Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pájení mosazí

Od: docent® odpovědí: 7 změna:

Občas potřebuji drobné věci spájet natvrdo mosazí. Nemám autogen. Neví někdo o nějakém hořáku na propanbutan bez kyslíku, který by vyvinul takovou teplou, že roztaví mosaz a menší předměty by se takto zavařily. Ve svářečské speciálce v katalogách nějaké typy našli, ale neměli zkušenodti jak to funguje. Při cenách řádově v tisících se mně nechce jít do experimentu. Uvítám proto Vaše typy, zkušenosti nebo rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albert*
hodnocení

1x

Mám propanbutanovou soupravu a zkoušel jsem pájení mosazí. Je samozřejmě potřeba pájecí drát (mosazný) a tavidlo (borax). Nahřát hořákem na teplotu potřebnou k pájení jdou ale opravdu malé předměty. Jde o to, že teplota tání mosazi je asi 900°C a to se musí pájený předmět rozhžavit do jasně červeného žáru. Takže vyzkoušet, zda se na takovou teplotu předmět určený k pájení podaří ohřát.

ahasver4*
hodnocení

0x

weldnet.cz/...

Něco takového nebo jsem dotaz pochopil špatně?

doplněno 28.03.12 11:31:

Ony ty propanbutanové pájky jsou výborné,není to drahé a mě se osvědčila.Pokud ji ovšem nemusíte používat denně.To by pak chtělo něco profi.Tyhle jsou spíše kutilské...

moto*
hodnocení

0x

Osobně bych se poohlédnul po pájce která pájí při nižší teplotě. Existuji pájky pro tvrdé pájení již od teploty 450C. Námátkou je dělá firma Rothenberger pod označením Rolot. Musím tedy podotknout, že jsou o hodně dražší než mosazné letovací dráty, na letování se ale spotřebuje trochu, tak by asi nebyl problém si do tyčinky pájky investovat.

Doporučuji se informovat zde:

rothenberger.cz/...

doplněno 28.03.12 11:45:

Mám doma pájku od Rothenberger označenou ROLOT S2 a ta má pracovní teplotu 710 C, takže se dá pohodlně letovat hořákem na PB. Je cca jednou tak drahá jako mosaz.

jabraka*
hodnocení

0x

Lze pájet stříbrnou pájkou.teplota pájení okolo 750 stC

JABRAKA

moto*

Ano, tu jsem ale pro její cenu ani nezmíńoval.

machp*
hodnocení

0x

Vzhledem ktomu že chcete pájet mosazí tak žádný jinný hořák než kyslík propan,nebo kyslík propan-butan,nebo kyslík acetylén nedokáže vyvynout bodové teplo vhodné na pájení mosazi.Pro pájení stříbrem stačí rozmezí teplot 600-750 to zvládne i hořák s takzvaným MAPP plynem ale problém je že s tím nohřejte nic bodově. Mrkněte na www.nipo.cz sekce pájení a hořáky odkaz multiaplikační hořáky

doplněno 28.03.12 20:38:

To co je v ceně od 11000,- stoprocentně funguje na tvrdé pájení .

petschke*

Ano tuto práci dělám téměř každý den.Pájení pod 1050 stupňů není pájení na tvrdo.Ty drahé tyčinky které byly výše zmíněné nejsou ani zdaleka tak kvalitní jako mosaz a tu ničím jiným než kyslík+pb,kyslík+acetylen neohřejete.Prodávají tyčinky mosazné potažené boraxem a tím uděláte kvalitní plnohodnotný svár.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma letování mosazi
Otázky na téma pájení mosazí
Otázky na téma tvrdé pájení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]