Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spouští se detektor CO a je cítit plyn

Od: jinovatkaa odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

potřebuji poradit. Koupili jsme do bytu před nedávnem detektor oxidu uhelnatého do koupelny, protože tam máme karmu (ohřívá vodu v koupelně i v kuchyni). Před rokem tu byli kominíci a říkali, že v naší koupelně by se báli koupat a ať si vždy dáme pozor, že jsou otevřené dveře, že náš komín je starý a potřebuje vyvložkovat. Pro jistotu jsme koupili ten detektor.

A poprvé se spustil před čtyřmi dny, když jsem zapnula horkou vodu v koupelně. Včera se spustil třikrát, dnes také tak. Když jsem začala vyvětrávat okny dokořán (v koupelně je jen malé okénko na wc a na wc je teprve okno ven), po tom, co se vyvětralo, alarm přestal. Nebo když jsem vynesla detektor mimo koupelnu, do 15sekund také přestal pípat.

Detektor se spustil, i když nikdo v bytě nepoužíval vodu. Je možné, že je to ucpaným komínem a plyn se objevuje, když vodu spustí někdo jiný.

Co mi ale vrtá opravdu hlavou je to, že oxid uhelnatý prý není cítit, ale vždy když se alarm spustí, v koupelně je HODNĚ cítit plyn, připomíná mi klasický zemní plyn. Nejvíc je cítit u stropu. Je možné, že detektor reaguje i na jiný plyn? DÍKY MOC. Už se bojím i chodit sprchovat, zítra přijde revize na karmu, i když by měla být už po revizi a ok.

Detektor máme tento: cip.inshop.cz/... id-w1045B.html

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

2x

Karma, do komína bez vložky? To se smí? Já myslel, že tomuhle už definitivně odzvonilo. Asi ne jak vidím.

repkin*

Možná je to dělané podle nějakého starého "vzoru".

Každopádně i já se přikláním k tomu, aby jste si nechali udělat do dveří do koupelny průduchy. Karmu měla babička a jenom to vidim a bojim bojim, domu to nikdy nechci.

Uvidíte, co Vám řeknou po revizi.

jinovatka

Průduchy tam jsou, dole ve dveřích, v koupelně je i malé okénko směrem na záchod, na záchodě už je okno ven... a spouštělo se to při otevřených dveřích a oknech na chodbě i záchodě dokořán.

jinovatka

Dneska se to samozřejmě již nesmí.. dům je z roku 1958 a je v původním stavu s plastovými okny (což může být další mínus, pokud máte karmu)... Dnes by to už nikdy nepovolil, ale evidentně tam, kde už to je, není povinností to okamžitě měnit. Ač kominíci už před rokem podávali zprávu s návrhem na vyvložkování. A letos prý podají znovu. Ale evidentně dokud se nikomu nic nestane, nebude to nikdo řešit*bzum*

dan1
hodnocení

0x

S CO neni legrace, jsem si , že Vám jde skutečně o život! Pokud k alarmu něco cítíte, určitě tam je. Rozhodně nechodit do vany a rychle všechny revize. CO skutečně zabíjí .

hop®

Souhlasím, toto je nebezpečná záležitost. Nejde však jen o revizi, především je nutné zjednat nápravu, pokud není komínová vložka, bude asi nutná její instalace.

jinovatkaa
hodnocení

Taky se bojím, máme doma ještě malé dítě*houpy*. Od doby, co jsem napsala, se alarm spustil ještě 2x a to byly otevřeny dveře i okna dokořán a opět byl cítit silně nějaký plyn... Nyní jsme na zkoušku vypnuli přívod plynu do karmy, uvidíme, zda se ještě ozve alarm. Nicméně je divné, že detektor CO detekoval možná unikající zemní plyn..*sok*

madmax*

Dobrý den,

Otázka je, zda těch problémů není více. Může být vadný plynový spotřebič, špatný tah komína nebo nekvalitní detektor CO. Pokud se nemýlím, koupila jste ten detektor za 400,-. Já tohle řešil před půl rokem a když vidím kolik je detektorů CO na trhu, není lehké vybírat. Nakonec jsem zvolil ověřenou značku na základě reference od známých a vzal jsem tento. detektor-shop.cz/...

Když jsem si to spočítal, vychází to na 200,- ročně. :-D Navíc je tento detektor certifikovaný, výrábí se v evropě. Žádné falešné poplachy, tak pohoda. Nedokázal bych se asi srovnat s tím, že ušetření tak malé částky mohlo někoho u nás doma ohrozit na životě. Je to svinstvo. CO opravdu nelze podceňovat.

Revize komínu, revize karmy, zajistit větší větrání místnosti (průduchy ve dveřích do koupelny) . Zpravidla se spaliny vrací u starých, špatně vyvložkovaných komínů např. v chladnějších obdobích, kdy máte studený komín a pustíte na silno teplou vodu.

