Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych začít s rekonstrukcí kůlny.
Začal bych od střechy. Potřeboval bych poradit jak to správně udělat, abych něco neopomněl.
Moje představa je taková, že do budoucna z kůlny bude v jedné části dílna, kde budu chtít pracovat i v chladnějším období - zde by tedy bylo třeba tuto část zateplit.
V druhé časti bude prostor na nářadí, kola atd.
Ve třetí části zhruba uprostřed je prostor, kde byl dřevník, který potřebuji a zachovám.
A v poslední části byl kurník s malým chlívkem pro prasátko, který bych ponechal. Chlívek zrušil a udělal z toho pouze kurník nebo malý skladový prostor.
Na začátku bych tedy chtěl začít se střechou, kde bych sundal krytinu, zkontroloval latě a dal krycí folii.
Mé dotazy jsou:
1/ Jak postupovat při upevnění fólie, když nebudou potřeba všechny latě měnit? Jak utěstnit prostror, kde je spojena střecha kůlny plechem, viz obrázek?
2/ Jakou folii použít a čím ji připevnit?
3/ Jak poznám, že betonová taška je špatná a je ji třeba vyměnit?
Děkuji
Dobrý den
1- oddělejte všechny latě,omette trámky,nastříkejte bochemitem nebo lignofixem,dejte folii,latě a tašku.jestli jste měl na mysli žlaby,existuje nalepovací pěna ,která se nalepí na žlab a taška vlastní vahou dosedne do toho materiálu a utěsní to.
2-Folii s tou Vám neporadím,těch je spousta,zajedte do prodejny co se tím specializuje nebo do stavebnin.
3- Uvědomte si že jakmile sáhnete do střechy,už ji z5 tak samo nedáte.Tašky jsou těmi roky sedlé do sebe a jsou křivé a jakmile je rozeberete,bude Vám to pak hrát.A jak poznáte že je špatná?Rozpadne se Vám v ruce,nebo je uražená a nekryje.Mrkněte zevnitř do střechy za svitu slunce,kde prosvítá je špatná.
Musí se měnit všechny latě, nebo se některé dají ponechat? Pokud to není moc drahé, tak je vyměním všechny.
Oddělávat tašky budu, předpokládám, odshora dolů po řadách. Jakým postupem by se měla střešní krytina rozebírat a pak skládat?
Když odstraním latě, tak si na to asi budu muset vyrobit nějaké lešení, abych se tam dostal s novými latěmi.
jkr, lze vyfotit latě zespodu, v jakém jsou stavu?
emil: milan.cukrar@volny.cz
aby šli zvětšit... domnívám se, že po těch letech ty latě budou za zenitem a neděláte to na 20 let...ale na delší čas..
Dobrý den,latě drahé nejsou,cena se pohybude kolem 7 kč 50x30 mm,ale dá se sehnat i levněji po domluvě na pile bez papírů a pod. to nechám na Vás.Jak již psal p. Cukrář(snad jsem to nepopletl,neděláte to na 20 let .ale na dýl,tak nešetřete,aby jste se pak netloukl pro pár korun do hlavy,
Až budete rozebírat krytinu a dostanete se na latě,udělejte si podle nich koníka,min.3 kousky pro zpětnou montáž latí.Nevím jak ji budete rozebírat,ale viděl bych to že Vám bude pod nohama praskat.
Osobně bych vyměnil všechny latě,ošetřil trámy,vyměnil plechy a když už bych chtěl tu samou krytinu,dal bych ji tam.Jinak bych dal něco ,rychlého,lehkého.Nebo tašky nové. Ale to zas by možná u Vás bylo jako pěst na oko vůči okolnímu prostředí. Počítejte že jich pár rozbijete a tak si sežente pár náhradních na výměnu.
Děkuji za pomoc.
Neměl jsem představu o ceně latí. V tomto případě bych latě asi vyměnil, i když asi v úplně špatném stavu nebudou. Náhradní krytinu jsem našel na půdě po původním majiteli - asi 50 tašek, tak to vy snad mohlo stačit. Už se na tu práci docela těším, ale krytinu jsem nikdy na střeše nerozebíral, ale pár tašek už se mi podařilo vyměnit.
jen přemýšlím, jak nejsnáze vytrhat latě, které budu chtít měnit, normálně vyklepat kladivem? Toto jsem ještě neviděl dělat, tak abych to nedělal moc složitě.
Jak bych pokladal folii, kdybych nechtěl měnit všechny latě? To bych stejně musel všechny odebrat, dát folii a znovu je tam dát, že?
Jinak to nepůjde, si myslím.
jkr, chemii na ošetření je ok, ale BACHA!. musí dost zaschnou, jinak je problém s folíí a degradací. Zkuste se ptát pana Rypla, to je odborník na folie. Použil bych Jutadach 95 dle metodického pokynu JUTA.
Tašky nové, za 15 Kč kus.
doplněno 29.03.12 20:43:omítka je stará, ale zdi budou OK. Nejsou vidět praskliny..
zkontroluj si zdi,když vidím tu fotku tak by nejradši i znovu vyzdil.Abys neudělal střechu a nezačaly se ti bortit zdi.Nevypadá to moc vábně.
díky za radü, takže postup by měl být, nejdřív vyzdít a pak se pustit do střechy?
Zdi nejsou v dobrém stavu - po těch letech
Chci to celé postupně revitalozovat, tak nevím vzít to nejdřív od podlahy?
Chystám tam v horizontu několika měsíců natáhnout elektriku a do jedné části vodu.
// Dům jsme loni koupili, tak letos budu mít po tom loňském shonu trošku víc času na dvůr.
pokud ti můžu poradit,tak to kompletně zbourej(můžu ti pomoct-dělám demolice) a postav to znova.Základy pokud jsou dobré můžeš nechat.Můžeš využít i ty cihly co tam jsou ,ale vyzdil bych to znovu pak věnec a navrch střechu..Je to jistější než to třeba za 5 let opravovat znova až se to bude znovu rozpadat.Nehledě na to že si můžeš přizpůsobit rozměry a dospozice.
pokud bys chtěl pomoct napiš na email omnimatic@seznam.cz Demolice Hradec
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.