Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď z nájmu a vratná kauce

Od: akin odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, jdu si pro radu, ke dni 1.4. jsem se rozhodla dát pronajímateli výpověď z nájmu s tříměsíční výpovědní lhůtou dle smlouvy. Tudiž by moje smlouva měla končit k 30.6. 2012 a k tomuto dni bych pronajímateli předala byt v "původním stavu". Záměrně mám původní stav v závorkách, jelikož jsem se před pěti lety stěhovala do novostavby. Tím bych se chtěla také zeptat co zde je možno považovat za původní stav? A další moje otázka je právě k té kauci. Při podepisování smlouvy jsme skládala kauci ve výši tříměsíčního nájmu. Tudiž jsem měla za to, že nyní když nezaplatím dva měsíce nájem, ztrhne se mi to z kauce a zbytek tudiž ten poslední nájem se mi buď vrátí, nebo jej použije pronajímatel ještě na nějaké doopravy co se mu nebude zdát. Samozřejmě je pro mne jasné, že byt nenechám po sobě v nesolidním stavu. Nyní mi od pronajímatele přišlo, že mám do půli dubna vystěhovat byt a řádně jej předat. Tak se chci zeptat zda je tohle možné. A také by mne zajímalo jak mám postupovat v případě, kdy jsem si do bytu na svoje náklady nechala namontovat žaluzie na plastová okna. Pronajímatel mi je neproplatí, chtěla jsem se domluvit na finanční kompenzaci s novým nájemníkem, ale nevím zda mi tento kontakt bude vůbec umožněn. Pokud bych si žaluzie odmontovala, dojde k znehodnocení plastových oken. Poraďte prosím. Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Podle níže uvedeného odstavce by výpovědní lhůta podle mého měla končit až k 31.7.2012 - to znamená, že výpovědní lhůta by byla květen, červen, červenec. Zdroj: bezplatnapravniporadna.cz/...
Výpověď z nájmu, lhůta
Nájem bytu zanikne písemnou dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem.
V písemné výpovědi musí být uvedena lhůta, kdy má nájem skončit.
Výpovědní lhůta nesmí být kratší než tři měsíce a musí skončit ke konci kalendářního měsíce. Výpovědní lhůta začne běžet prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď doručena adresátovi.
Pronajímatel může vypovědět nájem pouze z důvodů uvedených v zákoně.
Co se týče původního stavu, ten měl být vyznačen v předávacím protokolu a nebo v příloze nájemní smlouvy včetně předání měřidel a vnitřního vybavení. Nemyslím si, že by pronajímatel mohl zkrátit výpovědní lhůtu. Žaluzie jste měla namontovat po dohodě s majitelem. Alespoň tak to bývá uvedené v nájemní smlouvě. Jinak by nebyl povinnen to s vámi řešit a ani - pokud nebude dobrá vůle - připustit finanční kompenzaci s budoucím nájemníkem. Kauci musí vyúčtovat a zase by způsob měl být uveden v nájemní smlouvě. Mohla by být k vrácení až po vyúčtování energií a služeb. Takto bych to alespoň řešila já - jako majitel a nebo i nájemník.
doplněno 06.04.12 20:21:

Tak to je dobře, že montáž byla provedena se souhlasem s majitelem. Tak se s ním dohodněte, že si částečnou kompenzaci vyřídíte s dalším nájemníkem. K tomu vyúčtování - možná budou ještě nějaké výdaje proúčtovány - mohly by to být především výdaje spojené se společnými prostorami - osvětlení, zvonky, úklid, společná anténa. Ale to jistě budete vědět sama. A samozřejmě, pokud jste mu výpověď předala již v březnu, tak potom by výpovědní lhůta měla proběhnout tak, tak uvádíte.

akin
hodnocení

Ano, žaluzie byly montovány se souhlasem majitele. A energie s nájmem nemají nic společného, ty jsou psány přímo na mě, jako na osobu. S těmi pronajímatel nemá v ten moment co jsem tam bydlela já nic společného.

haninka*
hodnocení

0x

Ohledně termínu ukončení nájmu se musíte podívat do smlouvy. Lhůta běží totiž různě. Buď doručením výpovědi anebo následujícím kalendářním měsícem od doručení. To je rozdíl. jestli je tam to slovíčko kalendářním a Vy jste doručila výpověď 1. 4. běží až od 1. 5. Ohledně kauce je to tak, že až pronajímatel převezme byt a posoudí jeho stav tak vám dá vratnou kauci. Do té doby budete platit nájem. Musíte se na to podívat z jeho pohledu a pak Vám to dojde. Co když třeba byt ve výpovědní lhůtě "zboříte"? Jako si smlouvou chráníte to abyste nebyla bezdomovec, on si chrání svůj majetek. A na žaluziích se musíte domluvit. A poměrně mě zaráží že to řešíte až teď. Protože jestli jsou namontovány tak, že při odejmutí by plastová okna poškodila, tak by Vám ty okna taky mohl dát zaplatit. Ale to by musel být ...

lui*

Ze zákona začíná tahle lhůta běžet 1. dne následujícího měsíce.

akin
hodnocení

Ale já jsem výpověď doručila již v březnu. A k těm žaluziím. Každý nájemce to zde dělal tak, že je přenechával následujícímu nájemci za nějakou částku k odkupu. Nevím zda by došlo k úplnému znehodnocení oken, každopádně by na oknech zůstaly díry po upevnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]