Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna kotle

Od: tajfun* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den , chci se zeptat vytápím patrový dům cca 180-200m2 ploch , nové rozvody v mědi ,radiatory nové dvoudeskové ..

Jeli jsme na plyn mám kotel 24KW BAXI luna ..ten dům v pohodě vytopil

Protože bydlíme ne dědině a nějaké to dřevo je tak jsem se rozhodl přidat kotel na tuhá paliva .. nechal jsem si poradit od "topenáře! a dal jsem so kotek dakon dor 16 ale je to slabota ,vodu vyženu tak tak na 70 stupňů , a pořád se zanáší ..

Cchi proto kotel vyměnit ale nevím co teda použít koukal jsem po viadrusech či dakonech FB ale nevím jak se pořídit výkonem ... zda mi bude stačit výkonon kolem 25 kW nebo dát rovnou 30KW budu topit převážně dřevem ... poradí někdo dík?

Jo komín mám nerez vložku průměr 160 mm s připojením 150mm

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

"vodu vyženu tak tak na 70 stupňů , a pořád se zanáší" - zřejmě ´špatně´ topíš... To, že by kotel nedokázal vytopit potřebný prostor a tudíž ani pořádně ohřát vytápěcí medium je možné (zvolený malý výkon) - ale těžko by se tím kotel zanášel... Pokud dehtuje, jde o ´dušení´ - málo vzduchu...

doplněno 09.12.12 12:08:

Kotel dehtuje proto, že ´spaliny´ (kouř) nejsou spálené - obsahují dehet, který na chladném povrchu kotle (komína atd.) kondenzuje a usazuje se. Pokud kotel hoří ´naplno´, nic takového se neděje, kondenzovat by v tom případě mohla maximálně voda z mokrého paliva...

Takže - spíš koukni, jak máš nastavené přívody vzduchu (primár, sekundár) a uprav je tak, aby kotel správně hořel a ne aby se oheň dusil... Prostá výměna kotle za výkonnější problém s dehtováním při špatném spalování nevyřeší - prostě ti bude dehtovat výkonnější kotel... :-D - a jestli tomu nevěříš, můžeš si to snadno vyzkoušet - zavři některé radiátory (takže se relativně zvýší výkon kotle) a top - uvidíš, že dehtování nepřestane, že se zhorší... ;)

Výkonnější kotel bys potřebovat tehdy, kdyby kotel hořel ´naplno´ a přesto nedokázal vytopit ten barák - což je úplně jiná situace...

doplněno 09.12.12 12:59:

Pokud se jen snížením ochlazování media (vypnutím 25 % radiátorů) - bez dalších zásahů, ´samo´ upraví spalování v kotli - je někde něco ´divného´... :-D Nemyslím ale, že tím něčím bude malý výkon kotle... :-D

tajfun*
hodnocení

no někde jsem četl , že když je nedostatečná provozní teplota kotel dehtuje ... těch 70 stupňů to se musím snažit abych to tam dostal .. jinak to topí kolem 60 stupňů,což jak jistě uznáte je málo , proto se ptám jakej výkon teda zvolit ...

a když kotel hoří naplno tak to se projevuje jak? myslím že nutně nemusí vždy dehtovat.. ono někdy stačí přicpaný rošt a už to nemá takový tah ale myslim si že dehtovat to srovna nemusí... tak by mě jen tak zajimalo podle čeho se to posuzuje jestli kotel topi naplno.. jakože nedehtuje ale nedokaže soustavu zahřat třeba až na 100 stupnu?..nebo podle toho jak to hučí? :D

mowla*

Ne - nemusí nutně dehtovat - topit bez dehtování lze i na menší, než je nominální výkon kotle...

Pokud ale kotel dehtuje, není to tím, že je poddimenzovaný...

A - pokud v kotli pár let topíš, pak i "podle toho jak to hučí" poznáš, jestli topí dobře, nebo se ´dusí´... ;)

tajfun*
hodnocení

No když odstavím 3 radiátory z 12 ks tak voda jde pěkně na 85-90 stupňů z komína se nezakouří , a kotel je pěkně vypálenej dá se říct bez nečistot tak nevím ... nemyslím si že topím špatně ..ale mohu si to jen myslet hi

a jaký máte postup? my po zapaleni nechavame pootevřené spodní vrátka nebo uplně otevřene, tak to má největší tah a necháváme to takto roztopit klidně až na 90 stupnu.. pak je zavirame a dale se tah reguluje čertem.. pokud teplota neroste, zkuste přeroštovat... pokud toto nepomuže tak nejspíš opravdu je kotel slabý... za předpokladu že máte suché dřevo...

hodnocení

0x

osobně mam patrový dum 300m2 starší barák a na plyn mam 24 protherm a na tuhý jse měl 18 plecháč dakon,kotel jel na plný výkon a v pohodě topil a vytopil v nej mrazech.pro kotel je lepší když hoří než když se dusí,jak máte ochráněnou zpátečku? nevalí se vám zpátky studená voda.jinak dakon plech je spíše na h uhlí,litinák na černé a nouzově dřevo,pokud chcete jen dřevo spíš bych koukal po kotli jen na dřevo který je tomuto přizpůsobený a využije jeho všechny hodnoty-koukal jsem na atmos na dřevo nemusel by být špatný a dokonce k němu jde i hořák na pelety tak že to by také nemusela být špatná volba,osobně mam ted automat na uhlí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]