Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Od souseda prosakuje voda

Od: otakarobecny odpovědí: 7 změna:

Ahoj všem,

dokázal by mi někdo poradit? Bydlíme v řadovce, soused má přesně v místě společné stěny našich bytů na zahradě sklípek. Ten je po většinu roku zatopený vodou a voda z něj prosakuje do naší technické místnosti. Ta má podlahu asi o půl metru níže než sousedův pokoj za zdí, takže on žádné prosakování nezaznamenal (viz přiložené foto!) Když jsme ho upozornili na tento stav, pravil, že je to náš problém a že si případné odčerpání vody, izolace a podobné věci musíme zařídit na vlastní náklady. Dokáže mi někdo poradit, jak bychom měli postupovat a kdo je povinen zaplatit výdaje vzniklé se zamezením dalšího prosaku vody? Moc děkuju a přeju krásný Velikonoce!

Od souseda prosakuje voda

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

logicky kdyz vas nekdo vytopi tak je to jeho vina , zjistil bych si to jeste u pravnika a do te misnosti bych dal veci ktere nepotrebujete a pojistovna to zaplati .

U me je to z pozemkem podobne soused ma jezirko a me to podmaci cast pozemku ale nejak to zatim neresim

mowla*
hodnocení

0x

Domnívám se, že soused do sklípku vodu nenapouští, ale že jde o vysokou hladinu spodní vody a ta se do sklípku stahuje...

Tedy tatáž spodní voda prosakuje i k vám - v podstatě bez sousedova zavinění a přičinění...

Jsou dvě možnosti - udělat melioraci a hladinu spodní vody tak snížit (vodu odvést), což je ale dost náročné... Druhou možností je odizolovat zeď (a technickou místnost)...

Třetí, nouzová varianta, je vyhloubit v podlaze technické místnosti jímku, do ní umístit kalové čerpadlo s hladinovým spínačem a vodu odčerpávat mimo objekt...

des*

Třetí variantu používám i já,soused má ve sklepě studnu a když je plná,tak vyrazí u mne.Naštěstí je to jen zjara a na podzim když prší 3dny posobě.

repkin*
hodnocení

0x

Dle mého názoru at již zaviněně či nikoliv, voda prosakuje ze sousedovo stavby, takže on by se měl starat, porada s právníkem je nasnadě.

rv*

Třeba je to právě naopak. Voda prosakuje z technické místnosti sousedovi do sklepa a ten je kvůli tomu většinou zatopený.

Pokud si v řadovce vykopu dostatečně hlubokou technickou místnost, mám téměř jistotu, že tam začne prosakovat voda od některého souseda a ten za to vůbec nemůže.

lukas12345
hodnocení

0x

Šel bych cestou jímky. Vodu bych akumuloval a po mechanickém přečištění použil třeba na splachování toalety či rovnou na zalévání. Jedná se na 99% o spodní vodu a za tu soused nemůže to je přírodní jev . Dále je možnost že nejde o spodní vodu ale o poruchu veřejné vodovodní sítě a to třeba i desítky metrů daleko .Až sousedovi odvodníte sklípek nezapomente mu předložit učet :)

lukas12345

Ted mě napadlo nekopat vlastní šachtu ale použít ten sklípek . Zajít za sousedem domluvit si umístění VAŠEHO čerpadla do jeho sklípku a odčerpání vody někam kde by už neškodila . Voda by byla zřejmě toho kdo by se podílel na koupi čerpadla a dodával by elekřinu . Čerpadlo se dá pořídit od 1000Kč Třeba : e-cerpadla.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]