Nejste přihlášen/a.
Dobry den velmi rada bych sehnala zachovale kamna Petry,nasla jsem zatim par inzeratu,ale vetsinou uz prodano,nebo z velke dalky.ale i tech 100km bych snad pro ne jela.Jsem okr Semily.Nicmene,pri hledani jsem narazila na vyrobce novodobych Peter a tak si rikam,kdo vi,jestli by byla tak dobre,jako ty drivejsi?mate nekdo zkusenost.Shanim kamna i na uhli.Mam doma v jedne mistnosti kachlovy sporak Kemas,neni spatny,drzi to teplo,ale potrebuji resit kamna jeste do jedne mistnosti,kde mame takove nevydarene a radeji nez Kemas a jine,bych chtela Petry.Lepsi kamna jsme nemely.DEkuji
Petry se prodávají i v OBI nové, ale jsou to kamna na rychlé teplo, jakmile přestanete topit je hned zima. Měli jsme na chalupě piliňáky, když se buben dobře nabouchal a piliny proložily špalky dřeva bylo teplo celou noc, ovšem zlatý plyn i když je drahý tak zmáčknete knoflík a bez špíny máte teplo a mít tarmostat co temperujete i když na chalupě nejste je ještě lepší. Také jsme měli Petry a Klubky ale spokojeni jsme moc nebyli. Velmi dobré jsou i krbovky, ty má v jedné místnosti babča a teplo dávají super, ovšem je to místnost kde topíte a občas si naděláte a někdy zakouříte.
Liduš, já také pamatuji všemožná topidla. Ty Petry opravdu krásně vyhřály, nezabraly mnoho místa, ale jakmile se přestalo přikládat, byla zima. Piliňák jsme také měli a musela jsem ho zamlada plnit. To byla fuška. Ale vydržel pak hořet a dávat teplo celou noc. Nemilou vlastností bylo, že rád bouchal.
Clubky - velká a těžká litinová kamna. Musela jsem vybírat popel a připravovat na topení. Dělala jsem to strašně nerada. A když jsem na to šla, měla jsem pokaždé takový vztek, že jsem do kamen kopla. Nic se jim nestalo, byla to pevnost. Pak mě jednou při tom taťka nachytal a od té doby, když mi něco nešlo či jsem se naštvala, naši mi říkali: Víš co, běž si kopnout do kamen a bude ti líp!
Teď máme plyn. Je to dosti drahé, ale bez nepořádku, přikládání, vybírání popele. Už bych se asi ke kamnům nevrátila, pokud by to nebyla vyložená nutnost. Jaga.
Viděl jsem v Baumaxu kamna podobné konstrukce jako byly Petry (šachtové topeniště), vypadaly moc pěkně a stály něco přes 3 tisíce Kč.
aloisb,to by me prave zajimalo,jestli jseou take tak dobre,kdyz vypadajijako Petry.tak samot urcite nebude takovy jako u starych,V jednom pokoji uz mame stare Petry a ten samot proste drzi.ovsem sporak Kemas za 18000kc se mi po 4-5 letech droli.Kdyby se tak sehnaly radej ty starsi,v kjterych se treba moc netopilo.Des,koukala jsem na ty odkazy,bohuzel jsou inzeraty z velke dalky.Jeste budu hledat.Diky vsem za pomoc.
Zdravím . Pro -dobrak- na stavbě jsem měl petry a koks jsem měl zadarmo , tak jsem to zkusil. Nešlo mi to. Zřejmě špatná konstalace hvězd. Ale dříve jsem bydlel v jednom nájmu a tam byly americké kachlové kamna. Koksem tam šlo topit , ale lepil se ke stěnám. Ono asi také záleží jaký koks.Z jakého uhlí je dělán. Jako je rozdíl mezi kladenským a ostravským uhlím , tak bude asi i mezi koksem. V petrách nejlíp hořely starý boty .( Samozřejmě z ekologických materiálů. )
Pokud se vám podaří koks v Petrách roztopit, tak je spolehlivě zlikviduje
Zrovna Petry ale nejsou žádný zázrak, kvalitní kamna fungujou řádově líp (bohužel nejsou za levno) - např. Jotul nebo Morso (a spousta dalších) Uhlí bych do místnosti netahal - všude bordel. Kvalitní kamna na dřevo vydrží na jedno přiložení stejně dlouho.
