Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
dokázal by mi někdo poradit? Bydlíme v řadovce, soused má přesně v místě společné stěny našich bytů na zahradě sklípek. Ten je po většinu roku zatopený vodou a voda z něj prosakuje do naší technické místnosti. Ta má podlahu asi o půl metru níže než sousedův pokoj za zdí, takže on žádné prosakování nezaznamenal (viz přiložené foto!) Když jsme ho upozornili na tento stav, pravil, že je to náš problém a že si případné odčerpání vody, izolace a podobné věci musíme zařídit na vlastní náklady. Dokáže mi někdo poradit, jak bychom měli postupovat a kdo je povinen zaplatit výdaje vzniklé se zamezením dalšího prosaku vody? Moc děkuju a přeju krásný Velikonoce!
Domnívám se, že soused do sklípku vodu nenapouští, ale že jde o vysokou hladinu spodní vody a ta se do sklípku stahuje...
Tedy tatáž spodní voda prosakuje i k vám - v podstatě bez sousedova zavinění a přičinění...
Jsou dvě možnosti - udělat melioraci a hladinu spodní vody tak snížit (vodu odvést), což je ale dost náročné... Druhou možností je odizolovat zeď (a technickou místnost)...
Třetí, nouzová varianta, je vyhloubit v podlaze technické místnosti jímku, do ní umístit kalové čerpadlo s hladinovým spínačem a vodu odčerpávat mimo objekt...
Dle mého názoru at již zaviněně či nikoliv, voda prosakuje ze sousedovo stavby, takže on by se měl starat, porada s právníkem je nasnadě.
Šel bych cestou jímky. Vodu bych akumuloval a po mechanickém přečištění použil třeba na splachování toalety či rovnou na zalévání. Jedná se na 99% o spodní vodu a za tu soused nemůže to je přírodní jev . Dále je možnost že nejde o spodní vodu ale o poruchu veřejné vodovodní sítě a to třeba i desítky metrů daleko .Až sousedovi odvodníte sklípek nezapomente mu předložit učet
Ted mě napadlo nekopat vlastní šachtu ale použít ten sklípek . Zajít za sousedem domluvit si umístění VAŠEHO čerpadla do jeho sklípku a odčerpání vody někam kde by už neškodila . Voda by byla zřejmě toho kdo by se podílel na koupi čerpadla a dodával by elekřinu . Čerpadlo se dá pořídit od 1000Kč Třeba : e-cerpadla.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.