Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz, může mi někdo prosím poradit, kde se dá ověřit pravost bankovek? Nemám založený účet, prodávám auto a kupující mi peníze předá osobně. Já ale chci mít jistotu, že jsou peníze platné a zajímalo by mne, kde si je mohu nechat ověřit, jestli se to někde dělá a pokud ano, je to ověřování zpoplatněné?Děkuji
Pokud sledujete diskuzi na zdejší poradně, zjistíte, že při koupi a prodeji auta může dojít k různým problémům - neprovedený převod, reklamace skrytých vad, nesprávně sepsaná kupní smlouva, atd. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by někdo platil bankovkami, které si sám vytiskl. Pro váš klid by bylo vhodnější orientovat se spíše na zmíněná rizika. Pravděpodobnost, že byste obdržela padělané bankovky, je zcela mizivá. Tím vás samozřejmě od úmyslu ověřit pravost bankovek nechci nijak odrazovat.
při prodeji traktoru s vlekem ,pluhem,bránami jsem dostal 350tis v tisícovkách . tak jsem to přepočítal dvakrát a že bych koukal u každé na vodotisk na palackého to bych počítal do dnes
při koupi auta jsem položil 180 na stůl ten to přepočítal , podepsali jsme smlouvu (upravenou přez mého advokáta nevím jestli byla podle zákona , ale jaká koliv skrytá závada by se dala řešit do ujetí 15tis km. s vrácením peněz, samozřejmě s odečtem mejch najetých km... nevim kolik tam už bylo asi 2kč/km. Ale žádná věta že stav odpovídá věku a stavu vozidla
Stoprocentně by Vám to měli udělat v bance, zda je to zpoplatněné nevím, ale mělo by to být zdarma. Navíc být Vámi, založím si účet, je to pro Vás přeci jen bezpečnější. Navíc služby např. internetového bankovnictví jsou v mnoha směrech užitečné, já díky tomu nenosím v peněžence skoro žádnou hotovost a všechno platím z klidu a tepla domova.
Samozřejmě se může stát, že ani v bance padělek nepoznají. Dnes jsou lidé vynalézaví a vězte, že se nám stalo, že bankou (na přepážce) označený padělek byla pouze vypraná bankovka, kterou se paní na pokladně pouze bála vzít.
Pro ostatní, nezapomeňte, že pokud zjistíte, že máte padělanou bankovku, jste povini ji odevzdat na PČR případně do banky. Za tuto bankovku vám nenáleží náhrada. Avšak to ničemu nebrání vymáhat si náhradu škody u občanského soudu (neboť se jedná o občansko-právní spor).
Každopádně udávat falešnou bankovku do oběhu je v současné době přečin (trestný čin) podle § 234 (Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku) zák.č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů.
Určitě Vám to ověří v bance.Dost pochybuji,že by to dělali zadarmo.
doplněno 27.03.12 09:18:Pokud chcete mít jistotu,tak si s kupujícím sjednejte schůzku v nějakém bankovním domě a před podpisem smlouvy si bankovky nechte prověřit...
doplněno 27.03.12 12:10: Nemáte zač!
Moje úvaha. V dnešní době ověřuje bankovky hodně i malých obchodů. Nevím, kolik za auto dostanete, ale ověření peněz, bude něco stát, zdarma vám to nikdo neudělá. Nevyplatilo by se vám, založit si účet, peníze nechat projít bankou a účet zrušit, když ho nebudete chtít? Určitě budete klidnější a budete mít jistotu, že je vše v pořádku.
Repkin byl rychlejší.
Předpokládám, že když je nesete do banky, tak je automaticky při přepočítávání ověřují. A dají se přece koupit UV lampy a j.
buss to s vámi souhlasím,ale pokud by zjistili v bance, že mám neplatné bankovky, nechají si je a budu já ta která dává do oběhu něco špatného, jak bych dokázala kupci,že mi je dal?Byla jsem v ČESKÉ SPOŘITELNĚ ověřování nedělají, leda bych si ty peníze k nim uložila na účet. Takže dám na vaší radu, založím si účet a peníze si nechámn poslat na něj,nedovedu si představit, že bych někde zkoumala, jestli jsou bankovky pravé, Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.