Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spára v panelovém stropu

Od: zmatenka® odpovědí: 12 změna:

Potřebovala bych poradit, jak na spáru mezi stropními panely v panelákovém bytě. Budeme malovat a ráda bych věděla, jestli se dá nějakým způsobem ta hrozná spára zamaskovat, nebo alespoň ji udělat nenápadnější. Není nikterak malá, má šířku asi 4 cm a hluboká je cca 2 cm. Délka je pochopitelě po celé místnosti. Předchozí majitel bytu ji asi taky chtěl nějak zamaskovat, ale zbyly po něm na některých místech jakoby "okousané" hrany a jinde zase boule - zřejmě od omítky *zed*. Vím, že asi by bylo nejvhodnější udělat sádrokarónové podhledy, ale vzhledem k finančním možnostem nových majitelů (studentů) hledáme nějakou levnější alternativu. Snad má někdo z vás zkušenosti. Díky za jakoukoliv odpověď.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sargo*
hodnocení

3x

Já bych se smířila s tím, že je to panelák a těch pár stovek investovala do lepších věcí, třeba příjemné barvy na ty malované zdi. Já vím, že ta spára řadě lidí vadí, ale jako laikům se vám to stejně nepovede udělat pořádně - nebo jsem to ještě neviděla podomácku udělané pořádně, asi to vážně nebude tak samozřejmé - a není to ani stálé bydlení, ale podle všeho pronájem... zkuste se na ni neupínat, ať vás zbytečně neštve, dejte zajímavý lustr a nikdo ji nebude vnímat, protože ji beztak v paneláku každý očekává :)

hahanaj*
hodnocení

0x

vyberte vhodný tmel istavitel.cz/...

Z těch tmelů bych nedal žádný.

Pokud je spára hlubší,zafoukl bych pěnou,po vyzrání oříznul a přelepil páskou na sádrokartony a přejel buďto tmelem na sádru nebo štukovým tmelem .

jabraka*
hodnocení

0x

Dobrá alternativa jsou PS podhledové desky.Ale dá se dobře využít i flexibilní lepidlo na obklady.Předtím je vhodné tyto žlábky natřít adhezním můstkem,na bázi akrylové pryskyřice(disperze)Po aplikaci flexilepidla se dorovná opravená plocha finální stěrkou.Pak stačí lehce zabrousit a strop je dokonale rovný.Předpoklad je,že se vše ze žlábku odstraní a vyseká.

JABRAKA

hodnocení

0x

tyhle opravy spár zvláště stropu nejsou vůbec jednoduché a NEodborník si s nimi poradí těžko a často i poté praskají kvůli tepelné roztažnosti a vibracím. Navíc píšete "mega" šířku a i hloubku. Postupoval bych očistěním spáry vyškráváním nesoudržných částí. Potom penetrací a zaházením maltouvou směsí nebo spíše lépe asi štukemči sádrou s tím,že uprostřed by se spára stále vynechala vložením nějakého pásku,který tam tu spáru vytvoří š.cca 5mm. po zaschnutí bych spáru (již užší) vyplnil buď tmelem nebo malířskou profipastou - pružná sádrová plastická směs. Spáru je celkem zbytečné se snažit kompletně zaplácat maltou - časem zase praskne. Jinak štukové směsi se prodávají již připravené v pytlích jen pro smíchání s vodou. Pokud jste nikdy neopravovali v bytě štuk a nemáte potřebná hladítka a houbičky a pomůcky bude to těžké. Netvrdím,že tento postup prací vzhledem k opravě stropu ideální, chtělo by to vyzkoušet, zdali je to vůbec proveditelné.

To MIramira-proč hned kupovat pytel štuku ,když lze koupi jen kbelíček hotového štuku o obsahu cca2,5litru?Tak širokou a hlubokou spáru štukem nebo sádrou-to asi nee to by nebylo řemeslné.Jádrovou ano ,i tu dilataci ano ale pro neznalé dost problematické,záleží dost na zručnosti!

hodnocení

0x

Já vřele souhlasím se sargo. Část života jsme bydleli v panelácích a se spárami jsme dělali možné i nemožné. Dokonce i to, že se muž naštval, přinesl ocelové klínky a natloukl je do spáry, aby se nehýbala. Tmely, pásky, sádry, obvazy, štuky a pružné povrchy. Všecko zbytečné. Po čase to prasklo a vysypávalo se to a spára zase jako kráva. *plac*Smutný příběh.

Tak to máte asi smůlu.Bydlím v druhém nejstarším panelovém domě ve městě a žádné spáry nevypraskali.Jediné takové spáry jsem našel při demontáži starého umakartového jádr při rekonstrukci a ty jsem taky nechal tak,přes opět snížený podhled nejsou vidět ,ani předtím nebyli.

Pokud to je postaveno správně,tak spáry po správné opravě nepraskají.Leda snad u domů stavěných po roce 89.

doplněno 06.04.12 20:51:

To Babkazov-a ty klínky sloužili k čemu? ty to tak max roztáhli ještě více!

craft*
hodnocení

0x

Já jsem to napřed oškrábal, natřel penetrací a vyplnil normálním flexi lepidlem na dlažby. Pak přebrousil, zaštukoval a zatím (3 roky) je to na stropě k nenalezení.

Upozorňuju ale, že to nebyl panelák ale rodinný dům, kde se ty panely patrně tolik nehýbou...

hodnocení

Jéje, tolik odpovědí - a jedna lepší než druhá :). Děkuju moc za váš čas a ochotu poradit. Vidím, že to vůbec není jednoduché takovou potvoru spáru zlikvidovat nebo alespoň zakrýt. A jelikož jsme opravdu amatéři nezkušení, po přečtení vašich odpovědí jsme uznali, že v našem případě bude nerozumnější dát na radu pod nickem "sargo". *smich* V každém případě jste mi rozšířili obzory a za to vám všem veliký dík...

mowla*
hodnocení

0x

Párkrát už jsem něco podobného dělal...

Spáru (a okolí) co nejlépe očistit od materiálu, který nedrží (typicky vrstvy barvy), natřít (nastříkat) penetrací a vyplnit mírně pružným lepidlem na obkladačky (v nouzi třeba sádrou rozdělanou akrylátem - třeba tou penetrací)... Po vyzrání přebrousit (srovnat s okolím)... Pak překrýt (přelepit) skelnou tkaninou/rohoží (např. skleněná tapeta) o šířce alespoň 10 cm za spáru (při šířce spáry 4 cm to znamená 24 cm tkaniny)... Opět přebrousit - okraje...

Tohle vydrží, i když panelák skřípá ve švech při větru...

A vymalovat fasádním válečkem...

jabraka*
hodnocení

0x

Když jsem četl příspěvky,tak mi mira mira vnuknul myšlenku.Nařezat proužky polystyrenu na hloubku žlábku a vlepit je akrylem.Zbytek vyrovnat jen finální stěrkou.Na úpravy stačí ostrý nůž.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]