Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je výhodné stavit dům na klíč?

Od: kaceenka odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, chystáme se s manželem po zimě začít stavět domeček. Je výhodné stavit dům na klíč? A jak vypadá hrubá stavba a co zahrnuje? (čili co k ní patří,jestly je bez oken apod.) A kdyby jsme si nechali postavit domeček pouze s hrubou stavbou, vyjde to levněji než postavení celého domu? Děkuji za odpovědi

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

3x

Dobrý den.

Stavět dům na klíč je podle mě výhodné, ale drahé. Je to prakticky bez starostí, jen musíte vybrat dobrou stavební firmu. Určitě nevybírejte firmu nejlevnější, to bývá podezřelé. Nejlépe je dostat na firmu reference, podívat se, jaké stavby už dokončila.

My jsme s manželem stavěli rodinný domek svépomocí. Nechali jsme si nakreslit plány podle našich představ a financí, sjednali jsme si stavební dozor a začali. Pomáhalo nám pár dobrých přátel. Hrubou stavbu jsme postavili prakticky sami, na odborné práce, např. krov, rozvod elektřiny jsme si zaplatili odborníky. Stavba nám trvala asi 4 roky. Pak byl domek obyvatelný, ale například fasádu jsme dělali teprve letos na podzim.

Přeji Vám, ať postavíte nejen dům, ale hlavně domov.

A já vám přeji rone aby i vaši práci či čím se živíte si začli všichni lidé dělat také sami ,ať pocítíte v jakých problémech jsou třeba v této době stavbaři . *vezen*

ron*

Luiqi, já chápu, že i stavební firmy potřebují výdělek, Ale kdybychom zadali stavbu domu na klíč, ještě bychom dnes nebydleli. Jak jsem psala, tuto variantu jsme zvolili z finančních důvodů. A nemusím Vám říkat, jak jsme se nadřeli. Žádné víkendy, dovolená, volné odpoledne. To zase pochopte Vy.

doplněno 09.12.12 19:33:

Ano, s tím souhlasím. Stavba na klíč - můj sen.;)

Nemyslel jsem to ve zlém jen jsem chtěl upozornit na tento vzestupný trend ,jen bych byl rád aby se ta naše ekonomika rozhýbala a nebylo by toho potřeba ;)

koukolik

luigi, nejenom finanční úspora (mimochodem nemalá!) vede lidi ke stavbě svépomocí. Druhým důvodem je kvalita práce těch ubohých stavebních firem, kterých se zastáváte.

Stavěl jsem hrubou stavbu "na klíč" s firmou, na další práce jsem si už objednával řemeslníky a firmy a dost věcí jsem dělal svépomocí. Kromě své vlastní práce, se kterou jsem spokojený, můžu říct jen o 2 řemeslech, že mi na stavbě odvedli profesionální výkon za odpovídající peníz. Zbytek nebyl žádná sláva, nebo minimálně velmi rozpačitý dojem. O renomované firmě, která dělala celou hrubou stavbu ani nemluvím - po 5 letech od dokončení nemáme stále dořešené některé reklamace a neustále narážím na jejich nedodělky a fušeřiny.

Můj názor: pokud je člověk technicky a manuálně zdatný, má čas, sílu a chuť se do takové akce pustit a jestli ho podpoří nejbližší rodina, a´t se do stavby pustí svépomocí a na náročnější věci si najímá řemeslníky, kterým a´t stojí za zadkem a neustále je kontroluje.

briketa007*

luigi ... sami si za to dělníci mohou *klik*, těch šikovných je poskrovnu a jsou drazí... a než by to spatlal nějakej ukrajinec si to raději spatlám sám *frajer*.

edge*

Nebudeme přece všechny házet na jednu hromadu. Můj otec zaměstnává ukrajince, který je s ním už 10 let. Dře 12 hodin denně a sám udělá práce za dva;). Na betonování a jiné těžké práce se sjedná "fuška" a zdění, nahazování potom zvládne sám. Dobrá firma si zaměstnává jen ty nejlepší ukrajince. Navíc v poslední době jak je obtížné získat pobyt pro cizince se mnoho firem těch neperspektivních zbavila, protože už se tolik nevyplatí lítat po úřadech a sjednávat jim pobyt.

