Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otevírání okna otevírá ventilačku

Od: jkr® odpovědí: 7 změna:

Při otevírání francouzkého plastového okna se mi zároveň otevírá i ventilačka. Okno se pak vyvrátí a tlačí na zeď. Musí se to nahoře přidržet, aby šlo otevřít normálně - ne jako ventilačka.
Poradím mi někdo, jak to spravit?
To stejné mi dělá další okno po vysazení a zpětném nasazení.
Okno mi vysadil zedník a pak ho tam dal asi špatně zpátky, díky.

Budu potřebovat okno znovu vysadit, poradíte mi jak se to dělá?

doplněno 29.03.12 12:28:

obrázek ilustruuje kam okno "vypadává" při pokusu ho otevřít

Zavřít jde normálně

doplněno 29.03.12 15:17:

Omlouvám se, ale předmět dotazu měl být:

"Otevírání francouzského okna/balkonových dveří otevírá ventilačku "

doplněno 29.03.12 15:25:

Francouzské dvoudílné okno se otevírá ven.

Otevírání okna otevírá ventilačku

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pepeee*
hodnocení

3x

Dole na okne (spodni roh pod klikou) je pojistka která zabraňuje tomu aby se okno otevřelo současne do obou poloh. Vypada to jako by pojistka byla rozbytá nebo jen zalehlá. Zkuste se podívat na jiné okno které toto nedělá a uvidíte jak to má pracovat správně.

jkr®
hodnocení

Děkuji, jedná se o francouzské okno/balkonové dveře.

Vypadá podobně, jako jsem vygoogloval zde: nd01.jxs.cz/...

Svoji fotku nemám,ale francouzské okno, které máme vypadá stejně.

jakub
hodnocení

1x

Je potřeba seřídit křídlo okna, které je příliš nízko. Ve spodním rohu naproti kliky se směrem nahoru stáhne krytka z pantu. Shora se pak do pantu strčí imbusový klíč odpovídající velikosti a utahováním šroubu se okení křidlo posune o nějaký milimetr nahoru. Tím by měl začít fungovat mechanismus na horní hraně okna, který brání oknu vyklopení při normálním otevření.

colombo*
hodnocení

0x

Zdá se mi to, nebo se vám okno otvírá ven z místnosti?

Takové okno jsem teda ještě neviděl.

Nejsem si jistý jestli takto jde okno osadit a používat. Přece panty patří do místnosti. A stejně tak vnitřek okna se má otevírat nebo sklápět do místnosti.

Já mám z fotky pocit, že okno je namontované obráceně (část která má být v místnosti je venku). Akorát nachápu jak okno otvíráte, protože potom byste měli i kliku z venkovní strany.

pepeee*

možná je to okno namontováno na nějakou terasu nebodo chodby a jen žaluzie je z jiné části než klika

colombo*
hodnocení

0x

Já teď zkusím popsat způsob, jakým ovládám naše eurookna.

Klika je dole = okno je zavřené a doléhá po celém obvodu na rám.

Když pootočím klikou o 90° (od zavřené polohy) do vodorovné polohy, tak můžu okno celé otevří do boku (ne na ventilačku). Při otevření celého okna zároveň vyskočí pojistka na boku okna (taková páčka pod pružinou) a ta při otevřeném křídle okna nedovolí otočit pákou do polohy ventilačka. Zkontrolujte tu páčku na boku jestli funguje pružina a jestli vám tato páčka blokuje při otevřeném křídle okna přepnutí páky do ventilační polohy.

Pokud otočím klikou o 180° (od zavřené polohy) klika je svisle směrem nahoru, tak můžu oteřít okno pouze na ventilačku.

jkr®
hodnocení

Děkuji za radu.

Tak jsem to včera vyzkoušel a přišel jsem na to, že pokud nastavím na boku okna zmiňovanou páčku, tak se mi podaří okno zafixovat, aby "nevypadávalo" do stavu ventilačky.

Ovšem problém nastává v okamžku, kdy se snažím okno zavřít ted z polohy otevřeného okna otočit klikou o 90° do poloho zavřeno.

Zhruba po otočení kliky dolů cca o 20° v mechanice cvakne a okno opět vyskočí do rozevírace polohy ventilačka + otevírání dveří.

Pokud nadále pokračuji v otáčení kliky do polohy zavřeno, tak se lze okno zavřít. Vlevo nahoře po zavření okna je však vidět několika mm mezera - nedostatečné dotlačení v rohu - usuzuji díky problému se cvaknutím při zavíráním.

P.S. Potřeboval bych taky poradit, tak vysadit plastové okno z pantů a jak ho pak dát zpět, díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]