Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění expanzní nádoby

Od: martinkomarek odpovědí: 8 změna:

Dobrý den prosím o pomoc.Chystame se předělávat topení a potřebuji poradit.Budeme měnit i expanzní nádobu a potřeboval bych ji umístit do sklepa.To znamená,že by byla až pod ůrovni kotle a nevím zda bude fungovat.Může být i pod ůrovní kotle nebo musí být maximálně na stejné urovni a výše¨?Děkuji za odpověď všem.Martin Komárek

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinkomarek
hodnocení

Ještě dodám,že topení má nucený oběh s čerpadlem.

jareek*
hodnocení

0x

Zalezi na tom, jakou expanzni nadobu chcete pouzit. Otevrena ezpanzni nadoba by musela byt min 2m nad nejvyssim radiatorem. Mate-li uzavreny okruh, muze byt uzavrena expanzni nadoba i pod urovni kotke, ale tlak v expanzni nadobe se musi v tom pripade nastavit o neco vetsi, nez kdyby byla expanznbi nadoba u kotle, Mel by byt zachovan vyrobcem predepsany tlak v kotli, takze pokud bude expanzka nize, bade tlak na kotli mensi nez v expanzce a proto zvetsite tlak v exp. tak, aby ma kotli byl spravny tlak, Kazdy metr expanzky pod kotlem bude chtit pridat tlaku asi o 0.1 bar.

martinkomarek
hodnocení

Dobrý den,ta expanzka je uzavřená a je uplně nová ( právě jsem ji dneska koupil).Je natlakována od výrobce na 1,5 Bar.

Děkuji moc za odpověď.Když to bude fungova bude to super,protože ji chci dát na místo kde nebude ničemu zavazet.Díky moc Martin

hodnocení

0x

bude fungovat úplně normálně jako když by byla na středu kotle nebo na urovni spodku kotle ,jestli jí dáte o metr níže než je kotel je z hlediska funkčnosti úplně jedno

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím . Kdybych dával expanzku níž než kotel , tak bych tam raději vsadil ještě před expanzku filtr. Nevím co znamená předělávat topení. Jestli budeš dávat nové radiátory nebo ne. A jestli jsi měl před tím otevřenou expanzku. Jednou se mi stalo , když jsem toto dělal u zákazníka a měl staré plechové radiátory , že při zvýšení tlaku se mi staré radiátory nafoukly. Tím chci říci , že pokud máš podobný případ byl bych u napouštění systému opatrný . Hodně zdaru a pěkný večer.

honzmalatny*
hodnocení

0x

Dobrý den, mám viadrus,oběh nucený čerpadlem a expanzomat za kotlem na zemi.není problém,jede to už x let.jen je třeba občas zkontrolovat tlak v expanzomatu.

martinkomarek
hodnocení

Expanzka je uzavrena nová.Radiátory taky uplně nové 21 Purmo.čerpadlo alpha2 25-40.

Potřebuji tu expanzku dát pod uroveň kotle cca o 2 metry.Pokud by bylo třeba dofouknout tak to nebude problém,ale aby to fungovalo jak má.Děkuji všem

Expanzomat je natlakován na 1,5 bar, to znamená, že udrží sloupec vody vysoký 15 m a teprve kdyby byl poslední radiátor ještě výš, tak by tlak v něm ještě stoupl. Klidně ho dejte 2 m pod kotel, připojte na zpátečku a na výstup z kotle dejte pružinový pojistný ventil nastavený na otevírací přetlak doporučený výrobcem kotle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma expanzomat
Otázky na téma tlak v expanzní nádobě

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]