Nejste přihlášen/a.
stavim dum a chci k vytapění použít infračervené topné panely,máte někdo zkušenosti?
Co by vás zajímalo,topím 3 sezónu (novostavba) maximální spokojenost jak s funkčností tak provozními náklady.
Zdravím!Chtěla bych se zeptat jak velký dům vytápíte,od koho panely máte,kolik jich je potřeba,prostě vše dobré,ale i špatné.Náhodou jsme na ně narazili a rozhodujeme se jestli elektokotel nebo panely.Díky za odpověď
Infrapanely mají základní smysl pro tepelnou pohodu pouze tam, kde od nich ohřáté stěny vyzařují volně do prostoru. Každá překážka (skříń, deska stolu, oddělující posuvná stěna...) eliminuje efekt infrasálání a zbývá tak pouze teplější vzduch ohřátý od stěny, kterou sálavě ohřál panel. Čím více překážek v prostoru, tím menší efekt infrapanelů oproti konvekčnímu vytápění přímotopy, akumulačkami nebo klasickými teplovodními radiátory. Sáláni do stěn má ale ještě jeden pozitivní efekt - stěna se vysušuje, zatímco u konvenčního vytápění (radiátory) v chladnější stěně kondenzuje vlhkost a tím se zvyšuje únik tepla zdí. Teplé stěny chladnou pomalu, zatímco teplý vzduch se za chladný vymění rychle. Takže: Čím menší jsou tepelné ztráty místnosti (domu) a čím větší je plocha "stínu" od panelů, tím menší výhody infrapanely mají (výhody se mění v nevýhody). Důležité je, aby infrapanely měly vysokou povrchovou teplotu (účinnost roste geometricky s povrchovou teplotou) a aby byly povrchově kryty nízkovodivými materiály (aby nehrozilo riziko popálení). Že se nesmí v panelu nic vypalovat a že nesmí být panel při provozu cítit, je samozřejmost, infrapanely páchnoucí při provozu jsou podvodem.
Rád se přidám také ke spokojeným uživatelům sálavého topení. Mám toto topení již dva roky musím maximálně pochválit. Vypočtené náklady byly o 10 vyšší než skutečná spotřeba, což je asi dáno loňskou mírnější zimou a letos je to podobné. Teplo je příjemné, zmizely mi plísně v rozích obývacího pokoje a získaná přímotopná sazba ušetřila i na ostatních spotřebičích. Potřeboval jsem doplnit jeden panel do dílny a původní dodavatel v ČR ukončil činnost až na tady na TZB jsem našel jeho nástupce. Pokud tedy někdo bude hledat topení od firmy Redwell, nyní je v ČR zastupuje firma usby s.r.o., www.usby.cz. V diskusi byl link přímo na výrobce www.redwell.com, kde jsou uvedeni. Pokud tedy někdo jako já nechce strávit 20 minut hledáním snad mu tento příspěvek pomůže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.