Nejste přihlášen/a.
Prosím o zhodnocení ..
Instalatér mi svařil trubky ... jedná se o odpad od pračky, kterou mám v předsíni v paneláku. Odpadní trubka vede pod podlahou do jádra. Podíval jse se do trubky a koukám, že v místě svaru je zevnitř lem, což mi nepřijde úplně správně, protože to zmenšuje užitný vnitřní prostor... Nicméně dle pana instalatéra je to takhle svařené v pořádku.
Vzhledem k tomu, že mi dělal v novém jádru nejen tento odpad, ale i veškeré ostatní vodoinstalace, zajímá mne, jestli se takto (s vnitřním lemem) opravdu běžně sváří a je to v pořádku (a to i u těch tenkých trubek na vodu), nebo to v pořádku není a dělá to špatně.
Pokud je to špatně - je vhodné to předělat, nebo to je špatně, ale nevadí to? (kromě toho pod podlahou je vše ještě odkryté a přístupné)
Zdravím . Trochu mne zarazilo , že máte odpad z trubek PPR. Ale už jsem viděl i jinačí věci. Asi viděl proč nelze použít HT nebo PVC. Takhle po netu se to pěkně kritizuje , ale na stavbě je to o něčem jiném. Co se týče toho lemu , tak záleží jak moc je velký. To co je na té fotografii , tak to je běžné. Pokud někdo tvrdí že ne , tak mu dám do ruky svářečku a může se předvést. Ale aby to prošlo tlakovou zkouškou. Při sváření se dá nastavit pouze teplota a zajistit čistota kopyta. Doba sváření se dá pouze odhadnout a je na zkušenosti každého svářeče. Jinak se svařuje uprostřed místnosti , jinak když mám ruce zalomený za trubkama v bytovým jádru. Ptáte se jestli je to špatné nebo se to musí předělat. Já sám za sebe říkám , že tak jak je to na té fotografii je to v normě . A 90% všech svárů takhle vypadá.
Pro jistotu jsem si vzal ještě brýle a pořádně si prohlídnul tu fotku. Musím se opravit. Je to v normě , ale mohlo to být lepší. Dávám 20% svárů takhle vypadá.
No já bych 20PPR na odpad nepoužil. Nevím jak je ten úsek dlouhý, a kolik je tam místa, ale když už by to muselo být tak alespoň větší průměr(25,32?). Docela bych se bál, že to čerpadlo z pračky neprotlačí. Ale jak říkám, Nevím jak je to dlouhé.
Odpad na pračku může být kklidně udělán z PPr ničemu to nevadí ,ten lem je trochu na škodu ale není to katastrofa.O nějakém ucpání žmolky také nemůže být řeč protože žmolky se zachytí ve filtru v pračce.Pro INSTALATÉRA OPTIMÁLNÍ A ČAS JE DÁN KE KAŽDÉMU PRŮMĚRU TRUBEK.Při správně provedeném spoji se lem nikdy neudělá a zachován je i průřez trubky.Já vím že svařit touto metodou trubku se dá naučit během hodiny snad i cvičená opice a v 90% bude spoj fungovat ale horší je to pak tam kde není vidět, uvnitř trubky.
Z hlediska fyziky dám za pravdu předešlému-nevadí to. Již před staletími se fyzik Bernoulli věnoval průzkumu proudění vzdušin a kapalin. Zjistil, že pokud je roura někde zúžená, kapalina tam proudí rychleji, takže celková kapacita průtoku se nesníží. Někteří instalatéři-precizisté-mají takový forrichtung, který zastrčí do trubky odpovídajícího prúměru, a lihovkou si označí, jak hluboko natavenou trubku zastrčit, těm se eventuelní extrémy nestávají. Ale jak už bylo naneseno-nemá to vliv na rezivění zemské osy.
přesně tohle je hodně zastrčený,stačí tužkou udělat risku jak zasunout,zbytečně se zmenšuje průměr,vypadá to i dost nahřátý
doplněno 31.03.12 22:20:jinak koho tohle napadlo na odpad,? jsem zvědav za jak dlouho bude ucpáno od chlupu a žmolku které projdou sítkem,na odpad se používá novodur nebo ht rozvod k tomu určený
Taky mám z pračky odpad až do hlavního svodu vedený touto vodovodní trubkou, 7 let, a bez problémů,svařoval jsem si to sám takže o kvalitě a estetičnosti se vyjadřovat nebudu ,na jiný odpad bych si to netroufl dát,vana,umyvadlo,dřez odtud už jdou větší nečistoty než z pračky,tam by ten lem ve sváru mohl vadit .
Na pevnosti to neškodí,jen asi voda bude odtékat pomaleji.To dá takovou práci vzít vrták,který má stejný průměr jako trubka,vrták upnout do nějaké svorky nebo vrtačky a díru třeba i ručně provrtat turch,aby tam byl stejně velký průměr jako v trubce?Ovšem vrták musí být ostrý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.