Nebál bych se koupit ta kamna z Baumaxu (nebo to možná byl Globus, pletu si to ) ), je na ně 2 roky záruka a kdyby tam byl nekvalitní šamot, tak se to projeví už po první topné sezóně. Koksem by se ten šamot určitě zničil! Chce to topit dřevem a hnědým uhlím a neuzavírat předčasně dusivku v popelníkových dvířkách (ta se může přivřít až když přiložená vrstva uhlí už neplynuje).
Mám výborné zkušenosti s kamny Kerpen 2U4P, to jsou jak říkáte ty novodobé petry. Není pravda že topí jen krátce a provoz je náročný na obsluhu. Nejlépe zatopíte odhořívacím způsobem užijete-li hnědé uhlí ořech 1, Postup: do šachty kamen nasypete nejlépe násypným uhlákem uhlí tak aby dosahovalo až cca 5cm pod spodní hranu horních přikládacích dvířek. Na násyp uhlí smačkejte novinový papír na to hrst třísek nebo šišek pár větších polínek a opět hrst uhlí tedy ořech jedničku (doporučuji Bílinu)Papír zapalte horní dvířka ihned uzavřete a vzduch klapku na nich dejte na polovic, spodní dvířka nechte úplně otevřená dokud se kamna řádně nerozhoří. Za cca půl hodiny až hodinu jestliže kamna dobře hoří spodní dvířka zavřete a spodní klapku nechte na max. Za další cca hodinu klapku na spodních dvířkách můžete dle potřeby přivřít a horní pootevřít. Výsledek:
kamna budou hořet bez přikládání cca 3.5 až 4 hodiny a pak ještě min. asi 6 hodin hřát (po vyhoření násypu přitáhněte obě klapky)Zamícháte-li do toho i něco černého uhlí budou hřát ještě déle. ( více jak 12 hodin)
Z komína neuvidíte po celou dobu hoření žádný kouř ani pach jen ze začátku a to minimálně.
Proto nemusíte budete-li takto topit čistit za celou top. sezonu komín ani kouřovod budete mít málo sazí.
Nemusíte přikládat nemusíte celý den kolem kamen skákat, stačí jednou nasypat.
Pokud chcete petry s oknem mrkněte na kamna calor s oknem od firmy Wamsler i u těchto kamen lze topit tak jak jsem psal výše a navíc vidíte oheň, osobně jsem je odzkoušel jsou jen cca asi o dva tisíce dražší než 2u4p.
Dále v kamnech kerpen 2u4p lze topit briketami. Postup zatopíte klasicky dřevem a naložíte z deset briket. Necháte pořádně rozhořet až jsou žhavé zasypete briketami asi do dvou třetin výšky palivové šachty. Vzduch klapku na horních dvířkách dáte na minimum nebo úplně uzavřete. Spodní vzduchovou klapku nechte úplně otevřenou. Brikety prohořívají a to opět bez jakéhokoli čmoudu z komína.Po vyhoření briket horní klapku uzavřete a spodní jen na štěrbinku Žhavé brikety dlouho sálají, spotřeba je menší než u uhlí. Za 24 hodin do popela z předchozího topení hoďte z deset osum briket lehce krátce proroštujte a nechte spodní dvířka otevřená až se kamna řádně rozhoří cyklus zopakujte. Praktikoval jsem to tak celou zimu. Kamna nemusíte stále podpalovat topíte-li briketama.
Shrnutí Kerpen 2u4p dobrá levná jednoduchá kamna topit lze ekologicky efektivně bez neustálého přikládání v případě briket nemusíte ani podpalovat. Variantně možno kamna Wamsler kalor s oknem lze v nich topit obdobně jak jsem popsal výše akorát při roštování se musí otevřít spodní dvířka což u 2u4p nemusíte ale jsou to též dobrá kamna odzkoušel jsem u kamaráda. Tyto typy kamen umí i to co leckteré krbovky neumí!
