Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký použít pojistný ventil

Od: karelsmid odpovědí: 13 změna:

Dobrý den.Chci se zeptat jaký máme použít pojistný ventil na následující.Topení bude vytápěné s krbovými kamnami 13 KW .Celkem bude 8 radiátoru 50 x 90 cm dvoudeskové s lamelami koupelnový žebřík.Dům je na jedno podlaží.Okruh je nucený čerpadlem.Expanzka uzavřená 35l Nejsem si jistý jestli bude stačit pojišovací ventil 1.8 Bar nebo jestli by nebyl lepší 2.5 bar.Děkuji za každou radu.Karel Šmíd

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav*
hodnocení

0x

Pokud budes mit dobre sestelovanej expanzomat, tak tech 1,8 je v pohode.

karelsmid
hodnocení

Děkuji moc za odpověď.Já jsem právě koupil ventil 2,5 bar a prý jsem ho koupil špatně že prý bude stačit 1,8 Bar.No nevadí,tak musím koupit ten slabší.Ještě jednou díky.Karel

pecenkav*

Ta 2,5 se taky muze nechat, kdyz uz je koupena, ten tlak neni velkej, neublizi to nicemu, ale moje odpoved byla na otazku, jestli staci 1,8 a ta staci.

hop®

Dejte tam ten 2,5 - bez obav.

karelsmid
hodnocení

Dobře dáme ho tam.Ten 2,5 bar je už koupený,tak tam za chvilku bude.Děkuji Vám všem za rychlé odpověďi.

topic

Na jedno podlaží je lepší PV na 1,8 bar a provozní tlak systému 0,8 - 1,2 bar. Čím vyšší tlaky, tím vyšší zatížení hlavně výměníku při špatně nastavené expanzce nebo při přetopení kamen. Za 5 let vám odejde čerpadlo a výměník v kamnech snese třeba už jen 2,2 bar = bude to tam a rupne to. Doporučuju vyměnit a dát ten na 1,8 (nejlepší jsou Duco). Namontujte ho na výstupní trubku z výměníku hned za výstup a dejte ho svisle (když je vodorovně tak hůř zavírá - kuželka si nesedá přesně tak jak byla). Expanzku radši větší, pak je menší rozdíl tlaku studený/ horký systém a tím i menší namáhání výměníku cyklickým zatížením (na tohle je nejlepší otevřená expanzka s prakticky stálým tlakem).

topic

PS: pokud se rozhodnete nechat ten na 2,5, tak koukněte na kolik je navržený výměník kamen - může to být i jen 2,0 bar a pak tam 2,5 být nesmí.

instalater*

Zdravím . -topic- ,, Namontujte ho na výstupní trubku z výměníku hned za výstup " . Důvod? Nebylo by lepší dát ho přímo nad rošt?

topic

ČSN 060830 pojistné místo - že by to instalater neznal?! ;) Důvod je ten, že když je PV na výstupu, tak odfukuje horkou vodu (páru) a do výměníku jde spodem studená, ale když je na zpátečce tak odfukuje studenou a výměník se mnohem víc přehřívá.

A přímo nad rošt taky není špatné - fouknul by do topeniště a uhasil oheň. Dokonce se to tam dávalo, říkalo se tomu olovník.

instalater*

Topic - velice se omlouvám za svoji neznalost . Můžeš mi prosím pěkně citovat tu normu kde se píše že PV u kotle musí být umístěn podle toho jak říkáš. Děkuji. Velice rád bych tím argumentoval u všech výrobců kotlů , kde už je PV vestavěn. Za tu dobu , co toto řemeslo dělám jsem se s tím totiž u žádného topenáře ještě nesetkal a že jsem těch kotlů už viděl.

instalater*

topic - neodpovídáš , tak teda popíšu jak to děláme tady. Hned za výstup ho nedáváme z důvodů velkých teplot a kdyby náhodou otevřel , tak aby voda všechno neznečistila a byl k němu i dobrý přístup. . Na výtlak (né hned za výstup , ale asi 20cm. ) dáme téčko a pokračujeme pojistným potrubím mimo kotel na přijatelné místo , kde dáme PV. Co se týče olovníku , tak ten se dával u parních kotlů , ale to už vím pouze z doslechu. Já jsem se s tím popravdě nesetkal.

hodnocení

0x

standartně mohou být PV v uzavřených otopných soustavách od 1,5 až 3 bary

hodnocení

0x

Pojistný ventil má zajistit, aby v soustavě nedošlo k překročení nejvyššího dovoleného přetlaku. Pokud jednotlivé komponenty mají pracovní přetlak vyšší než je otevírací přetlak PV ( v tomto případě 2,5 bar), tak tam ten PV můžete klidně nechat. Bude-li někdy dosaženo tohoto nastaveného otevíracího přetlaku, to záleží na přednastaveném tlaku na expanzomatu, jeho vnitřním objemu a objemu vody v topném systému a samozřejmě na max. dosažené teplotě vody. Pokud všechny tyto hodnoty budou optimální, tak se na přetlak 2,5 bar nikdy nedostanete a PV neotevře jak je rok dlouhý :)) To ovšem znamená, že jej musíte občas ( tak jednou za 3 měsíce) přezkoušet (růžicí pootočit, tím zvednout kuželku a nechat protéci vodou).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]