Bacha na kominíky lajdáky, stává se, že vám kominík napíše revizi na komín ikdyž ho ani neviděl. Revize jak víme se nedělá pro "papír"ale pro ochranu zdraví a životů.

jabraka*
hodnocení

0x

Zaráží mě informace,že by se u vás indikace spouštěla i od sousedů,má snad do komína připojen odtah spalin víc lidí?

JABRAKA

jinovatka

to byla jediná věc, která mě napadla, když se detektor spouštěl, aniž bychom my zapnuli vodu... máte pravdu, nakonec má každý vlastní komín a důvod byl více než překvapující...

honzmalatny*
hodnocení

0x

Dobrý den,nechci Vás strašit ale je to cca 2 roky co se našim známým utopil 10 letý kluk v koupelně,jelikož se jim vracel oxid uhelnatý do koupelny.Usnul a vklouzl pod vodu a bylo neštěstí.Karmu vyhodtě,kupte místo ní nástěný průtokový ohřívač na elektřinu.vypadá to jako obrácený lavor.Karmu bych doma nechtěl ani zadarmo.

jinovatka

Tohle má na starosti majitel.. a musela by se kvůli tomu překopat celá elektrika, a všechno stojí čas a peníze :( Toho chlapečka je mi líto, je to tragédie! :(

hop®
hodnocení

0x

Dnes vyráběné plynové průtokové ohřívače jsou bezpečné, nemusí zde vznikat panika. Již jsou většinou vybaveny čidly a v případě špatného odtahu či přísunu vzduchu se vypínají. Ovšem podmínkou správné a bezpečné funkce "karmy" je vyvložkovaný komín s revizí od kominíků a správná instalace, tedy připojení na plynový rozvod s revizí i vytvoření "otvorů" pro přisávání vzduchu, je jedno jestli ve spodní části dveří nebo větrací mřížkou ve zdi.

jinovatka
hodnocení

0x

Nyní vás jiř mohu informovat, JAK TO DOPADLO...*sok**uf*

Byl tu plynař, zkontroloval karmu, která je v pořádku. Alarm se spustil asi pět minut poté, co opět zapnul přívod plynu do karmy (na noc jsme ho vypnuli úplně). Spouštěl i ten malý plamínek, aniž bychom používali horkou vodu, tak brzo se to hromadilo! Naměřil tam značný únik oxidu uhelnatého. Řekl, že večer se může všechno změnit a hodnoty mohou být mnohonásobně vyšší i podle počasí, kdy se za tepla zhoršuje tah komína. Když jsem se ptala, jakto, že je cítit vždy nějaký plyn, když ve jdu do koupelny po spuštění hlásiče, když CO nemá být cítit, odpověděl, že jsou to spaliny, které jsou cítit "zemitě".. a kdyby člověk byl uvnitř celou dobu necítil by to, jedině když přijde zvenku.

Víkend jsme museli přežít o studené sprše *ee*

V pondělí přišli kominíci zkontrolovat a prokartáčovat komínové průduchy. A víte, čím to bylo? Nějakej HOLUB SI TAM SCHOVAL ČTVRTKU HOUSKY NA HORŠÍ ČASY!*bum*Housku uklidili a od té doby máme karmu zapnutou pořád jako dříve a neozval se jediný poplach. Takže může být v pořádku karma, může být v pořádku komín, ale nějakej ptáček vám tam hodí něco na přilepšenou a už může být po vás *blee* Prý v komínech občas najdou přímo holuby, kteří nakouknou dovnitř, začnou se dusit a spadnou dovnitř...*zed*

Takže za mě rozhodně pořizujte elektrický bojler (u nás by se musela kompletně překopat elektrika, protože zdejší zásuvky nezvládnou ani pračku a konvici zároveň), a nebo si pořiďte alespoň DETEKTOR, který je v porovnání s možnými ztrátami na zdraví i životech za směšných 500Kč! Jak se říká, LEPŠÍ DETEKTOR V KOUPELNĚ, NEŽ HOLUB NA STŘEŠE! *frajer*

hodnocení

0x

To jste měli nos s tím detektorem, i když byl "jen" za 400,- Kč. Možná Vám zachránil život! Doporučil bych ho každému, kdo má v koupelně plynovou karmu s odtahem do komína.

marek*
hodnocení

0x

Dobrý den,

určitě taky záleží jestli jde o detektor alespoň trochu kvalitní a ne ala Baumax, máme v koupelně i u kotle detektor co Kidde, není problém, že by zbytečně se spouštěl nebo naopak nespustil, existuje i k testu plyn Detectagas, navíc výdrž baterií je garantována u některých i 7let!, dalším plusem je, že ukazuje přímo na displeji aktualní stav koncentrace oxidu uhelnatého, takže super:)

jinak je tady tento detektor CO

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]