Jedna firma čistě ukrajinská donedávna zaměstnávala přes 100 ukrajinců, před dvěma lety se to ustálilo na 40ti těch nej.

uska*
hodnocení

3x

Půl roku jsem vybírala firmu s tím, že zálohu dopředu neplatím a fakturovat se může po dokončených úsecích třeba co 14 dní a splatnost je do týdne od fakturace. NIKDY bych nezadala dům na klíč jedné firmě neboť při nespokojenosti s prací již od smlouvy nelze bezproblému odstoupit.

Nechala jsem si v září udělat hrubou stavbu i s kompletní střechou, okna mi dodal i montoval výrobce. Vodaře i elektrikáře jsme měli svého. Na jaře mi tá samá firma opět dopředu nacenila omítky a podlahy. . Další fáze byla nacenění podkroví - opět bez závad. A na pdzim mě tá samá firma dělala fasádu. Vlastně jsem z jedné zakázky udělala 4 malé, vždy předem naceněné, takže obě strany věděli na čem jsou. Žádné dohadování o fakturaci, žádné neodsouhlasené více práce.

Možná to bylo tím, že domek jsme nechala postavit 40 m od starého domu, tudíž jsem stavbu měla pod kontrolou. Čemu jsem nerozuměla, to jsem vypátrala a jednotlivé úseky vyfotila. Nápomocen mi byl kamarát stavař. Za rok byl domek zkolaudován.

to si myslým, že je reálný a dobrý přístup. Avšak pokud jsou ucelené a postupně předávené části relativně malé, může to proces výstavby mírně zdražit. Je traba najít rozumnou míru a logičnost velikosti stavebních prací nebo celků.

doplněno 10.12.12 15:08:

pardon, "myslím"

asd*

jj, ještě bych k tomu přidal (pokud se nevyznáte) nezávislý stavební dozor - někdo kdo se vyzná a nepatří k firmě která staví.

hodnocení

2x

Jako hrubaá se většinou bere jen obvodové (nosné zdivo)věnec,krov střecha a někdy i příčky.

Ve firmě jsem stavěli na klíč na klíč.Současnou cenu nevím, (stavělo se cca30 domů v rozpětí cca 7? roků) když jsem tam pracoval tj při stavbě prvních 6 domů tak byla cena na klíč 4,4 milionu (včetně pozemku atd)a hrubá 2,4 .Všechny byli téměř stejné co se týká zastavěné plochy,avšak umístění oken,příček atd bylo variabilní!

viz odkaz :: stavcentjh.cz/...

Ps firma pravděpodobně příští rok nebude existovat!

doplněno 10.12.12 18:45:

ještě moje poznámka-já bych si to postavill sám

mowla*
hodnocení

1x

Sedněte s manželem k netu a provnejte si různé stavební firmy (dodavatele "na klíč") - tak nejlépe zjistíte, co si pod tím kdo představuje... Každopádně - při sepisování smlouvy nedbejte na dojmy a "já myslím" - ale všechny dojmy a myšlenky do té smlouvy zakomponujte - jen tak se vyhnete aspoň části nepříjemných překvapení při přebírání hotového díla...

Pak - nekupujte hotový projekt, ale nechte si jej udělat podle vlastních představ (předělávka hotového projektu je cca stejně drahá, jako celý projekt nový - pokud by tedy nešlo jen o změnu barvy kachlíků na podlaze chodby)...

