Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bydlím v typickém Vinohradském činžáku z první republiky (1929) a z půdy našeho domů jsem si včera přinesla staré křeslo. Bylo pod neskutečnými nánosy prachu, suti a špíny. Po základním očištění jsem zjistila, že je naprosto nepoškozené je to opravdu poctivý kus nábytku (ve dvou jsme ho téměř nemohli unést). Zajímalo by mě z jaké doby může alespoň přibližně být a také jestli mi někdo dá tip jak hloubkově vyčistit jeho čalounění.
Děkuji a přeji hezký den.
Je to kolečkové křeslo z poloviny 50tých let.Je přečalouněné,podle látky tipuji někdy v 70tých letech ale vzor prošití původního koženkového zůstal zachován.Kolečka byla původně kovová chromovaná.Toto křeslo bylo potaženo koženkou která se jako by lepila na kůži sedícího.Pro to bylo asi také přečalouněno.Křeslo se vyrábělo také v provedení kůže ale moc se jich nedochovalo.Bylo určeno spíše pro ministry a vyšší ůředníky.I na tu dobu bylo poměrně dost drahé a běžný člověk si jej koupit ani nemohl.Ať vám slouží.
Je vidět, že je to poctivá práce. Ale asi to nebude starožitné, protože dřív se čalounilo spíš s barevnými látkami se vzory. Našla jsem podobné na bazaru, i když píší, že je lehké : inzerat.i-bazar.cz/... a nebo také: inzerat.i-bazar.cz/... Ale je možné, že se jedná o starší dřevěné křeslo nově potažené. V každém případě je pěkné. Co se týče vyčištění, asi by to chtělo vynést ven a pořádně vyklepat - případně i doma, ale s použitím vlhkého třeba starého prostěradla, které by zachytilo prach. Pokud je zespodu vnitřek křesla zakrytý takovou pytlovinou - to bych alespoň částečně odkryla a pořádně vysála hubicí vysavače.
Určitě je dřevěné, je opravdu velice masivní a těžké. Co se týče potahu, nevím zda bylo znovu potaženo, nevím podle čeho to poznat. Vyklepala jsem co to šlo, již se z něj nepráší a opravdu důkladně jsem ho vyluxovala, poté jsem ho drhla kartáčem na mokro. Každopádně mi udělalo radost, v tomto bytě potažmo domě jsem objevila více takovýchto původních kousků a kvalita tehdejšího zpracování je skutečně obdivuhodná.
Poradce Lidka, vám nahoře dala dobrou radu, jak křeslo vyluxovat a čistit. Přidala bych ...moje rada, se vám určitě nebude líbit. Koupit velký černý pytel na odpad, vejde se do něj i automatická pračka. Křeslo do něj zabalit, nastříkat do pytle jeden spray, na lezoucí a létající hmyz. Nechala bych křeslo, nejméně týden v karanténě. V tom čalounění musí bydlet hodně živočichů. Pak teprve bych křeslo, nechala v pokoji doma.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.