Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, otec mě a bratrovi daroval každému jednu bytovou jednotku v domě .Chceme stavět dům a tyto bytové jednotky prodat.Vztahuje se na nás ,nevím zda uvedu přesně daň z příjmu jež by se měla pohybovat asi ve výši cca 40% když tuto bytovou jednotku prodáme dříve jak do dvou let. Já mám v bytě již několik let trvalé bydliště, bratr však nikoliv.Děkuji
Daň z příjmu je 15%. Osvobozeno by to bylo, pokud tam máte bydliště (to není totéž, co trvalý pobyt, bydliště je podle zákona místo, kde se osoba obvykle zdržuje) nejméně po dobu 2 let BEZPROSTŘEDNĚ před prodejem a nebo, pokud byste získané prostředky použili pro bytové potřeby.
Nevím,čím v tomto případě začít.Když vezmu za základ den zápisu nemovitosti do katastru nemovitosti,od této doby se počítá daň z převodu nemovitosti do 90 dnů a ta činí 3% z odhadní ceny,pokud je vyšší než skutečná prodejní cena.Tu platí vždy prodávající.Prostředky,získané prodejem,se započítávají do daně z příjmu a sčítají,nebo odčítají se od všech daní z příjmu v tomto roce.Osobně bych se rozmyslel,zda byt prodat,nebo spíše pronajmout a jeho hodnotou ručit na hypotéku pro stavbu domu.Ty příjmy mohou být velmi příjemné po dobu stavby.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.