Nejste přihlášen/a.
Dobry den, Chtel bych poradit s problemem ohledne vystavby rodinneho domu. Mam stavební parcelu ktera je v uzemnim planu obce pro zastavbu, mam privedenou elektrinu a ostatni site jsou dle vyjadreni take mozne vybudovat. K pozemku vede obecni cesta, ktera je ale pouze vysypana reciklatem a tady nastava muj problem. Kdyz architekt shlednul muj pozemek, tak mi zdelil, ze bude veliky problem s komunikaci, ktera podle jeho slov ma byt asfalka 6m siroka s chodnikem alespon po jedne strane. Obec v nejbizsi dobe s vystabou nepocita a ja tim padem mam pozemek, ktery je mi k nicemu. Je vubec nejake reseni? Dekuji za odpoved
Vzpomínám na několik let starý a dlouhou dobu se táhnoucí spor stavebníka s městem. Podobný příklad jako váš. Územní plán předpokládal budoucí obytnou výstavbu, ale tehdy tam vedla a stále ještě vede polní cesta. Navíc velmi strmá. Stavebník neuspěl, bylo mu nakonec doporučeno, ať si staví, ale nesmí to být rodinný dům, ale jen zahradní chata. Klidně veliká a celoročně obyvatelná chata, ale z nějakého závažného důvodu se stavba nesměla jmenovat rodinný dům.
Sestra s jejím mužem si koupili pozemek na "louce", všechno rekultivovaná plocha po těžbě uhlí, takže i na zahradní gril musíte mít povolení báňského úřadu. Kolem dokola byly pozemky také na stavbu domů, cesta z hlavní silnice byla dlouhou dobu pouze polňačka, nyní město vybudovalo alespoň nájezd z asfaltu, zbytek je stále už asi 4 roky polňačka. Takže já osobně bych v tom problém neviděl, horší je to potom na úřadech. Chtějte všechno písemně.
Vyhláška č.501/2006Sb.
(1) V souladu s cíli a úkoly územního plánování a s ohledem na souvislosti a charakter území je obecným požadavkem takové vymezování pozemků, stanovování podmínek jejich využívání a umisťování staveb na nich, které nezhoršuje kvalitu prostředí a hodnotu území.
(2) Nevyplývá-li z územního plánu něco jiného, lze vymezovat v zastavěném území pouze pozemky staveb pro bydlení a pro rodinnou rekreaci, pozemky veřejných prostranství, pozemky občanského vybavení souvisejícího a slučitelného s bydlením a nesnižující jeho kvalitu a kvalitu prostředí v zastavěném území a pozemky související dopravní a technické infrastruktury.
(3) Pozemek se vždy vymezuje tak, aby svými vlastnostmi, zejména velikostí, polohou, plošným a prostorovým uspořádáním, umožňoval využití pro navrhovaný účel a byl dopravně napojen na veřejně přístupnou pozemní komunikaci12).
(4) Stavební pozemek [§ 2 odst. 1 písm. b) stavebního zákona] se vždy vymezuje tak, aby svými vlastnostmi, zejména velikostí, polohou, plošným a prostorovým uspořádáním a základovými poměry, umožňoval umístění, realizaci a užívání stavby pro navrhovaný účel a aby byl dopravně napojen na kapacitně vyhovující veřejně přístupnou pozemní komunikaci12).
(5) Stavební pozemek se vždy vymezuje tak, aby na něm bylo vyřešeno
(6) Při vymezování stavebního pozemku nebo při změně využití zastavěného stavebního pozemku lze prokázat splnění požadavků odstavce 5 regulačním plánem nebo dokumentací pro vydání územního rozhodnutí i s využitím dalších pozemků.
(7) Ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace3) široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby.
Tak jsem absolvoval sezení na stavebním úřadě a bylo mi zděleno, že musi být vybudována veřejná komunikace obousměrná o celkové šířce 8m (je to včetně chodníku) Je to jen na vlastnících pozemků, obec nic budovat nebude. Hlava mi to nebere, ale je to tak, že dokud já neseženu X milionů na komunikaci, nemůžu stavět rodinný domek. I kdyby to financovali všichni z okolních parcel pořád se bavíme o částce přesahující půl milionu na jednoho vlastníka. Přikládám mapku, kde je muj pozemek 426/3 a cesta, která je na mapce, ale vlastně tam není a musela by se vybudovat je 79/5. Za každou radu budu vděčný, děkuji.
Tohle je krásný příklad z praxe, jak se nemají kupovat...potažmo prodávat stavební parcely.
"Někdo" Vám prodal parcelu (a Vašim sousedům také), vzal si za to peníze...a veškerá infrastruktura chybí..
Obec samozřejmě nemá žádnou povinnost tyto sítě a komunikace budovat..(může...ale NEMUSÍ)..
Takže buď jste pozemek neměl kupovat, nebo se pozemek měl prodávat již s vybudovanou infrastrukturou (pak by samozřejmě byl dražší), nebo se holt musí dohodnout vlastnící všech stavebních parcel..a sítě a komunikace musí zainvestovat.
Zcela ideální by byl stav, kdy by přímo zákon ukládal prodejci parcel (který jako jediný se na tom napakuje), aby za inkasované
peníze vybudoval vše potřebné...respektive byl přinucen sítě a komunikace vybudovat v předstihu...a teprve potom mohl pozemky
prodat jako stavební.
je v tom bordel. Známý stavěl na parcele rodičů v kotěhůlkách, kde k parcele byla jen příjezdová polní cesta a žádnej problém se stavebním úřadem neměl. Šel bych cestou dohody s obcí a ost. majiteli na vybudování štěrkové cesty z penetračního makadamu na povrchu s provedením asf. postřiku se zadrcením kamenivem. Nazvěte ji zpevněná cesta z makadamu opatřená asf. postřikem. Náklady nebudou tak vysoké. Chodník dobuduje ve výhledu obec. Co nechápu je to že někde na dědině na Vysočině není problém, někde jinde je to samé absolutně nepřekonatelná překážka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.