Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřeboval bych poradit s jedním problémem. Na chatě mám 2 místnosti, v jedné z nich jsou kamna. Tu druhou bych chtěl temperovat pomocí otvoru a větráčku u stropu. Je výhodnější, aby větráček vzduch tlačil, tzn. byl umístěn v teplé místnosti, nebo naopak táhl, tzn. umístit větráček do studené místnosti?
Díky za názory.
Myslím, že co se týká účinnosti, vyjde lépe "tlačný" ventilátor. Rozdíl ale nebude velký, spíš bych se řídil hlediskem estetickým a praktickým - vzhled, přívod elektřiny, ovládání, hlučnost...
doplněno 24.03.12 11:20:Souhlasím s Milanem, rozdíl bude naprosto zanedbatelný, jestliže délka vedení bude jen na tloušťku zdi.
no já bych řekl, že by to chtělo přidat k větráku pod stropem i větrací mřížku dole u podlahy, aby vznikl uzavřený okruh a vzduch cirkuloval i když bude větrák vypnutý. Větrací mřížka nemusí být velká, stačí jeden či dva průchody o průměru nějakých 8-10 centimetrů, které překryjete plastovými krytkami, jaké se běžně prodávají. Já to mám takto vyřešené doma. V koupelně mám jen elektrický žebřík na ručníky, žádné topení a žádný cirkulační větrák. Ale na chatě ten větrák asi potřebovat budete a myslím si, že je celkem jedno, jestli bude tlačný nebo tažný. Já bych jen poradil, měl by foukat z teplejší místnosti do studenější. Je celkem jasné proč.
Pokud budete foukat teplý vzduch jen prostým otrvorem, tak tu druhou místnost nikdy nevytopíte. Je třeba na straně vytápěné místnosti vést nějakým vzduchovým kanálem (plechová nebo umělá trubka) teplý vzduch k podlaze a tam udělat výdech.
Doporučoval bych spíše dát ventilator k chladné části ( mám odzkoušeno) . Přepravíte více energie. Studený vzduch je hustší a více ho přepravíte než teplejšího. Takže doporučuji dát ho k zemi. Samozřejmě 2 vydechy ,aby mohlo docházet k vyměně. Spíše větší velikost ventilatoru (aspon 150mm) a na pomalejší otáčky.Bude to tišší než kdyby jste ho měl u stropu a jel naplno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.