Hlavní cenová výhoda mezi dodávkou hrubé stavby a domu "na klíč" je pro zručné kutily (lépe profíky) a nebo člověka, který oboru rámcově rozumí a bude jen shánět levnější firmy a kontrolovat jejich práci, člověku bez znalostí se může "jen" hrubá stavba značně prodražit...

bus*
hodnocení

1x

Pojem hrubá stavba asi není přesně definován. Jde víceméně o dohodu mezi zákazníkem a firmou, jaký objem prací do smlouvy zahrne. Zkušenost však mám a rád se s ní s Vámi o ni podělím. Moje dcera chtěla stavět a velmi pracně sháněla stavební místo. Zjistila, že stavební firma koupila stavební místa, má vyprojektované rodinné domky a nabízí je zájemcům. Vše už bylo rozprodáno, ale jeden zkazník nesehnal peníze, tak do sluvního vztahu vstoupila ona. Měla několik výhrad k projektu, což firma akceptovala, projektant promtně změny upravil. Nesouhlasila však s dodávkou na klíč, zdálo se jí to drahé. Musela však souhlasit s hrubou stavbou, kterou dodá předmětná firma. Dohodli se, že hrubá stavba bude opravdu hrubá, tedy přízemí bez střechy, ale s komínem, bez dodávky oken, dveří atd. Převzala tedy od firmy smluvený rozsah prací. I tato hrubá stavba se neobešla bez sporů s firmou, protože měli snahu ošidit co se dá. Např základy byly užší, než předpoládal projekt. Bylo v nich méně tun železa, než bylo v projektu atd. Firma nakonec musela slevit, protože dcera měla vše zachycené na fotografiích. Vyfotila si základy než je celé zakryly deskou atd. Zbývající dostavbu si zajištovala sama s různými živnostníky či firmami. Kromě dvou si zbývajích asi 15 zákazníků nechalo stavby od této firmy dokončit tzv. na klíč. Zkušenost je taková. Dcera ušetřila a hodně. Reklamace žádné, vše hlídala průběžně. Ostatní mají řady reklamací, které se táhnou již více než tři roky.

pt®
hodnocení

1x

"kačenko", nevím, jak jste zruční a jak jste staří, ale my si s manželem dělali většinu všechno sami. Jen elektriku a rozvody vody nám dělali odborníci a střechu klempíř. Ke stavbě a stavebním pracem měl manžel jednoho chlápka a bylo. Záleží, jak se stavbou spěcháte a zda nemáte, kde bydlet. Ale, když vidím sousedy, kolik dají za práci peněz a kolikrát to není akorát, tak jsme rádi, že jsme budovali sami. Jenže my budovali hodně let a bydleli jsme v paneláku, v RD jsme až nyní na důchod. - pt

zde zcela plně nesouhlasím. Ne každý má Vámi uvedené podmínky. Obvykle je většina nemá!

briketa007*
hodnocení

0x

Blahopreju Kacenko,

záleží to na mnoooha věcech. Určitě neušetříte tím, že si necháte postavit hrubou stavbu a pak jinou firnou dokončit... spíše naopak. Nehlede na zaruku, kterou si pak budete vyrizovat po jednotlivych firmach a ty se budou odkazovat na druhou firmu do te doby, nez z toho zesilite ...

Hrubá stavba je tak za 1/2 ceny... hotového domu.

hodnocení

0x
Hruba stavba sama o sobe samozrejme vyjde levneji nez dum na klic.Nicmene ty penize za dokonceni stavby (a je to hodne penez) je nutno k cene hrube stavby pripocitat.
Pokud mate dostatek financi a sezenete solidni firmu a solidni TDI, pak si domem na klic usetrite dost sil, casu a dalsi energie.
doplněno 09.12.12 18:44: P.S.: termin „hruba stavba” neni nikde presne vymezen.Pokud tedy budete chtit so hrube stavby zahrnout i okna, stavebni firma Vam je doda a osadi.

