Nejste přihlášen/a.
Komatex není polystyren,ale progresivně pěněný plast na bázi PVC.Jeho řezání odporovým drátem je nesmysl.Nejlepší je ostrou hranou,špičkou nože,nůžek,rycí jehlou a pod.vyrýt podle pravítka rýhu,podle tloušťky desky třeba dvakrát a zlomit v rýze.Pak jen zapilovat hrany.
JABRAKA
Ano, jde to řezat přímočarkou, řetězovou pilou by to jistě šlo také Ale pokud to má k něčemu vypadat, tak lze bez problémů využít truhlářské technologie - tedy nařezat to na slušné formátovací pile s trapezovým kotoučem. Pokud opravdu záleží na vzhledu hran, tak to jde krásně zahoblovat na srovnávačce. Velmi obstojného výsledku lze dosáhnout frézováním - sám jsem z tohoto materiálu vyráběl frézováním na CNC fréze spousty nápisů a loga výrobců kosmetiky do prodejen.
Hlavně nezkoušejte ten horký drát - to je jako pálit PVC! Zdaleka ne každý plast jde dělit tímto způsobem, což evidentně některým ušlo...
Pokud potřebujete jen takto malé množství, zkuste nějakou reklamní tvorbu - používají to často na reklamní cedule. Jinak na internetu je spousta odkazu na prodej tohoto materiálu
Přesně tak - řezačka polystyrenu s odporovým drátem nenadělá nepořádek, pouze trošku smrdí, když se tam polystyren déle pálí.
Já jsem demontoval starou žehličku, ve které je odporový drát stočený do spirály a zalitý nejakou keramikou. Toho odporového drátu potřebuju asi 30cm (dá se koupit i v prodejnách elektrosoučástek.
Pak už stačí rosná deska (bez nerovností na povrchu s rozměry aspoň 500mm x 1000mm.
Nad desku musíš udělat nějakou konstrukci pro uchycení a současně napínání horního konce odporového drátu.
Z místa kde uchytíš nahořeodporový drát spustíš svislici a v tom místě desku provrtáš vrtákem asi 0,5mm až 1mm. Ideální je díru vyvložkovat nějakou elektrikářskou dutinkou, aby ti rozpálený drát neohříval drřevo desky.
Ze spodu desky přivedeš jeden pól z trafa, na horní konec odporového drátu přivedeš druhý pól z trafa. Ještě si tam do jednoho z vodičů vlož vypínač, aby se ti odporový drát zbytečně nepřehříval a nepřepálil se.
Poslední zkouška je určení spríávné délky odporového drátu, a tím i teploty odporového drátu. To musíš vyzkoušet.
Na napájení stačí obyčejný transformátor bez usměrnění. V žádném případě tam nepřipojuj vyšší napětí než 24V.
Já řežu napětím okolo 12V až 15V. Proud jsem neměřil.
Před řezáním si zkontroluj úhelníkem, jestli odporový drát a deska řezačky svírají pravý úhel (90°). Pak už si pouze na desku přichytíš nějaký kus vinglu, který bude sloužit jako doraz a povede řezaný polystyren.
Přeju hodně štěstí při stavbě a málo smradu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.