozvodů a vše svedu do tech. místnosti - jednotku mohu dokoupit kdykoli a bude záležet jen na ceně a technologii - návratnost při úspoře energie je opět v řádu životnosti jednotky, ale láká mě "zdravé" prostředí (hygienická výměna vzduchu, filtry vzduchu, automatický provoz, snížení vlhkosti, atd.) - nebudu muset nuceně větrat a hlídat výměnu vzduchu.

4. dešťový program: kompletní cena včetně automatiky, nádrže (6 m3), čerpadla, filtru, atd. - cca 45000 Kč - mám do ní svedené všechny svody (střecha cca 280 m2) - udělán rozvod do domu na WC a k pračce (měkká voda), dále do garáže na kohout pro mytí auta automatické zavlažování trávníku - návratnost (zvláště pokud neplatíme stočné) je při stávajících cenách cca 25 let, ale opět mě láká, že nemusím plýtvat pitnou vodou, nemusím řešit zalévání, auto si umyji kdy budu chtít a když nebude dlouho pršet (objem by mi měl vydržet na cca 2 měsíce), přepne se samo na dešťovou vodu a vyřadím automatické zavlažování.

Věřím, že vám můj pohled na věc usnadní vaše rozhodování:)

Tonda27:

V podstatě souhlasím...máte to řešeno celkem rozumně..

K bodu 4...

Také máte správně napsáno...návratnost 25 let, pokud neplatíte stočné..., pokud ano, pak je návratnost 50 a více let...(a v tom případě to už pak je opravdu o "házení perel sviním")...

S bodem č.3 by se dalo hodně polemizovat...zejména s tím že budete mít "zdravé" prostředí...Technicky vzato sice ano (při velmi pečlivé údržbě a čištění systému VZT, jednotek filtrů atd.), ale podle řady výzkumů je to celkově pro člověka spíše škodlivé než přínosné...Tedy doma "sterilní čisté prostředí"...a venku "normálně"..., takže to Váš organizmus bude naopak zatěžovat více, než méně.

jabraka*
hodnocení

0x

Tonda to má velice dobře promyšlené.Jen tu je rozdíl v malých energetických ztrátách.Ten Okál na tom asi bude hůř.Rekuperace,znamená využít odpadní teplo z domu.Znamená dost velkou investici do zařízení vzduchotechniky.

gtx-rekuperace.cz/...

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]