Ještě bych doplnil kamna kerpen 2u4p stojí v solidním obchodě do 3 tisíc, kamna calor s oknem něco přez pět tisíc.U kamen kalor slouží místo horní růžice kerpenů, páčka na zadní straně která se při odhořívacím způsobu spalování uhlí nastaví na režim Holz tedy dřevo. Problém kamen typu petry obecně je ,že většina lidí dodnes neví jak se v nich dá topit. Při osvojení určitých postupů např. co jsem popsal výše se směle vyrovnají dražším modelům a to jak v efektivitě čistotě spalování i komfortu topení ,totiž minimální pracnosti, pravdou je že jsou to modely spíše na hnědé uhlí a hnědouhelné brikety než na dřevo. Kamna 2u4p mi slouží bezproblémově již sedmým rokem občas je vyšamotuji a jednou jsem měnil otočný rošt jeho cena je 150,- Kč
Petr.
Souhlasím s vámi.Mám Petry také rád a to jsem povoláním plynař topenář.Je to jiný druh tepla než z plynu.Takové příjemné teplo,co se vstřebává snadno.Staré Petry,jak tu někdo napsal,jsou kvalitní.Tedy mají kvalitnější šamot.Pán Vám tu hezky popsal jak v nich topit.Tak přeji dobrou koupi.
Jsem rád, že své letité zkušenosti s těmito kamny mohu předat dál a že Vám budou k užitku. Souhlasím též s předchozím názorem pána, že staré petry měly kvalitnější šamot. Jedem dnešních výrobků je bohužel jak víme snaha výrobců šetřit na materiálových nákladech tedy na kvalitě zboží, často i zboží mnohem dražší jež by pak mělo být i kvalitnější způsobí nám zákazníkům nemalé zklamání. Jednu výhodu ale kamna kerpen 2u4p oproti svým předchůdcům mají a tou je to,že na rozdíl od nich jsou dvířka již standartně vybavena sklotextilní těsnící šňůrou. Toto oceníte zejména u topení briketami, které sice vyhoří po pár hodinách avšak díky dobrému těsnění dvířek si po zatažení přívodu vzduchu na klapkách zajistíme ještě mnoha hodinovou výhřevnost, kamínka pak hřejí jako "akumulační topidlo" a navíc jak jsem psal už výše, kamna opět lehce roztopíte jen tím že do popele v němž jsou žhavé zbytky hodíte nové brikety a kamna "restartujete" ušetříte spoustu času s podpalem a lze to i po 24 hodinách. Dále ještě chcete-li v domácnosti výrazně omezit prašnost, stačí kamna proroštovat při zavřených dvířkách a zavřených klapkách a než popel vynesete nechte po vyroštování kamna cca deset patnáct minut zavřená polétavý prach se v nich usadí a vy vynášíte popelník s minimálním "zafoukáním" polétavého popílku do místnosti. Při sypání uhlí je dobré užít násypný uhlák, který jednoduše do kamen vysypete a než jej z hor. otvoru kamen vytáhnete chvíli jej nechte zasunutý, komín vysaje jemný uhelný prach z uhláku, jež by vám při rychlém vytažení prášil do místnosti, poté vysypaný uhlák můžete překrýt kusem např. novin.,tím také značně omezíte prašnost. Čili dá se s nimi topit relativně čistě. Dodržením těchto drobností zjistíte, že "onen šílený nepořádek při topení uhlím" je více méně mýtus nezkušených. Vím, že v kurzu je nyní dřevo, nic proti, ale co se tepla týče uhlí nebo uh. brikety jsou na teplo bezkonkurenční a vychází to dobře i cenově neboť jeden kg uhlí, briket vám dá 19-20Mj tepla zatím co kilo dřeva byť toho nejlepšího ztěží dá do těch 19Mj pak rychle chládne ale i kdyby dalo víc je to pracnější, musíte přikládat, ponechám stranou jiné modely kamen jež jsou na dřevo speciálně určené, tam je to trochu jiné. Zkoušel jsem i dřevěné brikety ale nic moc. Zodpovědně mohu říct kdo si tyto kamna koupí a trochu se s nimi seznámí zjistí, že"za málo peněz má hodně muziky". Petr
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.