Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne. Mám takový záměr - koupit dva byty. Jeden malý a druhý pidimaličký. Kamarádem mi to bylo doporučeno jako dobrá investice a po dlouhém přemýšlení zjišťuji, že má pravdu. Ten malý byt bych chtěl pronajímat a ten malý by mi sloužil jako sklad, kancelář a místo na občasné přespání v Praze. Výše za pronájem by měla téměř pokrýt výši splátky za obě jednotky. Něco málo bych doplácel a hradil bych fond oprav. Služby by si hradil každý zvlášť.
Můj problém je financování. Mou oficiální pracovní náplní je studium => oficiálně žádné příjmy. Proto se kamarád nabídl, že tu hypotoku vezme na svou firmu. Papírově si uděláme smlouvy mezi sebou, pro případ, že bychom se pohádali nebo by jeden z nás nedejbože zemřel. Po doplacení hypotéky by mě jako že "prodal", ale problém je v tom, že se to muselo zdanit a to dosti tučně. Nenapadá vás nějaké rozumné řešení? Díky
Dobrý večer,
snad jedině tak,že kamarád si vezme hypotéku,ale skutečným kupujícím a tedy i majitelem budete jen Vy.A pochopitelně mezi vámi dvěma byste to měli ošetřit smluvně.
Děkuji za odpověď, která se konečně týká mé otázky.
Zní to velmi prostě, ale údajně to nejde. Rozumíte tomu více do hloubky? Myslím, že když si firma (s.r.o) vezme úvěr (hypotéku), tak onu nemovitost nemůže jen tak "napsat" na někoho cizího (musí to mít v majetku firmy a odepisovat). Díky moc
Mladý muži , proč se nás ptáte , když tomu rozumíte? Já mám velké námitku, pokud váš přítel půjde do insolvence, nepomůže vám žádná smlouva. Ze zákona se platí prvně stát, potom banka, zaměstnanec a potom vy. Já bych tuto blbost nikdy neudělala. To se dá ošetřit jedině...
Nejsem si vědom, že bych nějak vyjádřil, že tomu rozumím. Hodně zákonů ČR se dá obejít. Slovo obejít je důležité - neznamená totéž co porušit. V této oblasti se pohybuji krátkou dobu a proto se ptám zda v tom někdo nemáte již nějakou zkušenost.
Insolvence? Ano - co by kdyby - může se to stát. Otázkou je jaká je pravděpodobnost. Vzhledem k ekonomice firmy - dosti malá (ale je tam).
Děkuji všem, že máte takové obavy a snažíte se mi to rozmluvit - je hezké, že vám na mě záleží (myšleno BEZ ironie).
Takovou blbost by jste nikdy neudělala? Takže jste toho názoru, že je lepší chodit do práce s vědomím, že pokud nezaplatím nájem jste na ulici a budete čekat na důchod, který Vám bude vyplácen ze státního dluhu?
Ti co to jakoby rozmlouvají,ale nerozmlouvají,tak jen z důvodu špatných zkušenosti,kterak měli růžové brýle,jak lehce se či by dalo vydělata nic.
Je jen na tobě jak se rozhodneš...
Na jednu stranu ůtočíš na stát a na jeho dluhy,ale v podstatě ty chceš udělat to samé.Si půjčit a jid do něčeho naco sám nemáš.
Raději bych se asi domluvil s kámošem a dělal s ním kšechty,když mu firma šlape.Nebo ho požadal o půjčku bez ůroku na nemovitost,když ma s.r.o. tak nebude mit hluboko do kapsy
Možností je vždy několik,hodně zdaru...dobré vydělky a minimum starosti,protože nic zadarmo
Zlegalizujte svoje příjmy. O zaplacené úroky si snížíte základ daně z příjmu, takže to vyjde finančně asi tak nastejno, ale nemusíte se přitom spoléhat na kamaráda.
Tak to jste opravdu borec že chcete jít do hypotéky když jste ještě student a nemáte žádné příjmy a ještě k tomu na 2 byty.
Já už nějaký roky pracuji,ale jelikož ještě nemám přítelkyní ani děti a nevím co bude za x let,tudíž mám strach jít sám do hypotéky.
Vy chcete dokonce života financovat 2 byty? Tak to vás teda obdivuji.
Aby jste se za 5 let až budete mít rodinu a jiné životní proirity nemlátil do hlavy,že musíte stále splácet.
Pokud tuto poradnu berete jako moudré rady do života a nikdo nemá v úmyslu zde vkládat odpovědi k tématu, pak tuto otázku raději můžeme ukončit.
Myslím, že jsem v dostatečné míře vysvětlil čím bude hypotéka financována. Já taky nevím co bude za x let. To asi neví nikdo. Strach nemám. Do konce života to financovat nechci. Hypotéku zamýšlím na necelých 20 let. Doufám, že budu žít déle. Vy se chcete celý život bát z rostoucích cen za nájem? Za 5 let až budu mít rodinu, budu mít dva byty, jejiž cena za nájem bude pokrývat hypotéku a to ať už budu mít priority jakékoli. A navíc můžu byty kdykoli prodat. Něco jsem nedomyslel? Nedává to smyl? Přijde vám logičtější platit 10000 kč /měsíc po dobu třeba 5 let?
Zeptejte se kamaráda, který vám toto poradil, kolik bytů už zakoupil on, jestli měl štěstí na samé spolehlivé nájemce, pokrývá mu příjem z nájmu skutečně všechny náklady? Proč si chce vzít hypotéku pro vás, když by si mohl místo toho koupit další dva byty sám pro sebe a vydělat balík?
Osobní zkušenost nemám, ale myslím, že nájem pokryje tak padesát procent nákladů. Musíte počítat s tím, že byt bude třeba pár měsíců prázdný (to protože se budete snažit vytřískat z toho co nejvíc a o drahý byt se nájemci zrovna nebudou prát), taky budete muset investovat do údržby bytu, i slušní nájemníci vám ho za pár let vybydlí, k cizímu majetku se člověk nechová tak jako ve svém.
Brát si hypotéku při nepravidelných příjmech je nezodpovědné. Pokud by vám osobně banka hypotéku neschválila, znamená to, že skutečně nejspíš nejste schopen takové částky splácet. Byty sice můžete kdykoli prodat, ale neznamená to, že pak budete zpět na nule, můžete skončit i hodně v mínusu.
Jistě vím že tyhle věci bych nikdy neřešil s kamaradem či skrs kamarada
Svou finační zaležitost si musíš promyslet sám,je to závazek,starosti a ne vždy výdělěk
Ovšem každý si musí vším projíd sám,takže neříkám at do toho nejdeš,proč ne,třeba ti to půjde,ale taky se připrav i na možný pád bez vydělku s hromadou starosti,když ti to nevyjde.
Ne každý najemník řádně platí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.