hodnocení

0x

Je výhodné stavět dům na klíč? jak pro koho a jak s kým je možnost že máte málo času a musíte se věnovat zaměstnání a vydělávání peněz na dům a tím pádem nemáte čas si řídit stavbu a tak si ji zadáte firmě na klíč a jestli právě naopak tak si ji řešíte sami s prověřenými řemeslníky (OSVČ) jak teď začíná být po letech opět trendem , ale tady bych doporučoval stavební dozor , který ušetří náklady a předejde nebo by měl technologickým chybám . Hrubá stavba je základové pasy, kanalizace , základová deska , hydroizolace pod obvodové zdivo , obvodové zdivo , případně strop pokud ho stavba obsahuje tak i betonové schodiště , poté nadezdíky , pozední věněc s kotvením, vazba krovu , položená střešní krytina , bleskosvod . Poslední otázka je zase jak od koho a jak to kdo nacení . *jasne*

hop®
hodnocení

0x

Souhlasím s názory, že je daleko prozíravější si na celou stavbu (pokud si něco nebudete dělat sami, samozřejmě) zvolit jednu firmu, která si potřebné řemeslníky zajistí a zodpovídá za ně, koriguje i harmonogram veškerých prací. Všechny záležitosti (od případné úpravy stavby oproti projektu po případné reklamace) potom budete řešit s jednou firmou, s jedním člověkem. Naše firmička takto funguje a zákazník je spokojen.

Jen příklad jako zdůvodnění: pokud si zákazník najme jinou firmu na elektroinstalaci, bývá domluva s touto cizí firmou většinou problémem, takže pak může třeba dojít k tomu, že elektrikář rozbije hotovou stěnu kvůli natažení kabelů přesto, že tam podle projektu žádné vedení být nemělo a podobně. A podobné práce navíc včetně zbytečného materiálu většinou ve finále zaplatí zákazník.

hodnocení

0x

svěřte stavbu domu jedné frimě do určité fáze! (hrubá stavby) , a pokud s ní budete spokojeni, můžete s ní uzavřít návaznou smlouvu na dokončenídomu. Rozhodně bych jedné firmě apriori od začátku nedal celkou stavbu. Je dost časté že se zde uplatňují ukrajinci či jiní zahraniční dělníci, jež mohou být šikovní, ale i nešikovní. Stavbu vyloženě na klíč nedoporučuji.

lidus*
hodnocení

0x

Já bych stavbu na klíč rozhodně zadala jedné firmě, případně si svépomoci udělala základovou desku a na ni nechala postavit nějaký montovaný domek. Stavba svépomoci se může zdát levnější ale spočítejte, čas, nervy, těm z rodiny taky budete muset nějakou korunu dát (aspoň u nás se i rodině práce byť minimálně platí) a dál připočítejte co dáte za pití a jídlo a jak se stavba prodraží ježděním na ni a nákupy materiálu v malém . No a taky co si sami pokazíte to si sami zaplatíte-nemáte u koho reklamovat. Přeji vám ať se dílo podaří a dobře se bydlí.

hodnocení

0x

Je tu veka hromada dobrych rad. Zalezi opravdu na penezich. My jsme staveli tak, ze jsme neco delali sami a na neco si najimali jednotliva remesla a praci dusledne sledovali a kontrolovali. Bohuzel neznam firmu, ktera stavi na klic a dobre, cimz nechci rict, ze neexistuje. Na enize vyjde stavba timto zpusobem urcite levneji, ale zahrnuje take rozsahle studium materialu na internetu.

Pro predstavu vedle nas svavela dum firma, zacali jsme priblizne stejne a to az do vyliti podlah bylo cca na stejno. Co me prekvapilo, ze firma zacala ihned zateplovat a delat fasadu. Podle meho nazoru tu vlhkost budou novi majitele z domu dostavat odne dlouho. Takze firmu ano, ale vybirejte peclive a prebirejte stavbu po danych usecich, aby jste to mohli kontrolovat. Zakladove pasy a deska - kontrola pred a zalitim, aby jste videli, ze tam je vse jak ma byt a po zaliti. Potom zdi, kontrola rovnosti, jestli tam nejsou velke spary a tak dal az do vytezneho konce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]