Jak topit?

Od: Datum: 09.12.12 10:49 odpovědí: 2 změna: 12.12.12 14:47

Dobrý den,zajímalo by mě,jak vlastně topit? Rod.dům s podkrovím,topení obstarává plyn.kotel. Jde mi o to,zda topit pořád a teplotu regulovat termot.hlavicemi na každém radiátoru zvlášť,nebo-tak jek je to teď-regulovat pokojovým termostatem centrálně? Ten zapne kotel tak 3-4krát denně. Teplota je nastavená na 22st. Co je vlastně ekonomičtější? Děkuji Vám.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 09.12.12 15:03
avatar

Nejekonomičtější je topit tak, aby teplota topné vody byla v každém okamžiku nastavena dle ekvitermní křivky vhodné pro daný objekt...a tím pádem se může topit nepřerušovaně a tím nejoptimálnějším (v daném okamžiku nejnižším možným, ale dostatečným) výkonem kotle.

Dům pak "dostane" výkon jaký potřebuje, přitom se nepřetápí...a soustava a komín zbytečně nevychládá.

Samozřejmě v praktickém životě to tak zcela ideálně téměř nikdy nejde..ale lze se tomuto ideálu přiblížit.

Termostatické hlavice na tělesech samozřejmě být mohou...ale nikoliv v řídící místnosti kde je umístěn PT (nebo musí být nastaveny na maximum).

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 12.12.12 14:47

Doporučil bych kombinovaný způsob : Prostorový termostat v referenční místnosti nechat v činnosti a kotlový termostat nastavit na vypínací teplotu dle tabulek sestavených v závislosti na venkovní teplotě vzduchu (najdete na Internetu). Jde o to, abyste zbytečně nešponoval teplotu vody na kotli, když je venku nad nulou. Nyní, když mrzne, tak na kotli nastavte 85 st.C.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.