Nejste přihlášen/a.
Potreboval bych napojit prodluzku, ktera my zbyla po puvodnim majiteli.
Jedna strana je original, ta druha jsou draty, které bych potreboval napojit na zastrcku.
Diky
Jen pro přesnost se ptám předem: Originál - myslíte jako už někým namontovaná, nebo přímo z výroby zalisovaná, zavulkanizovaná - tedy nerozebiratelná?
doplněno 24.03.12 14:12:Ptám se jen proto, abych vyloučil možnost, že nějaký kutil domácí dal na tom druhém konci třeba černý drát na zemnící kolík...
Máš tři dráty,zelenožlutý je zemnící,bude připojen ke kolíku a šedý ke zdířce vpravo při pohledu do zásuvky.modrý je ostrá fáze,ke kolíku vlevo.-
JABRAKA
Jabrako, modrý nebývá ostrá fáze, a za druhé ještě nevíme, jestli na druhém konci barvy souhlasí, pozor na své rychloodpovědi, díky!
Asi je skutečně zapojen šedý jako fáze.Nejprve tedy zkontroluj zkoušečkou,kde je fáze.Když jsem psal,nebyl vidět obrázek.
JB
Jabrako, bez ohledu na jakékoli obrázky, modrá barva je rezervovaná pro nulový vodič, zelenožlutá pro ochranný vodič, a pro fázové vodiče jsou určeny barvy černá, hnědá a šedá.
Já teda všude používám jako fázový vodič hnědý, pokud je v daném kabelu použita izolace této barvy. A fázi dávám v zásuvce nalevo (když se na ní dívám). A modrý používám jako nulák. Kdyby se to zapojilo obráceně, tak i tak to bude fungovat, ale není to moc zvykem. A žlutozelený dávám na uzemňovací kolík.
doplněno 24.03.12 14:06:A ještě u zásuvek dávám uzemňovací kolík většinou nahoru. Pak platí rozmístění vodičů.
doplněno 24.03.12 14:09:A ještě, kdyby tam byl někde vypínač, tak bych se snažil dát ho na fázi a spínat tak fázový vodič.
Solenza: jen upřesním. To zapojení "obráceně" znamená fázi napravo a nulák nalevo, tuto možnost předpisy nezakazují. Ale neznamená to, že by fáze mohla jít modrým drátem a nulovací vodič by byl černý (hnědý, šedý) - to už je proti předpisům.
Mám známého, vyráběl prodlužku, zapojil samečka, vetknul ho do zdi, a jal se zubama oholit druhý konec... přežil, ale zubama už neholí.
No fuj. Já takhle holil telefonní vedení, které kolega na opačném konci mezitím připojil. Fakt nezapomenutelný zážitek. A to tam bylo "jen" 60V.
Joj...robine , když jsem to přečetl , ůplně mi naskočila husí kůže. Zubama - brrrr. Já jsem jednou na stavbě jenom zavadil hlavou o nezaizolovanej drát a stačilo. Jinak rukou to normálně zkouším , když nemám vadasku. Ale jednou jsem si vzal šroubovák s železem durch přes štýlko . ( aby se na něj mohlo klepnout. ) Křeč jak sviňa a když to povolilo , tak jsem jenom mohl konstatovat ,,stolice v normě" Ještě že jsem byl doma.
Zdravím . Jestli pánové dovolíte , řekl bych vám jak jsem to učil před mnoha lety svého syna. Zelená (žlutozelená ) barva . Značí se -Z- Je to ZEM . Zem je zelená ,trávník. Chodíme po ní a nic nám neudělá. Do země zapichujeme kolíky. Tak že ZEM přijde na KOLÍk. Modrá -značí se -N- jako nebe . Nebe je modré a hodné .Nic nám neudělá . Je to NULA. Pak je tu Černá .(hnědá) Černé je peklo . Pozor na něj. Kope! Je to fáze. Když se postavíme k zásuvce , tak většina lidí jsou praváci a strkají hřebíky pravou rukou do pravé dirky. Proto zapojujeme fázi která kope do levé dírky , aby to nikomu neublížilo. A to je konec pohádky. Přeji pěkný večer.
Taková poučka , kterou si dobře pamatují učedníci. ,, Vlevo fáze, v pravo nulák, kdo to nezná tak je č...ák.
imrous: nechtěl jsem to psát, ale je to tak, máte ode mě bod
Jinak nezapomínejte, že nezabíjí napětí, ale proud, který je to napětí schopno skrz vodič protlačit.
Takže teoreticky můžete mít 1kV a nezabije vás, zatím co 12V vás zabije, protože tam bude velký proud (je to jen teorie, která ale funguje i v praxi, tak mne nekamenujte).
Ano, je to pravda s tím napětím a proudem. Proro když se třeba něco opravuje na trakčním vedení tak se stačí postavit na odizolovanou střechu montážního vlaku a může se pracovat na vedení, které je pod napětím a to zpravidla u stejnosměrného 3kV a u střídavého 25kV.
bussi, prosím, když víte co je v té ČSN, sdělte nám to. Páč čsn nelze nikde stáhnout a kupovat se mi nechce...
To milancukrar, Buss měl patrně namysli, že už není závazná fáze vlevo, nicméně norma doporučuje aby provedení v celém objektu bylo stejné.
Zdravím . Některé závěsné kotle jsou velmi citlivé na přehození fáze. Jednou jsem se s tím škaredě vytrestal. Fázi jsem měl sice na zásuvce vlevo , ale neuvědomil jsem si , že rozdvojka která v zásuvce byla ještě zapojena má na jedné straně fázi vlevo a z druhé strany vpravo. Já to samozřejmě dával do toho špatného konce. Doufám , že už to mají u nových rozdvojek vyřešené.
Instalater:
Nové rozbočky již bývají "podle normy", tedy ve všech výstupech mají fázi na stejné straně.
U kotlů. které jsou citlivé na prohození fáze a nuláku bývá tato skutečnost zvýrazněná v návodu k instalaci.
U všech kotlů (tedy co znám) je doporučení je zapojovat do odděleně jištěné zásuvky, tedy nikoli do rozbočky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.