Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu přijít o byt?

Od: dao odpovědí: 12 změna:

Letos v dubnu bude dceři 18let, ještě studuje. Chtěl bych jí koupit byt, ve stejném městě kde bydlím.Bydlím v městském bytě v kterém chci zůstat bydlet s mladší 13letou dcerou. Zároven mám strach napsat koupený byt na starší 18letou dceru, co když se jednou vdá a nedej bože rozvede, nebo z jineho důvodu o byt přijde? A jak to vymyslet abych o městsky byt nepřisel, když nějaky byt koupím?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

julka*
hodnocení

2x

Když darujete nebo prodáte byt dceři, tak v případě rozvodu o něj nemůže přijít, neboť není předmětem SJM.

hodnocení

2x

Klidně ho můžete napsat na dceru, s tím že si na tom bytě necháte napsat zástavní právo min. v hodnotě bytu na sebe, a tím si pojistíte hodnotu bytu na sebe. (např. pokud by měla exekuci na byt, tak Vy by jste musel dostat ty peníze od exekutora zpět). Já řeším stejnou věc a i když nebydlím v městském bytě tak si na ten byt ještě pro jistotu napíšu věcné břemeno. Ale je pravdou jak už je zde uvedeno, že pokud byt nabyde před manželstvím tak zůstává v jejím vlastnictví i po rozvodu.

dao
hodnocení

Zástavní právo bude asi nejlepší řešení, člověk nikdy neví co mu život přinese. Naše město byty neprodává. Jen mně ještě zajímá, dcera studuje a sama náklady bytu nezaplatí, zůstane bydlet semnou. Může se nějak město o mé koupi dozvědět, nerad bych o městský byt přišel. A taky kopovaný byt bude jen 1+1.

V našem městě, má-li být pronajat městský byt, tak bytový odbor prověřuje na katastru nemovitostí, zda budoucí nájemce není majitelem jiného bytu. Že by průběžně kontroloval stávající nájemce, o tom nevím. Pokud však by někdo bytový odbor ve vašem městě upozornil, že vlastníte další byt, lze to snadno ověřit a pak se dostanete do potíží.

Byt bude ve vlastnictví Vaší dcery, vy nebudete na katastru veden jako vlastník bytu, takže o městský byt přijít nemůžete a jako zástavní věřitel neznamená, že vlastníte byt. Kupní smlouvu na byt nechejte hned napsat na dceru a současně vložte na katastr zástavní smlouvu na Vaše jméno. (samozdřejmě že pokud se jedná o byt v osobním vlastnictví a ne o družstevní)

buss
hodnocení

1x

A jak to vymyslet abych o městsky byt nepřisel, když nějaky byt koupím?
Za nějakých podmínek se obecní byty přidělují, je tam něco ve vyhlášce obce o tomto?
Bývá tam: ... že nedisponuje jinou nemovitostí vhodnou pro bydlení

des*

No to mne nenapadlo,ale není to z bláta do louže?Tak ať si koupí dva.

doplněno 28.03.12 01:04:

Ale jde to i obráceně,přenechat dceři byt obecní a bydlet v tom koupeném.

des*
hodnocení

0x

Když koupíš byt tak si ho napiš na sebe a je to.Můžeš mít bytů kolik chceš,zrovna jak domů.

lidka*
hodnocení

0x

Je samozřejmě dobré myslet na možné eventuality při koupi nemovitosti. Ale v tomto případě je menší pravděpodobnost, že by dcera o byt přišla - snad jen vlastním lehkomyslným jednáním. Byt může koupit svým jménem vaše dcera a vy můžete zaplatit kupní cenu z vašeho bankovního účtu. Ona ho získá ještě před případnou svatbou a jak již bylo řečeno, nebyl by součástí SJM. Ovšem ona může např. polovinu darovat budoucímu manželovi, nebo komukoliv jinému. Bude mít jako výlučný vlastník právo neomezené dispozice s nemovitostí. Může bytem také ručit apod. To potom už bude její problém, i když vás by to asi hodně mrzelo. Bylo by dobré napsat darovací smlouvu na hodnotu kupní ceny, i když nemusí být písemná. Ještě mne napadlo nechat zřídit pro vás a pro dceru věcné břemeno a to by asi podstatně zhoršilo dispozici s bytem. Ale vám s dcerou by třeba zajistilo bydlení v případě, kdybyste přišli o městský byt. Ověřil jste si, zda město nebude prodávat nájemníkům byty - resp. ten váš? Možná by to šlo řešit i tak, že byt byste koupil na své jméno a ještě týž den ho darovací smlouvou převedl na dceru. Ale třeba to někdo ještě doplní. Nedokážu posoudit, jak by na to reagovalo město.

jirkaq
hodnocení

0x

A co mladší dcera? Máte na byt i pro ni? Pokud jí ho pak nebudete moci koupit tak bude Vaší starší dceři závidět nebo jí to přijde líto, což jejim vzájemným vztahům moc neprospěje.

dao
hodnocení

Ano, v roce 2020 splatim byt,který jsem koupil rodičům. A ten bude pro mladší dceru. Mně doufám zůstane městský, který se určitě v našem městě nebude prodávat.

pt®
hodnocení

0x

"dao", píšete, že stejně po koupi bytu 1+1, zůstane starší dcera bydlet s vámi, protože nemá příjmy, aby platila poplatky. Tak byt zatím nekupujte, dokud se starší dcera nebude schopna sama postavit na vlastní nohy. Myslím, že Vám jde spíš o nějakou výhodnou koupi malého bytu, který by se později pro st. dceru hodil. V tom případě to zřejmě risknete a koupíte byt na dceru a budete jí věřit, že nic neprovede, aby o byt přišla. To si musíte zvážit sám. Buďto to risknout, nebo počkat a byt koupit pro st. dceru později a to byt jiný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]