Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nastěhovala jsem se do nového bytu s průtokovým ohřívačem vody, který nám zároveň i topí... tlak v obvodu byl téměř na nule a během měsíce kles úplně, v radiátorech podivně škrundá a čvachtá a já nikde nenašla uzávěr, kterým bych otočila a vodu v oběhu doplnila. Poraďte prosím, kde hledat.
Jde o kotel Junkers, zespodu má rubek - teplá voda, voda, plyn voda, voda a zase teplá voda (červené kohoutky a teplé na dotek)
Děkuji
Vetta
Kotlů Junkers je více typů, předpokládám ale, že u každého novějšího už je někde ventil na dopouštění vody - zvýšení tlaku v systému integrovaný už v tělese kotle.
najděte si na junkers.cz/... obslužný návod podle typu Vašeho kotle... buď ho máte v papírech nebo někde nálepku s typem na boku kotle.
Většinou je malý kohoutek blízko přívodu studené vody nebo na společné trubce... nebo zavolejte šikovného souseda...
jinak se dá doplnit voda do systému přes nějaký ventil kdekoliv v systému, ovšem v novém bytě ho už asi nenajdete... pokud to teda není byt starý, jen pro Vás nové bydlení...
doplněno 04.04.12 08:53:ukázka možných typů... a jak je starý ten Váš? kotel...
děkuji za odpověď,
ventil právě nemůžu najít, veškeré kohoutky, které jsou viditelné, jsou otevřené, do kotle se nedá dostat
návod ani nálepku jsem nenašla, ale po prostudování vaše odkazu, poznala jsem v něm jeden z Ceraclass
majitelka bytu (starého, pro mě nového mi není schopna dát žádné rozumné informace
přikládám foto...
děkuji
Přívod vody vede tou opláštěnou hadičkou na pravé straně, tam někdy by měl být maličký ventil, fotka není zřetelná, vidím tam nějaký závit. Jestli byl tlak na nule, nejspíš by stačilo dofouknout ten balon, ventilek je nahoře za kotlem, problém bych viděl tam. Voda pokud nekape radiátor nemá kam, většinou je málo nafoukaný vyrovnávač tlaku.
Je i možnost, že kotel není vybaven dopouštěním (některé Junkersy to mají jako zvláštní výbavu). Mrkněte ještě na trubky a radiátory, jestli tam nemáte vypouštěcí kohout, většinou se instaluje blízko zdroje vody, třeba pračkového kohoutu.
děkuji všem
nakonec jsem přeci jen zavolala profesionála, který dopustil vodu (a ukázal mi kde), dopumpoval tlak (když předtím odšrouboval celý obal kotle a balancujíc na vaně se dostával po hmatu kamsi dozadu) a vyměnil elektrody... jsem teď velice chudá, ale obávám se, že tohle bych sama nezvládla, přestože kromě výměny elektrod udělal prakticky jen to, co jste mi radili
ještě jednou děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.