Nejste přihlášen/a.
Dotaz, stavební firma mi dělá základovou desku, která je metr vysoká, aby dorovnali svažitost. Byl demolicí odstranen stary dum se sklepením, kde vznikl v části sklepa hlubsi vykop. Firma to zasipala sterkem a i na rostlem terenu navezla sterk na kterem zacali salovat zaklad pro desku, nezdalo se mi to, ze dle stavebni dokumetace, to ma byt, zezakled. pasy maji castecne byt vyhloubeny v rostlem terenu. Pozval jsem si tedy stavebni dozor a ten rekl, ze stavba musi byt zastavena, ze dum takto muze sedat ci praskat. Majitel firmy, rika, ze takle je to v poradku, ze se dum obsype zeminou 60 cm a tím jsou vlastně základy jak mají být. Projekt i stavbu provedl a dělá stejná společnost, avsak uplně jinak, než sami vyprojektovali. Ted mám nazor dozora a stav. firmy, nevi co delat.Děkuji predem za rady.
Nebude to jednoduché ale máte názor stavebního dozoru a projekt.Já bych trval na dodržení stavby dle projektu.
doplněno 09.04.12 20:37:Ještě musím dodat.přece není možné,měnit si projekt jak se to komu hodí.Kam to vede,to vidíme denně.Vy za to platíte určitě nemalé peníze.Prostě trvejte na tom,že to bude přesně dle projektu...
Projekt se běžně dá měnit za provozu.Ale základ.pásy se dělají na rostlou zeminu ,deska potom na zhutněné kamenivo s karisítěmi.co to máte za firmu že chce základ na kamenivo?Dokonce na zavážce,kde 50 let stál autopark vojenského útvaru se dělalo cca 100 pilot do dostatečně únosné hloubky od průměru 80cm do 150cm a hlobky až deseti metrů.Na to teprve základové pásy,ty se nám na části podařilo o deset cm překopat ,zasypalo se to a hutnilo,pak se dělala zkouška únosnosti a to i přes ty piloty!Šlo o veřejou budovu,resp.potřebný úřad (finančák).
Základovou desku bych asi nijak extrémně neřešil, je samonosná a navážka pod ní se stejně časem sesedne. Ale základové pásy nepodceňovat. Vykopat v rostlé zemině! Navážka (sebelépe utemovaná) to neudrží a dům se bude hýbat. V lepším případě bude "cestovat" jako celek...
Zdravím. Tento postup se mi nějak nezdá. Každopádně ty jako investor by jsi měl mít hlavní slovo. Sehnal bych si nezávislý stavební dozor , aby jsi měl jistotu .Pokud jsi měkkej , tak tě vždycky oblbnou. Barák tě bude stát hafo peněz , tak už tě nějaká ta koruna nevytrhne a budeš mít klidné spaní.Nehledě na to , že dobrý a tvrdý stavební dozor ti dokáže ušetřit hromadu peněz a to i do budoucnosti , tak že v podstatě na sebe vydělá. Trvej na přesném vedení stavebního deníku . A pokud se odchýlí od projektu nech si to dát písemně s podpisama majitele firmy a stavoše. Ono když se má někdo pod něco podepsat , tak už si dá pozor. Nezapomeň na fotodokumentaci.Ta se ti bude vždycky hodit. Budeš potom později vědět kudy ti vedly trubky vody , kanalizace , elektriky. Hodně zdaru a pevné nervy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.