Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím o pomoc.Chystame se předělávat topení a potřebuji poradit.Budeme měnit i expanzní nádobu a potřeboval bych ji umístit do sklepa.To znamená,že by byla až pod ůrovni kotle a nevím zda bude fungovat.Může být i pod ůrovní kotle nebo musí být maximálně na stejné urovni a výše¨?Děkuji za odpověď všem.Martin Komárek
Zalezi na tom, jakou expanzni nadobu chcete pouzit. Otevrena ezpanzni nadoba by musela byt min 2m nad nejvyssim radiatorem. Mate-li uzavreny okruh, muze byt uzavrena expanzni nadoba i pod urovni kotke, ale tlak v expanzni nadobe se musi v tom pripade nastavit o neco vetsi, nez kdyby byla expanznbi nadoba u kotle, Mel by byt zachovan vyrobcem predepsany tlak v kotli, takze pokud bude expanzka nize, bade tlak na kotli mensi nez v expanzce a proto zvetsite tlak v exp. tak, aby ma kotli byl spravny tlak, Kazdy metr expanzky pod kotlem bude chtit pridat tlaku asi o 0.1 bar.
Zdravím . Kdybych dával expanzku níž než kotel , tak bych tam raději vsadil ještě před expanzku filtr. Nevím co znamená předělávat topení. Jestli budeš dávat nové radiátory nebo ne. A jestli jsi měl před tím otevřenou expanzku. Jednou se mi stalo , když jsem toto dělal u zákazníka a měl staré plechové radiátory , že při zvýšení tlaku se mi staré radiátory nafoukly. Tím chci říci , že pokud máš podobný případ byl bych u napouštění systému opatrný . Hodně zdaru a pěkný večer.
Expanzka je uzavrena nová.Radiátory taky uplně nové 21 Purmo.čerpadlo alpha2 25-40.
Potřebuji tu expanzku dát pod uroveň kotle cca o 2 metry.Pokud by bylo třeba dofouknout tak to nebude problém,ale aby to fungovalo jak má.Děkuji všem
Expanzomat je natlakován na 1,5 bar, to znamená, že udrží sloupec vody vysoký 15 m a teprve kdyby byl poslední radiátor ještě výš, tak by tlak v něm ještě stoupl. Klidně ho dejte 2 m pod kotel, připojte na zpátečku a na výstup z kotle dejte pružinový pojistný ventil nastavený na otevírací přetlak doporučený výrobcem kotle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.