Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak svářet umělohmotné trubky? - posouzení

Od: petrx* odpovědí: 11 změna:

Prosím o zhodnocení ..

Instalatér mi svařil trubky ... jedná se o odpad od pračky, kterou mám v předsíni v paneláku. Odpadní trubka vede pod podlahou do jádra. Podíval jse se do trubky a koukám, že v místě svaru je zevnitř lem, což mi nepřijde úplně správně, protože to zmenšuje užitný vnitřní prostor... Nicméně dle pana instalatéra je to takhle svařené v pořádku.

Vzhledem k tomu, že mi dělal v novém jádru nejen tento odpad, ale i veškeré ostatní vodoinstalace, zajímá mne, jestli se takto (s vnitřním lemem) opravdu běžně sváří a je to v pořádku (a to i u těch tenkých trubek na vodu), nebo to v pořádku není a dělá to špatně.

Pokud je to špatně - je vhodné to předělat, nebo to je špatně, ale nevadí to? (kromě toho pod podlahou je vše ještě odkryté a přístupné)

Jak svářet umělohmotné trubky? - posouzení

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím . Trochu mne zarazilo , že máte odpad z trubek PPR. Ale už jsem viděl i jinačí věci. Asi viděl proč nelze použít HT nebo PVC. Takhle po netu se to pěkně kritizuje , ale na stavbě je to o něčem jiném. Co se týče toho lemu , tak záleží jak moc je velký. To co je na té fotografii , tak to je běžné. Pokud někdo tvrdí že ne , tak mu dám do ruky svářečku a může se předvést. Ale aby to prošlo tlakovou zkouškou. Při sváření se dá nastavit pouze teplota a zajistit čistota kopyta. Doba sváření se dá pouze odhadnout a je na zkušenosti každého svářeče. Jinak se svařuje uprostřed místnosti , jinak když mám ruce zalomený za trubkama v bytovým jádru. Ptáte se jestli je to špatné nebo se to musí předělat. Já sám za sebe říkám , že tak jak je to na té fotografii je to v normě . A 90% všech svárů takhle vypadá.

instalater*

Pro jistotu jsem si vzal ještě brýle a pořádně si prohlídnul tu fotku. Musím se opravit. Je to v normě , ale mohlo to být lepší. Dávám 20% svárů takhle vypadá.

lui*

No já bych 20PPR na odpad nepoužil. Nevím jak je ten úsek dlouhý, a kolik je tam místa, ale když už by to muselo být tak alespoň větší průměr(25,32?). Docela bych se bál, že to čerpadlo z pračky neprotlačí. Ale jak říkám, Nevím jak je to dlouhé.

Odpad na pračku může být kklidně udělán z PPr ničemu to nevadí ,ten lem je trochu na škodu ale není to katastrofa.O nějakém ucpání žmolky také nemůže být řeč protože žmolky se zachytí ve filtru v pračce.Pro INSTALATÉRA OPTIMÁLNÍ A ČAS JE DÁN KE KAŽDÉMU PRŮMĚRU TRUBEK.Při správně provedeném spoji se lem nikdy neudělá a zachován je i průřez trubky.Já vím že svařit touto metodou trubku se dá naučit během hodiny snad i cvičená opice a v 90% bude spoj fungovat ale horší je to pak tam kde není vidět, uvnitř trubky.

robin1*

To instalater: doba sváření se nemusí odhadovat, pro neodhadce se dělá (nebo aspoň dělala) svářečka která má nastavitelné pípání po vteřinách. Počkáš na pípnutí nasadíš, počkáš na pípnutí, sundáš spojíš. Použil jsem to jednou.*smich*

kjanik112*
hodnocení

0x

Z hlediska fyziky dám za pravdu předešlému-nevadí to. Již před staletími se fyzik Bernoulli věnoval průzkumu proudění vzdušin a kapalin. Zjistil, že pokud je roura někde zúžená, kapalina tam proudí rychleji, takže celková kapacita průtoku se nesníží. Někteří instalatéři-precizisté-mají takový forrichtung, který zastrčí do trubky odpovídajícího prúměru, a lihovkou si označí, jak hluboko natavenou trubku zastrčit, těm se eventuelní extrémy nestávají. Ale jak už bylo naneseno-nemá to vliv na rezivění zemské osy.

přesně tohle je hodně zastrčený,stačí tužkou udělat risku jak zasunout,zbytečně se zmenšuje průměr,vypadá to i dost nahřátý

doplněno 31.03.12 22:20:

jinak koho tohle napadlo na odpad,? jsem zvědav za jak dlouho bude ucpáno od chlupu a žmolku které projdou sítkem,na odpad se používá novodur nebo ht rozvod k tomu určený

standa1*

Taky mám z pračky odpad až do hlavního svodu vedený touto vodovodní trubkou, 7 let, a bez problémů,svařoval jsem si to sám takže o kvalitě a estetičnosti se vyjadřovat nebudu *hi*,na jiný odpad bych si to netroufl dát,vana,umyvadlo,dřez odtud už jdou větší nečistoty než z pračky,tam by ten lem ve sváru mohl vadit .

hodnocení

0x

Petře, bez problému, klídek. voda určitě odteče...

nemusí být vše jako u jiných.. hlavně aby to fungovalo, a toto bude fungovat.

kecal
hodnocení

0x

Na pevnosti to neškodí,jen asi voda bude odtékat pomaleji.To dá takovou práci vzít vrták,který má stejný průměr jako trubka,vrták upnout do nějaké svorky nebo vrtačky a díru třeba i ručně provrtat turch,aby tam byl stejně velký průměr jako v trubce?Ovšem vrták musí být ostrý.

pepeee*

Tady asi nejde jen o ten jeden spoj ale o všechny. Je to jen jeden na kterém to jde nafotit. Pokud spoje dělala stejna osoba, tak budou asi všechny stejne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak svářet

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]